De gemeente Nijmegen is begonnen met het testen van het privacyvriendelijk identiteitsplatform IRMA. IRMA staat voor 'I Reveal My Attributes' en is een soort van gepersonaliseerd paspoort dat op de telefoon van de gebruiker wordt opgeslagen. Gebruikers kunnen allerlei persoonlijke attributen aan de IRMA-app toevoegen zoals adresgegevens, leeftijd of onderwijsidentiteit.
Vervolgens is het mogelijk om met de IRMA-app op allerlei websites en apps in te loggen, zonder dat de gebruiker hiervoor een apart gebruikersprofiel hoeft aan te maken. Verder zorgt IRMA ervoor dat websites alleen de echt noodzakelijke gegevens van de gebruiker krijgen. Met de app kan iemand bijvoorbeeld laten zien dat hij ouder is dan 18 jaar zonder dat de geboortedatum en andere persoonsinformatie zichtbaar zijn.
De gemeente Nijmegen geeft een groep inwoners nu de mogelijkheid om hun gegevens uit de basisregistratie personen te halen en die binnen IRMA te gebruiken. In deze eerste fase van het onderzoek naar het gebruik van IRMA kunnen 7500 unieke personen per maand gebruik maken van deze service. "Met IRMA kunnen inwoners op een veilige en privacyvriendelijke manier een deel van hun identiteit online vrijgeven en een digitale handtekening zetten", zo laat de gemeente weten.
IRMA is ontwikkeld door de in Nijmegen opgerichte stichting Privacy by Design van hoogleraar Bart Jacobs. De Stichting is een non-profit spin-off van de onderzoeksgroep Digital Security van de Radboud Universiteit en het Privacy and Identity Lab. Deze partijen doen al sinds 2009 onderzoek naar 'attribuut gebaseerde digitale identiteit', wat leidde tot de ontwikkeling van IRMA. De app is gratis voor zowel Android als iOS.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.