Een meerderheid van de aangiften over cybercrime die in België worden gedaan leidt tot niets, zo blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Goedele Uyttersprot opvroeg en met De Tijd deelde. Tussen januari 2016 en augustus vorig jaar ontvingen de Belgische parketten bijna 35.000 klachten over cybercrime.
Het gaat dan om infecties door ransomware, oplichting door phishingmails en andere zaken. Ruim 22.000 van de klachten kregen geen gevolg (64 procent), wat inhoudt dat ruim 13.500 slachtoffers van internetfraude geen gerechtigheid kregen. Op het moment dat de cijfers werden verstrekt waren ruim 5700 klachten nog in "vooronderzoek" bij de parketten en waren 661 klachten nog in een "gerechtelijk onderzoek" bij een onderzoeksrechter. Ook deze zaken kunnen alsnog tot niets leiden.
2,5 procent van de ontvangen klachten leverde uiteindelijk een dagvaarding voor de strafrechter op. De voornaamste reden dat de parketten een zaak laten vallen is omdat de daders onbekend zijn en een onderzoek zeer waarschijnlijk geen verdachte zal opleveren. Ook worden veel zaken geseponeerd omdat andere dossiers voorrang krijgen. Uyttersprot laat weten dat het werkelijke probleem veel groter is, aangezien niet alle cybercrimedelicten in de cijfers zijn opgenomen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.