Wie bij Starbucks een kop koffie haalt doet er verstandig aan om niet zijn echte naam te geven, zo stelt beveiligingsexpert Jake Moore van anti-virusbedrijf ESET. Medewerkers van de koffieketen vragen aan klanten hun naam en schrijven die op de koffiebeker.
Moore vertelt hoe hij laatst in de trein naar Londen zat achter een man met zijn laptop en gepersonaliseerde koffiebeker. Aan de hand van het bedrijfslogo dat als achtergrond op de laptop was ingesteld en de naam op de beker wist de expert de volledige naam en LinkedIn-profiel van de man te vinden, alsmede zijn persoonlijke e-mailadres, Twitternaam en hobby's. Via de fitness-app Strava lukte het Moore om de hardloop- en fietsroutes van de man te achterhalen.
"Op dit moment denken mensen mogelijk "wat maakt het uit?" of "wat kan een hacker echt met mijn informatie doen?" Deze houding zorgt ervoor dat mensen problemen met hun cybersecurity krijgen", stelt Moore. Een aanvaller kan de informatie bijvoorbeeld voor gerichte aanvallen gebruiken. En ook al heeft iemand zijn eigen security op orde, een aanvaller kan met deze gegevens het doelwit aanvallen via bijvoorbeeld een familielid dat de beveiliging niet op orde heeft.
Volgens Moore is het daarom beter bij Starbucks en andere plekken die om een naam vragen een pseudoniem op te geven. "Waarom zou een koffieketen je naam moeten weten", merkt de expert op. Hij erkent ook dat dergelijk advies niet altijd wordt opgevolgd. "Mensen veranderen niet eenvoudig en als mensen niet om het probleem geven, is het lastiger om ze te overtuigen om niet in potentiële valkuilen te trappen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.