Windows Defender dat standaard met Windows 10 wordt meegeleverd is een veelgebruikte virusscanner, maar de anti-virussoftware heeft in vergelijking met andere beveiligingssoftware een grote impact op systemen, zo claimt het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives aan de hand van een eigen test (pdf).
Voor de test werd de systeembelasting gemeten van 21 virusscanners en internet security suites voor eindgebruikers. De test werd uitgevoerd op een Lenovo G50-computer met een Intel Core i3-4005U processor, 4GB geheugen en een traditionele harde schijf. Als besturingssysteem werd Windows 10 64-bit gebruikt. Volgens AV-Comparatives zijn dergelijke prestatietests belangrijk omdat een trage computer na de installatie van een virusscanner de grootste ergernis van gebruikers is als het om beveiligingssoftware gaat. Reden voor sommige gebruikers om de virusscanner al dan niet tijdelijk uit te schakelen, wat weer risico's met zich meebrengt. AV-Comparatives vergelijkt daarom niet alleen hoe goed anti-viruspakketten malware kunnen vinden en verwijderen, maar ook wat de impact op het systeem is.
De test bestond uit twee onderdelen. Tijdens het eerste onderdeel werd de impact van de beveiligingssoftware getest tijdens het kopiëren van bestanden, archiveren en uitpakken van bestanden, installeren en verwijderen van programma's, downloaden van bestanden, het starten van applicaties en het laden van websites. Hierbij kon een maximale score van 90 punten worden gehaald. Als laatste werd ook nog het benchmarkprogramma PC Mark 8 gedraaid. Als basis werd een computer zonder virusscanner genomen die 100 punten bij PC Mark 8 scoort.
Bij het eerste onderdeel zetten Bitdefender, Bullguard, ESET, F-Secure en Vipre de hoogste score neer. Van de 90 haalbare punten behaalden deze pakketten 88 punten. Microsoft Windows Defender en Adaware eindigen met respectievelijk 63 en 55 punten onderaan. Windows Defender blijkt het systeem vooral zwaar te belasten bij het kopiëren van bestanden. De test met PC Mark 8 wordt gewonnen door Secrite (99,5), gevolgd door ESET (99,2) en F-Secure (99,0). Hekkensluiters zijn Windows Defender (94,66), Tencent (93,0) en Adaware (92,8).
Aan de hand van de twee tests berekende AV-Comparatives een uiteindelijke impactscore. ESET eindigt met een impactscore van 2,8 bovenaan, gevolgd door F-Secure met 3,0 punten. De systeembelasting is het grootst bij Microsoft Windows Defender (30,4) en Adaware (39,1). Bij dezelfde test in mei eindigde Microsoft onderaan en was Adaware een-na-laatste. Ook die test werd door ESET gewonnen.
Hoewel gebruikers vaak de virusscanner de schuld van een trage computer geven is dat niet altijd het geval, aldus AV-Comparatives. Oude hardware is vaak ook een reden. Gebruikers krijgen dan ook het advies om meer geheugen te installeren, alle software up-to-date te houden, 20 procent vrije ruimte op de harde schijf te houden, ongebruikte software te verwijderen en programma's uit de Start-up map in Windows te verwijderen. Ook wordt het advies gegeven om regelmatig de harde schijf te defragmenteren. Hiervoor is het wel nodig om 15 procent vrije ruimte te hebben. Het defragmenteren is niet nodig bij een ssd-schijf.
Als de computer vol staat met ongebruikte bestanden en registervermeldingen van allerlei geïnstalleerde en verwijdere software is het verstandig om een volledige herinstallatie te doen. Verder krijgen gebruikers het advies om regelmatig een volledige systeemscan uit te voeren. Door een technologie genaamd fingerprinting worden al gescande bestanden enige tijd niet meer door de virusscanner gescand, wat de snelheid kan verbeteren. Als laatste kan ook een beetje geduld geen kwaad merkt het testlab op. "Een vertraging van een paar seconden vanwege beveiligingssoftware is niet per definitie een groot probleem."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.