De bestrijding van malware en aanpak van cybercrime bij Nederlandse hostingproviders was vorig jaar de prioriteit van het Team High Tech Crime (THTC) van de Dienst Landelijke Recherche, maar bij het laatste onderwerp is er weinig succes geboekt, zo blijkt uit het Jaarverslag 2015 van de politie.
De politie besloot vorig jaar om cybercrime actief bij Nederlandse hostingbedrijven aan te pakken. Het gaat dan om providers die onbewust cybercrime faciliteren, en naar hun klanten die zich bewust als dienstverlener voor cybercriminelen aanbieden. In samenwerking met de TU Delft en ACM (Autoriteit Consument en Markt) is zicht gekregen op de top tien Nederlandse hostingproviders die negatief opvallen. "Daarmee is het gesprek aangegaan. Helaas bleken de meesten na een tweede meting geen vooruitgang geboekt te hebben", aldus de politie.
Het THTC is verantwoordelijk voor de bestrijding van de meest ondermijnende, nieuwe en complexe vormen van cybercrime. In 2015 is de geplande capaciteitsuitbreiding naar 120 medewerkers voor de aanpak van cybercrime voltooid. Het THTC rondde vorig jaar 21 opsporingsonderzoeken af. Dit betekent dat de doelstelling van 20 onderzoeken is gehaald.
Dat geldt echter niet voor de doelstelling voor de aanpak van cybercrime door alle eenheden. Vorig jaar heeft de politie verdere stappen gezet om cybercrime door alle eenheden te laten bestrijden. Zo coachte het THTC een aantal regionale eenheden om meer kennis en ervaring op te doen op het gebied van cybercrime. De regionale eenheden hebben in totaal 124 reguliere en 13 complexe cybercrime-onderzoeken uitgevoerd, waarbij de doelstelling van 175 reguliere onderzoeken niet is gehaald.
De politie wijst echter ook naar de successen die vorig jaar zijn geboekt. Zo heeft intensieve samenwerking tussen verschillende eenheden en een aantal banken geleid tot de aanhouding van een aantal verdachten dat op sluwe wijze geld afhandig had gemaakt door computers met malware te infecteren. Daarnaast heeft het THTC dertien rechtshulpverzoeken afgerond. "Hiermee zijn belangrijke bijdragen geleverd aan verschillende onderzoeken in het buitenland", aldus het Jaarverslag (pdf).
Daarnaast heeft de politie in samenwerking met onder andere de anti-virusindustrie meerdere verdachten in internationale onderzoeken naar zeer geavanceerde malware en ransomware aangehouden. Ook verstoorde de politie criminele processen door bijvoorbeeld veiliggestelde decryptiesleutels aan ransomware-slachtoffers ter beschikking te stellen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.