image

DNB: cyberaanvallen risico voor financiële stabiliteit

dinsdag 7 juni 2016, 12:09 door Redactie, 6 reacties

Cyberaanvallen zijn een risico voor de financiële stabiliteit, zo heeft De Nederlandsche Bank (DNB) in een nieuw rapport laten weten. De Tweede Kamer heeft DNB gevraagd om jaarlijks te rapporteren over financiële stabiliteitsrisico's. Het nu verschenen rapport beschrijft deze dreigingen en doet aanbevelingen.

In totaal worden er vier risico's voor de financiële stabiliteit genoemd. Cyberrisico's is er daar één van. Volgens DNB leiden alle digitale financiële innovaties tot grotere afhankelijkheid en verwevenheid van it-systemen. "Het falen van de soepele werking van deze systemen (technisch falen) of een cyberaanval kan daardoor de business continuity onder druk zetten en zal een steeds groter effect hebben op het functioneren van de betrokken instelling en het financiële systeem als geheel", zo staat in het rapport beschreven.

Om de dreiging tegen te gaan werden banken eind 2013 al opgeroepen om hun weerbaarheid te vergroten. DNB zegt daarbij ook maatregelen te onderzoeken die banken weerbaarder moeten maken, maar stelt wel dat het risico actueel blijft. Cyberrisico's vereisen dan ook 'blijvende aandacht' van banken en De Nederlandsche Bank om incidenten en verstoringen te voorkomen, aldus het rapport (pdf).

Reacties (6)
07-06-2016, 12:35 door Anoniem
Technisch gezien levert in deze sector de financiele potentiele instabiliteit een situatie op waar het wenselijk is om cyberaanvallen in te zetten... Maar gelukkig doen de bankiers zelden dit soort omgekeerde redenatie...

Het is inderdaad zaak om de banken weerbaarder te maken, alleen zo kunnen we zorgen dat cyberaanvallen niet daadwerkelijk kunnen "lonen"... maar de schuld toeschuiven aan cyberaanvallen is als een statistiek voor inbraken toeschrijven aan het bestaan van inbrekers... en door dat niet te erkennen kunnen ze enkel méér schade laten berokkenen in-the-long-run.
07-06-2016, 12:45 door Anoniem
DNB schrijft dat afhankelijkheid van IT-systemen het voornaamste risico is. Daar vallen ook zaken onder als technisch falen. Denk bijvoorbeeld aan bugs in geautomatiseerde controleprocedures of uitval van systemen door technisch gebrek.
07-06-2016, 15:35 door Anoniem
Zou het feit dat handelsbanken zomaar nieuw geld kunnen scheppen en dat veel waarden vastgelegd worden door
te kijken voor hoeveel deze nu marginaal verhandeld kunnen worden en dat te projecteren op de totale voorraad niet
een veel groter risico voor de financiele stabiliteit zijn?
07-06-2016, 17:09 door karma4
Het is de overheid die verantwoordelijk is voor het financieel systeem. Tegenwoordig is dat de eu waarvan dnb een satelliet is. Het contant geld is duidelijk. Pinnen en ander Internet gebeuren heeft men zich afhankelijk laten maken van commerciële partijen. Systeembanken too big to fail. Dat is geen goede ervaring met nog weinig verbetering.

Welke controle heeft de DNB op financiële instellingen gedaan?
Als het het afvinken van ontvangst van de betreffende verklaring vanuit de directie van de betroffen banken is, dan zou dat wel eens de hele controle kunnen zijn. Zelfreguleringals toverwoord.
In 2013 onderging de ING een ddos aanval terwijl men van toeten nog blazen wist. Preventie was met proactief inzicht wegbezuinigd als te lastig en niet te begrijpe. Of dat nu verbeterd is, daar zou inzicht over
gegeven moeten kunnen worden.
07-06-2016, 23:03 door Anoniem
Nou, ik weet het niet DNB, maar het grootste risico voor de financiële stabiliteit is de financiële sector zelf! Volgens mij hebben ze oogkleppen op want het wordt keer op keer weer aangetoond.
Als je zo nodig voor stabiliteit wil zorgen, had je de financiële klojo's failliet moeten laten gaan.
08-06-2016, 10:01 door potshot
[Verwijderd door moderator]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.