De aanvaller die 11,5 miljoen bestanden van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca wist te stelen, beter bekend als de Panama Papers, heeft waarschijnlijk een bekend lek in een populaire WordPressplug-in gebruikt. Dat stellen de ontwikkelaars van Wordfence, ook een WordPressplug-in.
De Panama Papers laten zien hoe politici, sporters en andere bekendheden miljarden in belastingparadijzen stallen. De Süddeutsche Zeitung zou de bestanden via een anonieme bron hebben verkregen. Het gaat om 2,6TB aan data. De 11,5 miljoen documenten bestaan uit 4,8 miljoen e-mails, 3 miljoen databasebestanden, 2,1 miljoen pdf-documenten, 1,1 miljoen afbeeldingen en 320.00 tekstdocumenten.
Volgens Mark Maunder van Wordfence draaide de website van Mossack Fonseca op WordPress en had een kwetsbare versie van de Revolution Sliderplug-in geïnstalleerd. De WordPress-server draaide op hetzelfde netwerk als hun e-mailserver toen de hack plaatsvond. Het lek in Revolution Slider wordt al sinds 2014 aangevallen. Naast Revolution Slider had het adviesbureau ook twee plug-ins voor het beheren van nieuwsbrieven en versturen van e-mail geïnstalleerd Deze plug-ins hebben toegang tot de e-mailserver en bewaren de inloggegevens voor de server in platte tekst in de WordPressdatabase.
Maunder merkt op dat de aanvaller waarschijnlijk via de kwetsbaarheid in Revolution Slider toegang tot WordPress gekregen. Hiermee kreeg hij ook toegang tot de WordPressdatabase. Via de database kon de aanvaller vervolgens het adres van de mailserver en benodigde inloggegevens achterhalen. Mossack Fonseca heeft nog niet laten weten hoe de aanvaller precies toegang tot de gegevens wist te krijgen, maar in een e-mail aan klanten werd wel over een mogelijke hack van de mailserver gesproken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.