Een wetsvoorstel van de Amerikaanse Senaat verbiedt het Pentagon om software van het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab te gebruiken, tot ergernis van oprichter Eugene Kaspersky die op zijn eigen blog uithaalt naar de beschuldigingen en waarschuwt voor de gevolgen van een dergelijk verbod.
Vorige maand waren Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen tijdens een hoorzitting voor een commissie van de Senaat kritisch over het gebruik van Kaspersky-software binnen de Amerikaanse overheid. Eugene Kaspersky liet vervolgens weten dat hij de Amerikaanse autoriteiten toegang tot de broncode wil geven om eventuele zorgen weg te nemen. In het nu gepresenteerde wetsvoorstel van de Senaat staat echter een passage die het ministerie van Defensie verbiedt om Kaspersky-software te gebruiken vanwege berichten dat het Russische bedrijf kwetsbaar is voor invloeden door de Russische overheid.
"Voor de één of andere reden blijft de aanname terugkomen omdat we Russisch zijn we ook banden met de Russische overheid moeten hebben. Is er iemand die werkelijk denkt dat we als wereldwijd bedrijf zolang hebben kunnen overleven als we een pion van welk land dan ook waren? Ons hele bedrijf is, naast expertise, op een ding gebaseerd, en dat is vertrouwen. Waarom zouden we ons bedrijf riskeren door onze betrouwbaarheid te ondermijnen?", aldus Kaspersky.
Hij noemt de beschuldigingen en aantijgingen zeer frustrerend. Volgens de virusbestrijder hebben alle aanvallen op het bedrijf dezelfde overeenkomsten, zoals het ontbreken van bewijs en het bestaan uit speculatie en samenzweringstheorieën. Kaspersky waarschuwt voor een eventueel verbod, aangezien dit ook invloed op de internationale samenwerking tussen securitybedrijven kan hebben. Daarnaast kan het de ontwikkeling van de sector beïnvloeden en zal het de competitie tussen bedrijven beperken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.