image

"Facebook vindt data verzamelen belangrijker dan gebruikers beschermen"

woensdag 22 november 2017, 16:04 door Redactie, 17 reacties

Facebook vindt het verzamelen van data belangrijker dan het beschermen van gebruikers, zo stelt een voormalig operatiemanager van de sociale netwerksite. Sandy Parakilas was in 2011 en 2012 verantwoordelijk voor het verhelpen van de privacyproblemen op het ontwikkelaarsplatform van Facebook. Voor de New York Times heeft ze een opinie geschreven waarin ze fel uithaalt naar de werkwijze van haar voormalige werkgever.

"Hoe meer data het bezit, hoe meer waarde het voor adverteerders creëert. Dat houdt in dat het geen prikkel heeft om het verzamelen of gebruik van die data in de gaten te houden, tenzij het om negatieve media-aandacht of toezichthouders gaat", aldus Parakilas. "Facebook kan bijna alles met je persoonlijke informatie doen en heeft geen reden om waarborgen op te nemen." Volgens Parakilas heeft Facebook geen zicht op data die van het sociale netwerk naar app-ontwikkelaars gaat en zou de website zich daar ook niet mee bezighouden.

Onlangs kwam Facebook nog in het nieuws omdat het was gebruikt voor de verspreiding van nepnieuws. Het bedrijf stelt dat het zichzelf moet kunnen reguleren om herhaling in de toekomst te voorkomen, maar Parakilas is hier tegen. "Het feit dat Facebook het verzamelen van data boven het beschermen van gebruikers en het voldoen aan regelgeving plaatst is precies wat het zo aantrekkelijk maakt."

Facebook zou alleen pas reageren als de pers of toezichthouders een probleem signaleren en geen maatregelen willen doorvoeren die het verzamelen en verkopen van data kunnen dwarsbomen. "Dit zorgt voor een gevaarlijke combinatie: een bedrijf dat elke dag het grootste deel van de bevolking bereikt en de meeste gedetailleerde verzameling van persoonlijke data beschikt die ooit is verzameld, maar geen prikkel heeft om misbruik te voorkomen", aldus Parakilas. Ze pleit dan ook voor strenger toezicht op Facebook of het opdelen van het bedrijf, zodat niet één enkele entiteit alle data bezit.

Reacties (17)
22-11-2017, 16:09 door Anoniem
Niet alleen Facebook hoor,
dat vind "onze" Roverheid ook.
22-11-2017, 16:18 door Anoniem
Wat ik zo jammer vind is de totale intransparantie van een bedrijf als Facebook, omtrent de vraag wat ze precies allemaal doen met je data.
22-11-2017, 16:37 door Anoniem
Altijd al gezegd: het gaat Facebook om data van gebruikers verzamelen en daar vervolgens aan te verdienen bij derden.
Maar mensen hebben geen zin om dat te geloven, want anders zouden ze eigenlijk het beste kunnen stoppen met Facebook.
22-11-2017, 17:00 door Anoniem
Hoezo is dit nieuws of onverwacht.
Als iets gratis is ben jezelf het product.
De centen moeten toch ergens vandaan komen.
22-11-2017, 17:17 door Anoniem
no shit, sherlock.
22-11-2017, 17:54 door Anoniem
Je verwacht het niet he?

Zuck: Yeah so if you ever need info about anyone at Harvard
Zuck: Just ask
Zuck: I have over 4,000 emails, pictures, addresses, SNS
[Redacted Friend's Name]: What? How'd you manage that one?
Zuck: People just submitted it.
Zuck: I don't know why.
Zuck: They "trust me"
Zuck: Dumb fucks

https://en.wikiquote.org/wiki/Mark_Zuckerberg
22-11-2017, 18:20 door Anoniem
Door Anoniem:
Als iets gratis is ben jezelf het product.
Niet altijd. Bij Linux, Gimp, LibreOffice om maar een paar gratis produkten te noemen, ben jij toch niet het produkt
22-11-2017, 19:55 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Als iets gratis is ben jezelf het product.
Niet altijd. Bij Linux, Gimp, LibreOffice om maar een paar gratis produkten te noemen, ben jij toch niet het produkt..........
........... maar moeten de centen nog steeds ergens vandaan komen.

https://ask.libreoffice.org/en/question/62715/can-i-use-the-libre-office-for-the-business-without-paying-anything/
Sure it's free for commercial use. However you are encouraged to donate and to involve in promoting the culture around so it will grow better and free for every one
22-11-2017, 21:05 door Jodelie
Facebook? Nee dank u.

Zo heeft het niet hebben van Facebook een aantal voordelen, waaronder het niet constant hoeven te checken van de status. Hetzelfde geldt trouwens voor WhattsApp
22-11-2017, 21:11 door Anoniem
Zelfs als je helemaal niets met Facebook hebt wordt er een compleet profiel van je bijgehouden. Want als niet-gebruiker sta je ongetwijfeld ergens op een foto die geplaatst en getagd is door vrienden of familie. Met behulp van gezichtsherkenning en AI wordt er van alles over je verzameld.
Fijn hè, dat Facebook...
22-11-2017, 21:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-11-2017, 22:06 door Anoniem
Gebruikers zijn het product van Facebook. Die graaien wel je data, een goudmijn.
Natuurlijk biedt het wat want anders zouden mensen het niet gebruiken. Je moet wel wat leuks maken om te kunnen graaien, als Facebook niks was dan kregen ze ook niet je data.
Eigenlijk zijn dit soort onthullingen gewoon non-events. Gezwets in de ruimte komende van 'belangrijke' mensen die wat vinden maar alweer zo zwaar achter de feiten lopen dat ze eigenlijk geen echte onthulligen doen. Zo staat Internet er vol van.
23-11-2017, 11:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Als iets gratis is ben jezelf het product.
Niet altijd. Bij Linux, Gimp, LibreOffice om maar een paar gratis produkten te noemen, ben jij toch niet het produkt..........
........... maar moeten de centen nog steeds ergens vandaan komen.
Natuurlijk, maar je bent niet het produkt bij open source. Je kan het produkt zijn als iets gratis is, maar er bestaan ook andere manieren waarop dingen gratis aangeboden dingen gefinancierd worden. Met donaties en vrijwilligerswerk bijvoorbeeld, en bedrijven die open source-ontwikkelaars in dienst hebben kan je zien als een vorm van vrijwilligerswerk door bedrijven.

Waarom werkt dat? Omdat software (en kennis) nagenoeg kosteloos te reproduceren zijn, en de wereld is zo groot is dat als iedereen zijn resultaten met elkaar deelt je meer van de wereld krijgt dan je weggeeft. Dat is een model waarbij iedereen wint. En ook veel commerciële bedrijven doen daaraan mee als ze hun geld niet verdienen aan de software zelf maar aan diensten die erop gebaseerd zijn.

Facebook is een schoolvoorbeeld van een dienst die gratis is omdat je wel het produkt bent als gebruiker.
23-11-2017, 12:16 door Anoniem
Door Anoniem: Zelfs als je helemaal niets met Facebook hebt wordt er een compleet profiel van je bijgehouden.
Niet compleet. Hoewel het vermoedelijk onmogelijk is om alles te vermijden kan je wel degelijk een hoop dataverzameling tegenhouden. Privacy Badger bijvoorbeeld vervangt Facebook's "like"-icoontje en soortgelijke zaken van andere sociale media door een vervangend plaatje, zodat je niet door ze getrackt wordt zolang je er niet expliciet op klikt. En met NoScript houd je ook een heleboel tegen.
Fijn hè, dat Facebook...
Vreselijk, inderdaad. En helaas heb ik zelfs van hoogintelligente mensen (van wie ik weet dat ze boven de 130 hebben gescoord op een IQ-test) vaak genoeg te horen gekregen dat je dat met de privacyinstellingen van Facebook de zaak goed kan regelen. Ik krijg wel eens het idee dat het een heel specifiek soort intelligentie en/of kennis vergt om te kunnen bevatten dat wat Facebook zelf met data over mensen doet ver gaat en zorgwekkend is, en dat die privacyinstellingen daar nou net niet over gaan.
23-11-2017, 14:25 door karma4
Door Neb Poorten:
Door Anoniem: Niet alleen Facebook hoor,
dat vind "onze" Roverheid ook.

Wel ja, de 'roverheid'... Wat een simplistisch gelul weer :-(
Het is inderdaad te simplistisch.
Laten we eens eenvoudig houden. Iedereen moet belasting betalen allen als je er in slaagt een convenant At te dwingen niet. Daar was ineens de dividendbelasting die van tafel moest toch had geen enkele politieke partij er om gevraagd.
Dat je een bsn een weonplek etc moet hebben lijkt me gewoon net als dat van vastgoed vastgelegd is wie het bezit.
Raar is dan weer wel dat looninkomsten doorgestuurd worden bij uitbetaling maar Huuruitgaven aan wie betaald niet opgegeven moeten worden.
23-11-2017, 14:32 door Anoniem
Dus lopen we achter met ons voorstellingsvermogen, wat de dystopische track en trace maatschappij eigenlijk ten volle kan inhouden.

We gebruiken het omdat het makkelijk is. Onze hand gaat 's morgens het eerst naar onze smartphone om te kijken of er nog Whatsapp (even erg, want ook van facebook) berichtjes zijn, een onveilig sms-je is binnengekomen of wat de nieuwe mails zijn, dan gaan we naar het Google nieuws overzicht (tussen de reclame door) en zo worden we geleefd en voortgejaagd. In de bus of de tram en metro of trein gaan we verder.

Jeugd luistert al niet eens meer naar radio, velen kijken nooit TV, de meesten van hen hebben aan twee klikduimen genoeg. Zouden de Greys die terugkeren uit de toekomst in de games, daarom nog maar twee duimen over hebben? (grapje,niet ernstig bedoeld).

Neen, de werkelijkheid is al bont genoeg. Waar gaan we heen? Slaapt u nog?
23-11-2017, 15:21 door Anoniem
Goh.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.