Encryptie is een groeiend probleem bij de aanpak van criminaliteit, zo stelt Europol in een nieuwe editie van het Internet Organised Crime Threat Assessment. In het rapport kijkt de opsporingsdienst naar online ontwikkelingen en dreigingen. Bij meerdere onderwerpen wordt encryptie bij naam genoemd.
In het hoofdstuk over online kindermisbruik laat Europol weten dat opsporingsdiensten steeds vaker geen toegang tot relevante gegevens weten te krijgen om overtreders op te sporen en bewijs veilig te stellen, omdat communicatie- en opslagprogramma's, alsmede toestellen, steeds vaker standaard van versleuteling gebruikmaken. "Het groeiend aantal apps dat het delen van media en end-to-end-encryptie aanbiedt, biedt overtreders een groot aantal toegankelijke, populaire en ogenschijnlijk veilige tools waarmee ze kindermisbruikmateriaal kunnen delen", aldus het rapport.
Ook het gebruik van versleutelde chatdiensten door terroristen blijft een reden tot zorgen, laat Europol in een ander hoofdstuk weten. "Versleutelde communicatie is met name van belang voor de voorbereiding van plotten en het vervolgens opeisen van de verantwoordelijkheid." Europol stelt verder dat mediacampagnes van terroristen op versleutelde socialmediaplatformen zoals Telegram worden voorbereid, voordat de boodschap verder wordt verspreid.
In het hoofdstuk over 'cross-cutting crime' zegt Europol dat er in alle misdaadgebieden een verandering plaatsvindt in het gebruik van beveiligde apps en andere diensten. Het gaat dan om populaire apps die door de algehele bevolking worden gebruikt. Nu deze apps end-to-end-encryptie aanbieden worden ze steeds vaker door criminelen gekozen die naar betrouwbare en veilige communicatie zoeken. "Dit zorgt voor extra uitdagingen voor opsporingsdiensten, aangezien het veel traditionele onderzoekstechnieken, zoals aftappen, ineffectief maakt", laat Europol weten.
De opsporingsdienst wijst tevens naar onderzoek onder EU-lidstaten, waarbij 20 lidstaten stelden dat ze in de context van strafrechtelijke onderzoeken vaak of bijna altijd encryptie tegenkomen. Ook opsporingsdiensten zien deze trend toenemen. "Dit geldt voor alle aspecten van cybercrime en is een vastgestelde trend onder zowel de cyberafhankelijke misdaad, terroristen als kindermisbruikers." Volgens Europol wordt het probleem vergroot door het toenemend aantal dienstenaanbieders dat hun diensten standaard versleutelt.
Afsluitend doet Europol verschillende aanbevelingen. Zo wordt er opgeroepen om bestaande juridische raamwerken en operationele processen verder te harmoniseren en stroomlijnen om met digitaal bewijs om te gaan dat zich in meerdere landen bevindt. "Zulke maatregelen, alsmede de parallelle EU-beleidsprocessen voor encryptie, bewaarplicht en internet governance uitdagingen, moeten rekening houden met de specifieke behoeften van opsporingsdiensten en streven naar praktische en proportionele oplossingen om rechtmatige cybercrime-onderzoeken uit te voeren."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.