Mensen die slachtoffer worden van phishing hoeven zich niet te schamen, zo stelt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De overheid is een nieuwe campagne gestart die mensen oproept om zich beter te beschermen tegen internetcriminaliteit.
Tijdens de Landelijke Veiligheidsdag in Almere gisteren trapte minister Grapperhaus de publiekscampagne 'Eerst checken, dan klikken' af. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid worden criminelen steeds handiger in het verkrijgen van toegang tot computers, tablets en smartphones, en is het belangrijk dat mensen zelf ook alerter online worden. De nieuwe campagne roept mensen daarom op eerst te checken of een link, bijlage of betaalverzoek in een e-mail, sms of appje te vertrouwen is en pas te klikken als ze daar zeker van zijn.
"We moeten af van het taboe op slachtofferschap van phishing. Het kan iedereen gebeuren, het is niets om je voor te schamen. Iedereen heeft er last van, dus we moeten iets doen. Allemaal. Wees daarom voorzichtig wanneer u op een link, bijlage of betaalverzoek klikt. Voordat u het weet, geeft u internetcriminelen toegang tot uw digitale leven", aldus Grapperhaus.
Naast de Rijksoverheid zetten ook gemeenten, brancheorganisaties en bedrijven zich in om mensen te wijzen op beveiligingsmaatregelen. Meer dan twintig partijen hebben gisteren het convenant 'Preventie cybercriminaliteit' ondertekend. Daarin spreken zij met elkaar af zich in te zetten om mensen te stimuleren preventieve maatregelen te nemen, zoals het gebruik van een virusscanner en verschillende sterke wachtwoorden, het direct installeren van beveiligingsupdates en het regelmatig maken van back-ups. De campagnespot van Eerst checken, dan klikken is vanaf maandag 27 mei te zien op tv, online en sociale media.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.