Privacy - Wat niemand over je mag weten

Computervredebreuk via minderjarige?

15-08-2017, 19:16 door Anoniem, 29 reacties
Langs deze weg wil ik graag een vraag stellen over of iets computervredebreuk is of niet. Mijn dochter (9) was op bezoek bij haar vader (mijn ex partner). Een gecompliceerde relatie waarbij vader regelmatig onderzocht is door jeugdzorg en de situatie mbt omgangsrecht onder de loep ligt bij instanties. Afgesproken is dus ook dat mijn dochter altijd in contact kan staan met mij zodat ik haar in geval van escalaties meteen op kan halen.
Helaas was ging haar telefoon net voor vertrek stuk en besloot ik haar mijn iPad mee te geven zodat ze via de messenger functie met me kon communiceren. De messenger gaat via mijn iCloud adres.
Er ontstond een situatie in huis waarbij dochter zich niet prettig voelde en mij vroeg haar te komen halen. Ik heb daarop contact opgenomen met vader en deze hiervan op de hoogte gebracht.
Vader heeft vervolgend dochter gedwongen de pincode van de iPad af te staan en is vervolgens alle chats gaan fotograferen, hierbij bleef hij niet hij had toegang tot de cloud en andere apps en heeft met zijn eigen telefoon foto’s gemaakt van alle informatie op de iPad. Dochter heeft hem meerdere malen verzocht er mee op te houden en aangegeven dat de iPad van moeder was en niet van haar.
Ik heb wat online research gedaan en wat mensen die veel bezig zijn met ICT en privacy geraadpleegd. Deze vertelden mij dat ik het beste aangifte kon gaan doen van computervredebreuk en wezen mij erop dat het vergrijp zwaarder dan dat zou wegen omdat hij zichzelf toegang verschafte tot mijn iCloud en foto’s heeft gemaakt. Echter kan ik nergens duidelijkheid vinden hoe het nou zit als het om een minderjarige gaat en dat de actie plaats heeft gevonden in zijn huis op zijn netwerk.
De vader heeft te kennen te geven de informatie die hij heeft gevonden tegen mij te gaan gebruiken, het is mij niet duidelijk in welke vorm.
Ik hoop dat iemand mij kan vertellen hoe ver we in Nederland zijn met digitaal briefgeheim en welke stappen ik zou kunnen ondernemen.
Reacties (29)
16-08-2017, 09:47 door Anoniem
Het lijkt mij dat hier sprake is van computervredebreuk, maar ook van bedreiging. Bovendien is er sprake van schending van het briefgeheim, mits hij de mailbox heeft geopend. Het feit dat het apparaat in zijn huis of netwerk aanwezig is, is hierbij niet relevant. Aangezien hem is verteld, dat de iPad niet van de dochter is, kan hij niet aanvoeren, dat de actie nodig was in zijn functie als opvoeder van een minderjarige.
16-08-2017, 09:58 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 16-08-2017, 10:10
[Verwijderd]
16-08-2017, 10:03 door Anoniem
Door Neb Poorten: Je geeft zelf je diepste geheimen mee aan je 9 jarige dochter die je onbegeleid op bezoek laat gaan bij haar twijfelachtige pa. Wat had je verwacht? Je had beter even een telefoontje van een paar tientjes voor haar kunnen kopen of gewoon het bezoek uitstellen.

Nee nee nee Neb, daarvoor zijn wij in Nederland veels te zorgvuldig. Dergelijke acties werken alleen maar in het nadeel van moeder en ook dochter. Iets met vertrouwen en rechterlijke macht.....
16-08-2017, 10:16 door Bitwiper
Door Neb Poorten: Je geeft zelf je diepste geheimen mee aan je 9 jarige dochter die je onbegeleid op bezoek laat gaan bij haar twijfelachtige pa. Wat had je verwacht? Je had beter even een telefoontje van een paar tientjes voor haar kunnen kopen of gewoon het bezoek uitstellen. Gezien de afspraken die er zijn gemaakt had je daar een goed argument voor (dochter moet altijd in contact met moeder staan en door kapotte telefoon kon dat niet worden gewaarborgd).
Wat schiet de TS op met zo'n reactie? Gevoelloos is het mildste woord dat ik hiervoor kan bedenken.
16-08-2017, 10:51 door Anoniem
Je schrijft dat jeugdzorg (en andere instanties?) al betrokken zijn bij jullie situatie. Zijn zij misschien een geschikte partij om mee te praten?

Wat de politie betreft: als je aangifte wilt doen, doe dan vooral aangifte. Probeer wel eerst in te schatten hoe je ex erop reageert en hoe de verhoudingen in de toekomst gaan liggen. Helpt het hem in het gareel te houden of escaleert de hele toestand juist?

Als je eerst juridisch advies wil, stap dan naar een jurist. Hier tref je vooral mensen met kennis van of interesse in computerbeveiliging aan, en hun technische kennis is nog geen gedegen juridische kennis. Als je een rechtbijstandsverzekering hebt of vakbondslid bent zijn dat al twee instanties die juridisch advies kunnen geven. Als je weinig geld hebt kan je gratis bij wetswinkels terecht.

Op deze site is wel de rubriek "juridische vraag", maar ik denk niet dat je daar gegarandeerd direct antwoord krijgt, en ik denk dat dit iets te urgent is daarvoor. Desondanks is het wel interessant om je vraag daar te stellen, dat resulteert namelijk in een publiek beschikbaar antwoord van een echte jurist, en daar kunnen anderen nog wat aan hebben.
16-08-2017, 11:00 door Anoniem
Door Neb Poorten: Je geeft zelf je diepste geheimen mee aan je 9 jarige dochter die je onbegeleid op bezoek laat gaan bij haar twijfelachtige pa. Wat had je verwacht? Je had beter even een telefoontje van een paar tientjes voor haar kunnen kopen of gewoon het bezoek uitstellen. Gezien de afspraken die er zijn gemaakt had je daar een goed argument voor (dochter moet altijd in contact met moeder staan en door kapotte telefoon kon dat niet worden gewaarborgd).
Doe niet zo hufterig, zeg! Het is gebeurd en wat die ex deed kan niet door de beugel, ook niet als het voorkomen had kunnen worden door de gelegenheid niet te geven. En aangezien je de situatie niet beter kent dan wat hier beschreven is kan je helemaal niet weten wat de vraagstelster wel en niet had moeten verwachten.
16-08-2017, 11:05 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd door moderator]
16-08-2017, 11:23 door Anoniem
Probeer even een niet-ICT equivalent te vinden, dat maakt het doorgaans makkelijker.

Stel, je dochter kan zelfstandig met de fiets naar huis en krijgt de sleutel van je huis mee. Op het moment dat je dochter zich niet prettig meer voelt en naar huis wil, gaat vader mee en dwingt dochter hem de sleutel van je huis te geven (dwang en bedreiging!). Hij gaat naar binnen (inbraak) en fotografeert je verzekeringspapieren, je kledingkast, je telefoon/adresboekje (inbreuk in de persoonlijke levenssfeer). Ondanks dat dochter herhaaldelijk vraagt om weg te gaan (dus bewust van eigen overtreding).

Ik zou direct aangifte doen van inbraak en bedreiging bij de politie, en direct dit bespreken met jeugdzorg. Let wel: dit is NIET de fout van je dochter, maar van je ex! Zorg ook dat daar de schuld komt te liggen en bescherm je dochter!

Wat betreft je
Echter kan ik nergens duidelijkheid vinden hoe het nou zit als het om een minderjarige gaat en dat de actie plaats heeft gevonden in zijn huis op zijn netwerk.
:
het gaat niet om een minderjarige (je dochter), het gaat om een meerderjarige (je ex) die zich met bedreiging toegang verschaft. En het gaat niet om zijn netwerk: als het op een openbaar WiFi bij de McDonalds was gebeurd was het net zo'n probleem


Q
16-08-2017, 11:29 door Anoniem
Echter kan ik nergens duidelijkheid vinden hoe het nou zit als het om een minderjarige gaat en dat de actie plaats heeft gevonden in zijn huis op zijn netwerk.

In juridische zin is het feit dat je dochter minderjarig is helemaal niet relevant. Het gaat erom dat hij zich wederrechtelijk toegang verschaft tot jouw gegevens. Dat hij daarbij de pincode heeft gevraagd aan je minderjarige dochter doet er niet toe.

Hij weet dat het jouw eigendom is, en dat hij willens en wetens jouw privacy schendt met zijn akties. Met of zonder expliciete waarschuwing van je dochter.

Je geeft zelf je diepste geheimen mee aan je 9 jarige dochter die je onbegeleid op bezoek laat gaan bij haar twijfelachtige pa. Wat had je verwacht?

Deze reactie is volstrekt onzinnig, en heeft helemaal geen relatie tot de gestelde vraag, over de illegaliteit van de handelingen.
16-08-2017, 13:59 door donnerd
Ik zie duidelijk dat de vader in kwestie niet alleen illegaal toegang heeft verschaft tot de iPad, hierbij maakt het totaal NIET uit van wie de iPad eigenlijk is.
Al was het haar eigen iPad, dan nog mag de vader nooit het kind dwingen om toegang te krijgen en al helemaal niet fotograferen.
Het is echter wel erger omdat het een iPad van de moeder was, dan heeft hij altijd JOUW toestemming nodig om toegang te krijgen.
Ook zie ik bedreiging erin staan, hij mag alle informatie die hij heeft gezien nooit gebruiken en de rechterlijke macht zal dan ook gehakt van hem maken.
Ik denk dat hij zich niet realiseert hoe gevaarlijk hij bezig is omdat hij hiermee niet alleen boetes en eventuele celstraffen riskeert maar, als Bureau Jeugdzorg zich ermee bemoeid.. ook het voogdijrecht verminderd kan krijgen of zelfs kan kwijt raken.
Ik zeg dus niet dat dat gaat gebeuren, maar enkel de mogelijkheden, want alles is natuurlijk dan in handen van de autoriteiten, (Openbaar Ministerie, Politie, Rechters en Bureau Jeugdzorg).
16-08-2017, 14:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd door moderator]
16-08-2017, 14:25 door Anoniem
Er stonden geen diepe geheimen op de iPad. Zo dom ben ik natuurlijk niet maar wel filmpjes van mij en de kinderen bij ons thuis. En mijn sms berichten. En de chat waarin mijn kind me vraagt haar op te komen halen en de situatie toelicht. Het gaat mij om het feit dat hij inbreuk maakt op onze privacy en mijn kind er enorm door van streek maakte omdat ze dacht een prive gesprek met mama te voeren. Dank voor jullie reacties. Ik ga een advocaat in de arm nemen en passende stapen ondernemen. Ik twijfelde of mijn gevoel van onrechtmatig handelen van ex terecht was en dat is me nu duidelijk.
16-08-2017, 14:25 door Anoniem
Echter kan ik nergens duidelijkheid vinden hoe het nou zit als het om een minderjarige gaat en dat de actie plaats heeft gevonden in zijn huis op zijn netwerk.
Doet er niet toe. Wat er toe doet is dat het zo te horen jouw persoonlijke tablet is, en jouw persoonlijke icloud (toch?),
die ook nog eens beveiligt is met een pincode, dus duidelijk niet voor jan en alleman bedoelt om daarin te gluren.
En je had alleen je dochter de pincode gegeven "voor het geval dat", en niet de vader.

De vader had daarom gegevens die te benaderen zijn met de tablet niet mogen inzien, of anders pleegt hij computervredebreuk. Dus als je het mij vraagt is er sprake van computervredebreuk en heb je op dit punt de wet mee.
Hiertegen zou je dus aangifte kunnen doen.

Maar er speelt misschien ook nog iets anders, en dat is of de vader hele onbehoorlijke dingen heeft gevonden die tegen jou zouden kunnen pleiten. Ik weet zonet nog niet of een rechter dat zal zien als onwettig bewijs.
Bijvoorbeeld als iemand op onwettige manier een misdaad fotografeert of filmt, dan mag dat weliswaar niet, maar foto of filmpje geldt in de regel wél als bewijs.
16-08-2017, 16:11 door Anoniem
Door Anoniem: Je schrijft dat jeugdzorg (en andere instanties?) al betrokken zijn bij jullie situatie. Zijn zij misschien een geschikte partij om mee te praten?

Wat de politie betreft: als je aangifte wilt doen, doe dan vooral aangifte. Probeer wel eerst in te schatten hoe je ex erop reageert en hoe de verhoudingen in de toekomst gaan liggen. Helpt het hem in het gareel te houden of escaleert de hele toestand juist?

Als je eerst juridisch advies wil, stap dan naar een jurist. Hier tref je vooral mensen met kennis van of interesse in computerbeveiliging aan, en hun technische kennis is nog geen gedegen juridische kennis. Als je een rechtbijstandsverzekering hebt of vakbondslid bent zijn dat al twee instanties die juridisch advies kunnen geven. Als je weinig geld hebt kan je gratis bij wetswinkels terecht.

Op deze site is wel de rubriek "juridische vraag", maar ik denk niet dat je daar gegarandeerd direct antwoord krijgt, en ik denk dat dit iets te urgent is daarvoor. Desondanks is het wel interessant om je vraag daar te stellen, dat resulteert namelijk in een publiek beschikbaar antwoord van een echte jurist, en daar kunnen anderen nog wat aan hebben.

+1

Dit is het enige juiste antwoord. Rest is eigenlijk overbodig of niet nuttig.
16-08-2017, 16:21 door Anoniem
Er stond niks op dat me kan schaden of onfatsoenlijk is. Echter wel privé. Foto's video's sms berichten etc.
17-08-2017, 08:51 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 17-08-2017, 09:01
[Verwijderd]
17-08-2017, 09:49 door Anoniem
Ik ga een advocaat in de arm nemen en passende stapen ondernemen. Ik twijfelde of mijn gevoel van onrechtmatig handelen van ex terecht was en dat is me nu duidelijk.

Welk doel wil je daarmee bereiken? Wat zijn de gevolgen voor je kind? Stel het reëele welzijn van je kind voorop, de rest is bijzaak.

Kinderen vanaf 12 jaar mogen bij de rechter een verzoek (schriftelijk of mondeling in een gesprek) indienen over bij wie ze willen wonen en hoe ze willen omgaan met de ouders.
17-08-2017, 10:32 door Anoniem
Je kan aangifte doen zoals eerder aangegeven van computer vredebreuk 138ab strafrecht. Ik zou je adviseren om aangifte te doen via een cybercrime team. Even 0900-8844 bellen, zij hebben expertise op dit gebied en een gewoon basisteam kan hier nog niet mee uit de voeten. Wat wel belangrijk is om te weten is hoe weet je dat er daadwerkelijk foto's zijn gemaakt? Heb je dit van horen zeggen van je dochter, of heb je daadwerkelijk foto's met screenshots ontvangen. Mocht dat het geval zijn dat zijn de omstandigheden verzwarend en betreft het een VH-Feit (4 jaar of meer) wat de politie meer bevoegdheden geeft. Als je het alleen gehoord hebt van je dochter kan het zo zijn dat het een 1 getuige is geen getuige casus is.

Ik hoop je zo voldoende geinformeerd te hebben.

Mvg
17-08-2017, 11:25 door Anoniem
Je schrijft dat jeugdzorg (en andere instanties?) al betrokken zijn bij jullie situatie. Zijn zij misschien een geschikte partij om mee te praten?

Wat heeft jeugdzorg van doen met de schending van de privacy door een ex-partner die zonder toestemming alles gaat lezen op een iPad ? Dit gaat over een juridisch conflict tussen twee ex-partners. Het feit dat de dochter een rol speelt in het verhaal wil niet zeggen dat Jeugdzorg enige rol kan spelen in dit conflict ?
17-08-2017, 13:34 door Anoniem
Door Anoniem: Je kan aangifte doen zoals eerder aangegeven van computer vredebreuk 138ab strafrecht. Ik zou je adviseren om aangifte te doen via een cybercrime team. Even 0900-8844 bellen, zij hebben expertise op dit gebied en een gewoon basisteam kan hier nog niet mee uit de voeten. Wat wel belangrijk is om te weten is hoe weet je dat er daadwerkelijk foto's zijn gemaakt? Heb je dit van horen zeggen van je dochter, of heb je daadwerkelijk foto's met screenshots ontvangen. Mocht dat het geval zijn dat zijn de omstandigheden verzwarend en betreft het een VH-Feit (4 jaar of meer) wat de politie meer bevoegdheden geeft. Als je het alleen gehoord hebt van je dochter kan het zo zijn dat het een 1 getuige is geen getuige casus is.

Ik hoop je zo voldoende geinformeerd te hebben.

Mvg

Aanvullend hierop is strafrecht 139c hierbij ook aanwezig door foto's van info te maken welke niet voor hem bestemd is. zie -> http://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0001854&artikel=139c
17-08-2017, 22:14 door Ron625
Door Anoniem: Bovendien is er sprake van schending van het briefgeheim, mits hij de mailbox heeft geopend.
Het briefgeheim bestaat alleen (nog) voor papier en niet voor elektronische mail.
Het voorstel om het uit te breiden vereist een aanpassing van de grondwet en dat kan pas na de volgende parlements verkiezing.
18-08-2017, 09:08 door Anoniem
Door Anoniem: Er stonden geen diepe geheimen op de iPad. Zo dom ben ik natuurlijk niet maar wel filmpjes van mij en de kinderen bij ons thuis. En mijn sms berichten. En de chat waarin mijn kind me vraagt haar op te komen halen en de situatie toelicht. Het gaat mij om het feit dat hij inbreuk maakt op onze privacy en mijn kind er enorm door van streek maakte omdat ze dacht een prive gesprek met mama te voeren. Dank voor jullie reacties. Ik ga een advocaat in de arm nemen en passende stapen ondernemen. Ik twijfelde of mijn gevoel van onrechtmatig handelen van ex terecht was en dat is me nu duidelijk.
Bel met het juridisch loket en vraag hun om advies. Vraag je vooral af of je hier een zaak van wilt maken omwille je dochter. Zij wordt er net zolang mee geconfronteerd als die zaak loopt. Dat doet ook wat met je, helemaal als je zo jong bent. Als het enkel om filmpjes en berichten gaat wat hij heeft gezien zou je enkel aangifte kunnen doen bij de politie en het daarbij voorlopig laten. Op een later tijdstip kun je er dan nog op terugkomen. Wat verschrikkelijk voor je dochter.
18-08-2017, 09:30 door Anoniem
Maak je geen zorgen: Alle bewijs dat op illegale wijze is verkregen is geen bewijs. Niets ervan of afleidingen ervan mag gebruikt worden. Het zichzelf illegaal toe-eigenen van bewijs om daaruit voordeel te halen is wel strafbaar. Ik zou nog maa eens de bezoekregeling onder de loupe laten nemen. (even gebaseerd op wat jij schrijft dan...)
18-08-2017, 09:44 door Anoniem
Door Anoniem: Wat heeft jeugdzorg van doen met de schending van de privacy door een ex-partner die zonder toestemming alles gaat lezen op een iPad ? Dit gaat over een juridisch conflict tussen twee ex-partners. Het feit dat de dochter een rol speelt in het verhaal wil niet zeggen dat Jeugdzorg enige rol kan spelen in dit conflict ?
Je doet net alsof het niet allemaal onderdeel uitmaakt van dezelfde situatie. De rol die de dochter hier tegen wil en dank speelt is een centrale: het was haar bezoek aan de vader waar hij misbruik van maakte, hij heeft haar onder druk gezet, speelt dingen over haar hoofd uit dus. Je moet je afvragen wat het doel hier is: iemand die iets misdaan heeft koste wat het kost straffen of zo goed en kwaad als het lukt de angel uit een explosieve situatie halen.

Als buitenstaander die niet meer dan een korte samenvatting heeft gehoord kan ik in de verste verte niet weten wat wijsheid is in zo'n complexe situatie, en jij ook niet. Vandaar dat ik vroeg of jeugdzorg misschien (ken je dat woord niet?) een geschikte partij is om mee te praten. Daarmee bedoelde ik niet dat aangifte doen of praten met een jurist dan automatisch afvalt. Maar omdat de dochter hier ook middenin zit en ze bij jeugdzorg kennelijk al het nodige weten van de situatie sluit ik niet uit dat zij iets kunnen bijdragen aan het omgaan met deze ellende.
18-08-2017, 12:51 door Anoniem
Om ook maar enig oordeel te kunnen vellen moet er sprake zijn van hoor en wederhoor. Hier staat alleen één kant van het verhaal, wat mogelijk klopt maar mogelijk ook niet het gehele verhaal verteld. Waar beide kijven hebben beide schuld en zolang het verhaal niet van beide kanten komt is het lastig om dan maar aan één kant te gaan staan, wat iedereen hier wel schijnt te doen.
Er wordt al direct een negatief beeld geschets van de vader maar ik heb genoeg scheidingen meegemaakt waarbij de vader zelfs van misbruik van zijn kinderen werd beticht, en waar de hele lokale gemeenschap in mee ging, terwijl het achteraf een leugen bleek te zijn van de moeder, omdat ze al een andere vent had en haar partner zo snel mogelijk wilde lozen.
Het venijn zit um altijd in de details en als er in dit geval iets oneerbaars is gebeurd staat het de ouder vrij om contact met de Politie op te nemen. Indien deze vader echt onder een vergrootglas ligt bij diverse instanties dan weten die daar wel raad mee.
Dat lijkt mij het allerbeste advies in zaken als deze.
18-08-2017, 13:06 door Anoniem
Door Anoniem: Maak je geen zorgen: Alle bewijs dat op illegale wijze is verkregen is geen bewijs. Niets ervan of afleidingen ervan mag gebruikt worden. Het zichzelf illegaal toe-eigenen van bewijs om daaruit voordeel te halen is wel strafbaar. Ik zou nog maa eens de bezoekregeling onder de loupe laten nemen. (even gebaseerd op wat jij schrijft dan...)
Dit geldt alleen in strafrechterlijke zaken! Daar is hier geen sprake van.

Zo zit het in dit geval:
In het gewone civiele recht (waarbij burgers of bedrijven elkaar aanklagen) gelden zulke regels niet. De rechter weegt wat de partijen aandragen en beslist zelf hoeveel waarde hij ergens aan verbindt. Er is volgens de wet geen mogelijkheid om iets op voorhand buiten de rechtszaal te houden met het enkele argument dat de bron ‘besmet’ of illegaal is (of dat elektronisch bewijs niet bruikbaar is). Het kan meewegen dat iets illegaal verkregen is, maar doorslaggevend is dat niet. Voorop staat de waarheidsvinding.
(bron: https://blog.iusmentis.com/2011/02/11/onrechtmatig-verkregen-bewijs/)

Gewoon even de moeite nemen om op internet te zoeken in plaats van uit je duim te zuigen.
Nou lijk je niet zo slim omdat je dat niet hebt gedaan.
Het zou hier veel vaker moeten gebeuren: even bevestigen met de nodige internet links die je verhaal bevestigen.
Dat behoedt jezelf ook nog eens voor foute aannamen, dus je hebt er zelf ook wat aan.
20-08-2017, 02:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Dit geldt alleen in strafrechterlijke zaken! Daar is hier geen sprake van.

Computervredebreuk is toch een misdrijf? Dan is er sprake van een strafrechtelijke zaak, als het tenminste tot een zaak zou komen. Het wetsartikel over computervredebreuk staat in het Wetboek van Strafrecht, dus niet civiel.
20-08-2017, 08:45 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 21-08-2017, 11:12
[Verwijderd]
20-08-2017, 14:39 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Dit geldt alleen in strafrechterlijke zaken! Daar is hier geen sprake van.

Computervredebreuk is toch een misdrijf? Dan is er sprake van een strafrechtelijke zaak, als het tenminste tot een zaak zou komen. Het wetsartikel over computervredebreuk staat in het Wetboek van Strafrecht, dus niet civiel.
Verhip... ik denk dat je gelijk hebt. Die link van iusmentis (18-08-2017, 13:06) hier toepassen is te kort door de bocht.
Het ging daar over iets anders.
Dat wordt dan een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar, of een boete van de 4e categorie. (maximaal 20500 euro)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Computervredebreuk

Kom je er met de strafrechter niet goed uit, dan zou je daarna nog naar de civiele rechter kunnen stappen.
Maar dat geldt natuurlijk voor allebei. In het civiele recht wordt er in de regel wel rekening gehouden met onrechtmatig verkregen bewijs.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.