Meer Nederlanders maken zich zorgen over cyberdreigingen, zo stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) aan de hand van de Risico- en Crisisbarometer (RCB). De RCB wordt tweemaal per jaar in opdracht van de NCTV uitgevoerd. Hiervoor worden meer dan 800 Nederlanders van 15 jaar en ouder via internet ondervraagd door onderzoeksbureau Motivaction.
Als er drie dingen genoemd mogen worden zeggen deelnemers aan het onderzoek zich vooral zorgen te maken over terrorisme (36 procent), spanningen tussen bevolkingsgroepen (33 procent) en cyberdreigingen (31 procent). Ten opzichte van de meting in het najaar van 2017 is de zorg voor cyberdreigingen nieuw in deze top drie. Van de deelnemers aan het onderzoek noemt 69 procent het waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk dat cyberdreigingen in Nederland plaatsvinden. Hiermee is dit de dreiging die men het meest waarschijnlijk acht. Ook zijn de deelnemers van mening dat cyberdreigingen ernstige gevolgen voor de Nederlandse samenleving kunnen hebben.
Op de vraag of men zich heeft voorbereid op cyberdreigingen zegt 71 procent van de deelnemers dit niet te hebben gedaan. Als het gaat om maatregelen die wel worden genomen gaat het voornamelijk om anti-virussoftware en een firewall. Deelnemers aan het onderzoek werden ook gevraagd wat de overheid moet doen om cyberdreigingen tegen te gaan. 61 procent heeft geen antwoord of weet het niet. Zeventien procent noemt het "verbeteren van de beveiliging". Ook wordt het inzetten en opleiden van ict-specialisten en goede informatievoorziening genoemd.
Verder laat het onderzoek (pdf) zien dat mannen de kans op cyberdreigingen hoger inschatten dan vrouwen en dat laagopgeleiden zich meer zorgen om cyberdreigingen maken dan hoogopgeleiden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.