image

Minister: attributie maakt Nederland minder aantrekkelijk doelwit

vrijdag 17 mei 2019, 13:31 door Redactie, 13 reacties

Het benoemen van landen en partijen die achter cyberaanvallen zitten maakt Nederland een minder aantrekkelijk doelwit voor dergelijke aanvallen, zo stelt minister Bijleveld van Defensie in het jaarverslag van het ministerie. Bijleveld herhaalt daarmee het kabinetsstandpunt om meer op attributie in te zetten.

In de Defensie Cyber Strategie die vorig jaar november verscheen werd al gesteld dat een puur defensieve houding niet langer voldoet. "Nederland dient ook in het digitale domein te beschikken over een passend arsenaal aan responsopties bij cyberaanvallen", aldus de minister (pdf). Deze opties bestaan uit twee pijlers, namelijk het versterken van de offensieve cybercapaciteiten van de krijgsmacht en van de attributiecapaciteit.

Een maand eerder stelde de MIVD nog dat de Russische militaire inlichtingendienst GRU geprobeerd had om op het netwerk van de organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in te breken. "Door een actiever attributiebeleid maken we Nederland een minder aantrekkelijk doelwit voor cyberaanvallen", laat Bijleveld weten. Volgens de minister zijn de onderzoeken van de MIVD onmisbaar voor Nederland om cyberaanvallen aan een actor toe te schrijven.

Vorige maand maakte het kabinet bekend in te zullen zetten op attributie om zo de "permanente statelijke dreiging" tegen te gaan. "Ter verdediging van de nationale veiligheid zet Nederland zich, waar mogelijk in samenwerking met internationale partners, in voor verdere ontwikkeling van een effectief diplomatiek responskader, inclusief attributie. Zo kan bij aanvallen van statelijke actoren worden gekozen om tot (publieke) attributie over te gaan", aldus minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Het toeschrijven van een aanval aan een land of andere partij is niet zo eenvoudig, zo liet de AIVD in het jaarverslag over 2018 weten. "Uit onze onderzoeken is verder gebleken dat digitale spionage steeds complexer wordt. Statelijke actoren maken in toenemende mate gebruik van vaker gebruikte methoden en technieken, waardoor het vaststellen van de herkomst van een aanval (attributie) wordt bemoeilijkt."

Reacties (13)
17-05-2019, 15:15 door Anoniem
Kan iemand me uitleggen waarom dit effectief is, het lijkt mij dat landen zo als Rusland en China die al door de media benoemd worden,opeens denke "laten we proberen toegang tot xxx uit nederland te krijgen, oh nee misschien is het toch niet verstandig anders worden we nog een keer beschuldigd van cybercrime, dus laten we het maar niet doen"
17-05-2019, 15:16 door Anoniem
Interessant. Door met het vingertje te kunnen wijzen, zijn wij minder kwetsbaar? Of wordt er (stiekem maar effectief) teruggeslagen, waardoor het pijnlijk is om ons aan te vallen?

Bij vingerwijzen is het altijd belangrijk, dat je zeker te weten de dader aanwijst. Je gaat anders ontiegelijk af als én een klikspaan én een nitwit, omdat je zomaar iemand aanwijst. Gelet op alle hulpmiddelen van tegenwoordig is het mogelijk om veel te vinden, maar ook om veel te verduisteren. Gebruikt iemand VPN, TOR, gekopieerde code, opzettelijke commentaren in een andere taal enz. enz. enz., dan zal het toch een hele uitdaging zijn om de oorsprong te vinden. Met name wanneer alle opties gelijktijdig, door elkaar en herhaaldelijk worden toegepast.

Vergelijk het met een vluchteling die door het water vlucht om honden van zijn spoor af te halen, vervolgens uit het water recht in een auto, zodat er geen sporen op de kant zijn en daarna met die auto in een vliegtuig naar een ander werelddeel. Vind die nog maar eens terug als er nergens camera's gestaan hebben.
17-05-2019, 15:47 door Anoniem
Ik vraag mij toch af wat de effectiviteit hiervan is. Natuurlijk is het benoemen van de daders belangrijk, maar het is al vaak genoeg gebleken dat het zeer lastig is om de echte verantwoordelijken achter digitale aanvallen te achterhalen. Binnen de bedrijven die vaak in het nieuws een bepaald land als verantwoordelijke noemen baseren zich meer dan genoeg op de taal van commentaar in code, tijdstippen die worden gecombineerd met de productie en andere variabelen die door een ieder naar eigen inszien zijn te wijzigen (om zo de schuld bij een ander te leggen).

Het gevolg hiervan is dat we wellicht vaker Rusland en China gaan lezen, maar zonder publiekelijk verifieerbaar bewijs is het niets meer dan partij A die partij B beschuldigt en je vraagt ze op hun blauwe ogen te geloven. Vooral door het soort informatie dat als bewijs wordt gezien lijkt het mij voor personen werkzaam in deze industrie niet als vanzelfsprekend om deze beschuldigingen van 'autoriteiten' als waarheid te beschouwen, zoals in andere sectoren wel gebeurd.

Wel ben ik benieuwd of bondgenoten ook bij naam zullen worden genoemd als zij een aanval op Nederland uitvoeren of dat dit enkel gaat gelden voor Rusland, China en Iran.
17-05-2019, 16:40 door Anoniem
Guttegut. Nederland en spierballen. Dat zal vast een hoop indruk maken.
17-05-2019, 20:15 door Anoniem
Okay, dus als ik nou maar heel hard roep "HET WAREN DE SJINEZEN! EN DE RUSSEN! EN DE BULGAREN OOK!" dan hoef ik m'n virusscanner niet meer bij te werken? Of wat had de minister in gedachten, hm?
18-05-2019, 00:07 door Anoniem
Internationaal landen voor schut zetten met kant en klare feiten helpt wel degelijk.
Niets werkt beter dan imago-schade. Zeker bij landen die er alles aan doen om met propaganda indruk te maken op de rest van de wereld.

Greenpeace heeft eindelijk schadevergoeding ontvangen. En dat akkefietje met MH17 gaat ook nog wel een keer goed aflopen voor de nabestaanden in de vorm van smartegeld oid.
18-05-2019, 01:52 door Anoniem
En wat doet attributie met je eigen positie als geheime dienst die andere landen probeert te hacken?
Oh uh laten we het niet doen want we hebben net gezegd dat de Russen ons proberen te hacken en straks roept Rusland: "Maar Nederland probeert ons ook te hacken!"

Alsof de gewone burger het iets kan schelen wat de geheime diensten doen,
wat ze erover roepen, laat staan wat de gewone man ervan kan controleren: NIKS.
18-05-2019, 14:35 door Anoniem
Jongens het is Ank Bijleveld maar; het domste meisje uit de klas.
18-05-2019, 17:15 door Anoniem
Verdedigen is geen optie...

Blij dat we niet pre-emptive strikes doen met atoombommen dan..
18-05-2019, 19:23 door Anoniem
Door Anoniem: Jongens het is Ank Bijleveld maar; het domste meisje uit de klas.
Vangt ze toch maar mooi anderhalve ton mee. Met haar talenten en haar schoonheid.
20-05-2019, 09:50 door Anoniem
Door Anoniem: Jongens het is Ank Bijleveld maar; het domste meisje uit de klas.

Je kunt geen zinnige opmerking maken over wat een grote groep ambtenaren hebben uitgezocht en opgesteld?
En dus val je de boodschapper aan. En dan nog vooral op het vrouw zijn.
Zegt wel iets over jou.

Peter
20-05-2019, 13:51 door Anoniem
En dat akkefietje met MH17 gaat ook nog wel een keer goed aflopen voor de nabestaanden in de vorm van smartegeld oid.

Waarom denk je dat ?
20-05-2019, 13:52 door Anoniem
Jongens het is Ank Bijleveld maar; het domste meisje uit de klas.

Dank, geniaal persoon. Inhoudelijk nog iets te melden ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.