Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft tijdens een recent algemeen overleg nogmaals herhaald dat DigiD niet meer veilig genoeg is voor alle toepassingen. "Vandaar dat DigiD op een aantal punten zal worden versterkt en we zullen komen met nieuwe vormen van elektronische identificatie", aldus de minister. Deze twee zaken zullen parallel plaatsvinden.
Zo zullen de huidige pilots met eID, het nieuwe digitale identificatiesysteem dat de overheid voor het communiceren met burgers ontwikkelt, tot en met het einde van 2017 doorgaan. In het tweede kwartaal van dit jaar is er de voorgenomen start van de uitrol van DigiD substantieel. Voor de huidige DigiD moeten gebruikers met een naam en wachtwoord inloggen, maar voor DigiD substantieel is een fysieke tweede factor vereist, zoals een paspoort, identiteitskaart of elektronisch rijbewijs .
Daarna, in het eerste kwartaal van 2018, komt de uitrol van DigiD hoog op het rijbewijs en later dat jaar komt deze op de identiteitskaart. Plasterk verwacht dat de Wet generieke digitale infrastructuur (GDI), die nieuwe inlogmethoden bij overheid en bedrijfsleven mogelijk maakt, in het eerste kwartaal van 2019 van kracht wordt. Een onderdeel daarvan is de brede uitrol van eID. Het eID-stelsel is niet één middel, maar een pakket van verschillende identificatiemiddelen.
Tijdens het algemeen overleg ging Plasterk ook nog in op het gebruik van publieke identificatiemiddelen via de smartphone. Bij DigiD substantieel moeten gebruikers ook iets fysieks bij zich hebben. Het kan zijn dat er een kaart bij de smartphone moet worden gehouden. Vooralsnog kan dat alleen met Android-telefoons, omdat die over een nfc-lezer beschikken. "Heel veel mensen in Nederland hebben een iOS-toestel. Als je het publieke middel niet kunt gebruiken omdat je geen Android-toestel hebt, wordt het toch wel lastig", stelde PvdA-Kamerlid Oosenbrug de vraag aan de minister.
Plasterk bevestigde dat deze identificatiemethode vooralsnog alleen op Android-toestellen werkt. "Ja, dat klopt, want alleen die hebben near field communication (nfc). De minister hoopt op een oplossing. Een andere optie is mogelijk een losse kaartlezer beschikbaar te maken. "Maar dat is natuurlijk weer gedoe, want die moet je dan weer in je usb-poort pluggen of zo. Het zou beter zijn als het via de mobiel kon."
Volgens de minister kan de overheid Apple niet beïnvloeden om dit te veranderen, maar consumenten mogelijk wel. "Die bedrijven maken hun producten natuurlijk zonder veel rekening te houden met wat er op de Nederlandse markt aan identificatiemiddelen wordt ontwikkeld. Ik heb al heel lang zo'n ding, maar als mensen daarmee dingen niet meer kunnen doen die ze met een ander merk wel kunnen doen, gaan mensen op een gegeven moment met hun voeten stemmen. Dan kopen ze liever een andere telefoon als het daarmee wel kan. Ik kan niet van overheidskant die producten beïnvloeden, maar als ergens massaal gebruik van gaat worden gemaakt en het niet werkt met een bepaald merk, verliest dat merk een stukje markt in de wereld. Ik kan me dus voorstellen dat men op enig moment ook zal willen meedenken over de toepassing. Ik zou dat ook wensen." (pdf)
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.