Privégegevens uit het kentekenregister van de RDW worden via internet verhandeld. Voor bedragen van 50 tot 150 euro is het mogelijk om de naam en het adres te krijgen dat bij een kenteken hoort, zo meldt RTL Nieuws. Op de eigen site spreekt de RDW van een ernstige kwestie.
De RDW beheert 13,3 miljoen Nederlandse kentekens, zo laat het zelf weten. De kentekens zijn gekoppeld aan privépersonen, bedrijven en adressen. Via kanalen op de chatapp Telegram is het mogelijk om de gegevens op te vragen die bij een kenteken horen. De aanbieders van de gegevens claimen dat ze mensen bij de RDW kennen die toegang tot het kentekenregister hebben.
Volgens de RDW staat nog niet vast dat de online verkoop gebeurt door rechtstreekse raadpleging van het kentekenregister. Na te zijn ingelicht door RTL Nieuws is de RDW, samen met het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit en de politie een onderzoek gestart. De organisatie merkt op dat veel partijen gebruik maken van de gegevens die bij de RDW zijn opgeslagen. Bijvoorbeeld de Belastingdienst, de Politie, het CJIB, en partijen zoals gerechtsdeurwaarders en verzekeraars.
Voor het onderzoek had RTL Nieuws met toestemming van de betreffende kentekenhouders hun gegevens opgevraagd. De RDW wilde weten om welke kentekens het ging, zodat het kan kijken door wie de gegevens zijn opgevraagd. RTL Nieuws zal de kentekens echter niet verstrekken. "De RDW is zelf verantwoordelijk om de lekken op te sporen", zo laat de hoofdredactie weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.