Terroristische organisaties hebben nog altijd geen grote cyberaanvallen uitgevoerd en de kans hierop blijft klein, wat op een gebrek aan technische vaardigheden binnen deze groepen kan duiden, zo stelt Europol in de nieuwste editie van het EU Terrorism Situation and Trend Report (pdf).
Terroristische organisaties maken wel gebruik van het web om hun volgers te bereiken en hun boodschap te verspreiden, maar hun mogelijkheid om aanvallen via het internet uit te voeren lijkt "zeer beperkt" te zijn, aldus het rapport. De afgelopen jaren zijn er verschillende "cyberterroristische groeperingen" verschenen, maar de dreiging van een cyberaanval met een terroristisch motief blijft volgens Europol zeer klein.
Het rapport laat verder weten dat in 2016 een groot deel van de IS-aanhangers van Facebook en Twitter naar de chatdienst Telegram is overgestapt. Vorig jaar gingen de IS-sympathisanten van publieke Telegram-kanalen naar privé en gesloten chatgroepen, die alleen met een "link key" toegankelijk zijn. "Vanwege dit mechanisme, gecombineerd met het feit dat informatie op Telegram niet te doorzoeken is of wordt geïndexeerd door zoekmachines, blijft Telegram een relatief veilige haven, zij het met beperkt bereik en potentie voor rekrutering", zo stelt Europol verder.
Vorig jaar kwamen in de gehele Europese Unie met zijn 28 landen en 511.000.000 inwoners in totaal 68 mensen bij terreuraanslagen om het leven. In 2016 ging het nog om 142 doden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.