Het percentage malware en ongewenste software voor Windows is in de eerste helft van 2016 afgenomen, terwijl Android juist vaker het doelwit was. Malware voor macOS is verhoudingsgewijs afwezig en dreigingen op dit platform blijken vooral uit ongewenste software te bestaan, zoals toolbars.
Dat meldt het Duitse testlab AV-Test op basis van eigen onderzoek. AV-Test test beveiligingspakketten voor verschillende platformen met allerlei malware-exemplaren. Zo verwacht het testlab dit jaar 600 miljoen malware-exemplaren voor Windows in de database te hebben. Het besturingssysteem van Microsoft blijft het favoriete doelwit van aanvallers, maar er is een verschuiving zichtbaar.
De hoeveelheid malware die AV-Test voor Windows detecteerde daalde van 85% in 2015 naar 67% in de eerste helft van 2016. Android zag de hoeveelheid malware juist toenemen van 3% in 2015 naar 7,4% in de eerste helft van dit jaar. Inmiddels beschikt AV-Test over 13 miljoen malware-exemplaren voor Android. Malware voor macOS is nog altijd marginaal. Zo werden er over heel 2015 genomen in totaal 819 malware-exemplaren gedetecteerd.
Een andere dreiging waar computergebruikers op alle platformen mee te maken hebben zijn "potentieel ongewenste programma's", zoals toolbars, software die de zoekmachine en zoekresultaten aanpast of programma's die het surfgedrag monitoren en advertenties injecteren. Vorig jaar werden er 40 miljoen van dergelijke programma's aangetroffen. Het grootste deel (94%) was gericht op Windows. Ook Mac, Android en Linux kregen met de software te maken.
Werden er over heel 2015 genomen 819 malware-exemplaren voor macOS ontdekt, het aantal potentieel ongewenste programma's bedroeg ruim 76.000 exemplaren. Zelfs voor Linux werden er 412 programma's ontdekt. Android kreeg in 2015 met bijna 1,8 miljoen exemplaren te maken. Net zoals er bij malware een verschuiving plaatsvindt gebeurt dit ook bij potentieel ongewenste software. In de eerste helft van dit jaar nam het percentage voor Windows juist af (79,9%), terwijl Android van 4,5% naar 18,2% ging. Ook macOS zag het percentage potentieel ongewenste programma's groeien van 0,19% naar 0,34%.
"In de eerste helft van dit jaar zien we een duidelijke trend; namelijk een aanval op de privacy van Androidgebruikers door de advertentie-industrie", aldus AV-Test. Volgens het testlab opereren advertentiebedrijven met potentieel ongewenste software in een bijna "wetteloos gebied". De meeste virusscanners en beveiligingspakketten kunnen de software wel detecteren en verwijderen, maar vaak is dit een politiek gevoelig onderwerp. Toch hebben verschillende partijen, zoals Avira, Malwarebytes en Microsoft, het afgelopen jaar maatregelen aangekondigd om de software aan te pakken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.