De vpn-app van Facebook die gegevens van gebruikers verzamelt lijkt in strijd met de privacywetgeving, zo stelt minister Dekker voor Rechtsbescherming, die de werkwijze van de sociale netwerksite onwenselijk noemt. Het is daarnaast onduidelijk of de app ook door Nederlandse Facebookgebruikers is gebruikt.
Dat laat de minister op Kamervragen van de SP weten. In januari werd bekend dat Facebook gebruikers betaalde voor het installeren van de Facebook Research-app, een vpn-app waarmee de sociale netwerksite gegevens over het gedrag van gebruikers verzamelde. Sinds 2016 ontvingen gebruikers van tussen de 13 en 35 jaar tot 20 dollar per maand om via de app geanalyseerd te worden. Ook werden ze betaald als ze andere personen zover kregen om de app te installeren.
SP-Kamerleden Van Nispen en Alkaya wilden van Dekker weten of ook Nederlandse jongeren de vpn-app hebben gedownload en om hoeveel tieners het gaat. De minister moest daarnaast laten weten of hij het wenselijk vond dat Facebook jongeren benadert om al hun gegevens te kunnen bekijken tegen een vergoeding.
Dekker vroeg Facebook vervolgens om opheldering. De sociale netwerksite liet weten dat alleen mensen in de Verenigde Staten en India voor de vpn-app zijn benaderd. "Nederlanders die op dat moment in de VS of India verbleven, kunnen gebruik gemaakt hebben van de Facebook Research app. Er kan daarom niet geheel worden uitgesloten dat Nederlanders vanuit die landen van deze app gebruik hebben gemaakt. De app is niet in de appstore in Nederland te verkrijgen, maar Facebook stelt toch niet geheel te kunnen uitsluiten dat de app te downloaden is geweest voor enkele Nederlanders in de EU", aldus Dekker.
De minister is ook niet te spreken over de werkwijze van Facebook. "Ik vind het niet wenselijk dat Facebook mensen tegen betaling om al hun gegevens vraagt, omdat niet is te overzien wat de mogelijkheden zijn die deze dataverstrekking biedt of welke combinaties van data er kunnen worden gemaakt. Daarmee lijkt deze verwerking in onvoldoende mate te voldoen aan het vereiste dat de toestemming betrekking moet hebben op een verwerking die voldoende specifiek is en waarover betrokkene voldoende is geïnformeerd."
Of Facebook inderdaad de AVG heeft overtreden is aan de Autoriteit Persoonsgegevens, zo voegt Dekker toe. Naar aanleiding van alle ophef besloot Facebook de vpn-app voor iOS terug te trekken en worden er geen nieuwe gebruikers voor de Android-versie gezocht.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.