Een meerderheid van de Nederlanders vindt zijn of haar kennis over cybersecurity ruim voldoende, zo blijkt uit het jaarlijkse Nationale Cybersecurity-bewustzijnsonderzoek 2019 dat in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en het initiatief Alert Online werd uitgevoerd. Voor het onderzoek werden duizend Nederlanders van 16 tot 80 jaar door marktonderzoeksbureau Motivaction ondervraagd (pdf).
Volgens de onderzoekers gaat het om een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking. Deelnemers aan het onderzoek kregen verschillende vragen voorgelegd. Bij de eerste vraag moesten deelnemers laten weten hoe ze hun eigen kennis over cybersecurity inschatten. 68 procent vindt die redelijk tot zeer goed. Zes procent noemt de kennis slecht tot zeer slecht en 23 procent kan zich in de omschrijving matig vinden.
Ten opzichte van het vorige onderzoek is bekendheid over phishingmails, cyberaanvallen, datalekken, spyware, keyloggers en poortscans toegenomen. Ook zijn Nederlanders beter bekend geraakt met beveiligingsoplossingen zoals wachtwoordmanagers, vpn-verbindingen en trackingblockers.
Onderzoekers vroegen deelnemers ook hoe ze phishingmails herkennen. Jongeren (16 – 24 jaar) kijken vaker naar de links die in de mail zijn opgenomen, terwijl 25 - 34-jarigen vaker naar het mailadres kijken. Oudere Nederlanders (65 - 80 jaar) kijken vaker of de website waarnaar verwezen wordt een versleutelde verbinding aanbiedt (36 procent) en of zij persoonlijk worden aangesproken in de mail (21 procent).
Verder kijken hoogopgeleide deelnemers aan het onderzoek vaker naar het mailadres (66 procent), taalgebruik (41 procent) en de links in de mail (32 procent). Middelbaar opgeleiden letten vaker op de opmaak van het bericht (24 procent). Laagopgeleiden geven vaker aan phishingmails niet te herkennen, omdat ze er te echt uit zien (5 procent).
Het onderzoek laat ook zien dat ten opzichte van vorig jaar meer Nederlanders zich zeggen te schamen als ze een phishinglink openen en maken meer mensen back-ups van hun bestanden. Hoewel het bewustzijn over cybersecurity groeit, omzeilt één op de vijf Nederlanders (20 procent) weleens veiligheidsmaatregelen om moeite of tijd te besparen.
"Cybercriminaliteit is een keiharde realiteit, we zijn als maatschappij, zowel overheid als consumenten, een inhaalslag aan het maken. De eerste stap is gezet, we zien dat het bewustzijn van ons digitale gedrag en de risico's groeit. Maar mensen komen vanuit een achterstand van te weinig digitale veiligheid", aldus plaatsvervangend NCTV en directeur cybersecurity Patricia Zork.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.