image

CBS: 44% telecombedrijven analyseert big data

dinsdag 8 november 2016, 09:24 door Redactie, 3 reacties

Steeds meer bedrijven voeren analyses uit op big data, met name in de telecomsector, zo laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag weten. Big-data-analyse is het gebruik van technieken en softwaretools om vaak grote en ongestructureerde gegevensbestanden te analyseren.

Enerzijds gaat het daarbij om eigen datasets, afkomstig van bijvoorbeeld apparaten of sensoren van het bedrijf. Eén op de elf bedrijven analyseert deze. Anderzijds voeren bedrijven ook analyses uit op big-databronnen buiten het eigen bedrijf, zoals sociale media (10 procent van de bedrijven). Bij grote bedrijven is big-data-analyse gebruikelijker dan bij kleine bedrijven. Van de bedrijven met 10 tot 20 werkzame personen analyseert 15 procent big data; onder bedrijven met 500 of meer werknemers is het aandeel met 42 procent bijna drie keer zo groot.

Vooral in de informatie- en communicatiesector analyseren veel bedrijven big data: bijna één op de drie. Bij telecombedrijven is het aandeel zelfs 44 procent. Bedrijven in de telecommunicatiesector beschikken over grote hoeveelheden eigen data, en 30 procent van hen voert daarop big-data-analyses uit. Ook veel verzekeraars analyseren hun eigen big data. Van de reisbureaus voeren drie op de tien big-data-analyses uit. Zij gebruiken vooral sociale media als bron.

Van alle bedrijven voert 17 procent big-data-analyses uit met eigen medewerkers. Vooral in de telecombranche, bij verzekeraars en onder researchinstellingen zetten veel bedrijven eigen medewerkers hiervoor in. Verzekeraars besteden dit soort werkzaamheden daarnaast ook vaak uit: 28 procent deed dit vorig jaar. Van alle bedrijven liet één op de tien big-data-analyses uitvoeren door derden.

Reacties (3)
08-11-2016, 22:51 door karma4
Het gebruik van Excel kan je ook als big data zien. Doe maar een spreadsheetje. ..
De huisvrouw die alle aanbiedingen naloopt en controleert doet ook aan big data.
Iedereen doet asn big data. En wat betekent dat dan?
09-11-2016, 16:44 door Anoniem
Door karma4: Het gebruik van Excel kan je ook als big data zien. Doe maar een spreadsheetje. ..
De huisvrouw die alle aanbiedingen naloopt en controleert doet ook aan big data.
Iedereen doet asn big data. En wat betekent dat dan?
DIe vraag beantwoordt CBS zelf, in hun bericht linken ze door naar de door hun gehanteerde definitie van big data:
https://www.cbs.nl/nl-nl/artikelen/nieuws/2016/45/een-op-vijf-bedrijven-voert-analyses-op-big-data-uit/big-data
Zo te zien bedoelen ze er iets anders mee dan jij.
10-11-2016, 08:13 door karma4
Door Anoniem: ......
Zo te zien bedoelen ze er iets anders mee dan jij.
Dat van iedereen zijn eigen definitie gebeurt, dat zie ik ook.
Daarmee veranderd de betekenis van de oorsprong. Het is wat er met buzzwords telkens weer gebeurt in de ICT. Als je daar doorheen kijkt zie je pas hoe weinig echte vernieuwing er eigenlijk is. Dat gedurende de laatste 30 40 jaar.

Een van de oorspronkelijke kenmerken met de drie V's van Gartner is dat het "beyond comfortzone" vernieuwend is. Met massa rol kan je van die annotatie niet meer spreken. Het is dan in comfortzone. Die stap is nu net wat het CBS doet.

Volume ach het is relatief. Als je met 32k 64k beperkingen moest werken is het nu 32 64Gb een ander lettertje dat dan naar t of p gaat. Niet echt een groot verschil om om beperkingen heen te werken.
Variety of je het trucje nou 1 keer of vaker herhaalt het maakt voor de aanpak niet uit. Als water kan je "data science" in een doosje krijgen om wat op knopjes te drukken.
Varicity ofwel time to markt. Wel op tijd acteren is de ondernemingsstrategie die je niet mag negeren.

Met de populisering van big data kan jet als huis tuin benadering gaan zien.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.