Het aantal betalingen met contant geld is vorig jaar gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor, zo stelt Betaalvereniging Nederland op basis van cijfers van Nederlandse banken. Was contant geld in 2018 nog goed voor 37 procent van alle betalingen, vorig jaar daalde dat naar 33 procent.
Waar contant geld terrein moest prijsgeven, nam het aandeel van elektronische betalingen juist toe. Het aandeel groeide met vier procent naar 67 procent. Van de elektronische betalingen in 2019 was 64 procent contactloos. Een jaar eerder was dat nog 51 procent. Hoewel particulieren vaker met de pinpas betalen dan contant, is contant geld nog altijd het meest geaccepteerde betaalmiddel, zo blijk uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Zo accepteert 96 procent van de winkeliers contant geld en 82 procent de pinpas.
Vorig jaar mei liet minister Hoekstra van Financiën weten dat hij de acceptatie van contant geld in de gaten houdt om te voorkomen dat er een 'point of no return' wordt bereikt. Naar aanleiding van een grote pinstoring afgelopen juni stelde de minister dat de samenleving op contant geld moet kunnen terugvallen als er zich pinstoringen voordoen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.