image

Bekende hacker: laat je laptop nooit in je hotelkamer achter

donderdag 30 juni 2016, 16:24 door Redactie, 10 reacties

Wie op vakantie of zakenreis gaat moet zijn laptop, tablet of andere apparatuur nooit alleen in de hotelkamer achterlaten, maar altijd bij zich hebben, aangezien dit de enige manier is om te voorkomen dat ermee wordt geknoeid. Dat advies geeft de bekende hacker Jeff Moss.

Moss is de oprichter van de bekende hackerconferenties Black Hat en Def Con. In een interview met Fox News geeft hij vijf beveiligingstips voor reizigers. Als eerste adviseert Moss om altijd je paspoort bij je te hebben. Zelf neemt hij zijn paspoort ook mee als hij in Verenigde Staten op reis gaat. Het Amerikaanse rijbewijs bevat volgens Moss teveel informatie, zoals adres, gewicht, lengte, oogkleur en orgaandonorstatus.

Hotelkamer

Het tweede advies van Moss is om nooit elektronische apparatuur in de hotelkamer achter te laten en altijd mee te nemen. Dit voorkomt dat er mee wordt geknoeid. Volgens Moss is het dan ook verstandig om in een lichtgewicht laptop te investeren. Wie zijn apparaten toch achterlaat krijgt het advies om die versleutelen. "Het beschermt niet tegen alles, maar het helpt als iemand de laptops probeert te verkopen."

Verder adviseert Moss om encryptietools zoals Signal te gebruiken en raadt hij het af om via wifi-netwerken in hotels en zakencentra het internet op te gaan. Sommige van deze netwerken blokkeren vpn-verbindingen of willen eerst dat de gebruiker met de gebruiksvoorwaarden akkoord gaat. "Voor dat gedeelte kun je niet je vpn gebruiken en dat is dan ook het gevaarlijkste deel", stelt Moss. Zelf gebruikt hij altijd zijn smartphone als access point.

Afluisteren

De bekende hacker sluit af met het bekende advies om gevoelige onderwerpen altijd in persoon te bespreken. "Ga ervan uit dat al je sms-berichten en voicemails worden afgeluisterd. Tenzij je een cryptophone of ander veilig berichtensysteem hebt kun je er beter van uitgaan dat alles wat je via een normale telefoon bespreekt wordt afgeluisterd, omdat de kosten van afluisteren zo goedkoop zijn dat veel mensen het doen."

Reacties (10)
30-06-2016, 16:56 door Anoniem
Nog een beter advies: neem nooit een laptop mee. Dat voorkomt veel ellende.
30-06-2016, 17:15 door Anoniem
Betreft eigenlijk standaard adviezen voor leven in Nederland tapland 3.0

https://tails.boum.org/
30-06-2016, 17:41 door Anoniem
Van de week sloot ik als argeloze reiziger mijn telefoon aan op een USB oplaadpunt op het vliegveld.

Ook een domme fout van mij. Wie weet wat voor oplaadpunt overdraagbare ziektes je kunt krijgen.
30-06-2016, 17:54 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 30-06-2016, 17:55
[Verwijderd]
30-06-2016, 18:33 door JanAnoniem - Bijgewerkt: 30-06-2016, 18:34
Is een live Linux DVD niet even goed als Tails? Een live Linux schijf kan ik zo pakken want die heb ik al.
30-06-2016, 19:03 door Skizmo
Tjonge jonge zeg... security.nl gaat wel erg laag vandaag.
30-06-2016, 23:14 door Briolet
Ik denk dat er bij hotels meer dieven zijn dan hackers. Dus voorkoming van diefstal lijkt me een veel belangrijkere reden om de laptop niet achter te laten.
01-07-2016, 08:34 door Anoniem
hij heeft gelijk, en als je naar risicolanden gaat of grote kans hebt om een target te zijn voor het stelen van bedrijfsgeheimen, dan neem je een schone lege laptop mee, met de bestanden die je nodig hebt veilig in de cloud of op een veilige usb stick. De laptop vernietig je na de reis.
01-07-2016, 09:39 door Anoniem
Door WebmasterT: Is een live Linux DVD niet even goed als Tails? Een live Linux schijf kan ik zo pakken want die heb ik al.

Tails is Linux, maar Linux is geen Tails. Voor een veilige(re) verbinding 'buiten de deur' gebruik ik altijd Tails.
05-07-2016, 11:41 door Anoniem
Hij heeft natuurlijk wel gelijk, maar rondlopen met je laptop is geen garantie dat hij niet gestolen wordt. Uiteindelijk ben je beter af als je helemaal geen electronica mee draagt. Of zelfs maar in bezit hebt. Maar dat is wel de triviale oplossing natuurlijk. Werkt altijd, heb je niks aan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.