image

Britse privacytoezichthouder: AVG tot eind december van kracht

woensdag 29 januari 2020, 15:04 door Redactie, 4 reacties

Als het Verenigd Koninkrijk aanstaande vrijdag de Europese Unie verlaat blijft de AVG tot eind december van kracht. Dat laat de Britse privacytoezichthouder ICO vandaag weten. Tijdens de overgangsperiode, die tot 31 december 2020 loopt, is het "business as usual" wat databeschermingswetgeving betreft.

"De AVG blijft gewoon van toepassing. Bedrijven en organisaties die persoonlijke data verwerken moeten ons bestaand advies voor hun databeschermingsverplichtingen volgen", aldus de ICO. De privacytoezichthouder erkent dat het nog onduidelijk is hoe het databeschermingslandschap er aan het einde van de Brexit-overgangsperiode zal uitzien. "We beseffen dat bedrijven en organisaties zorgen hebben over de stroom van persoonlijke data in de toekomst." De Britse overheid zou van plan zijn om de AVG in de eigen databeschermingswetgeving te verwerken.

Image

Reacties (4)
29-01-2020, 22:43 door ph-cofi
Kennen we EU organisaties die data in een cloud in de UK hebben staan?
30-01-2020, 07:45 door Bitje-scheef
Grappig, omdat veel landen de regels voor de AVG al grotendeels gelijk waren aan de AVG/GDPR. Onder andere die van de UK. Lijkt me weer een typisch gevalletje van "politieke" berichtgeving.
30-01-2020, 10:23 door Anoniem
Door Bitje-scheef: Grappig, omdat veel landen de regels voor de AVG al grotendeels gelijk waren aan de AVG/GDPR. Onder andere die van de UK. Lijkt me weer een typisch gevalletje van "politieke" berichtgeving.

Niet helemaal. Dat was met 95/46/EC het geval. Daar had je een richtlijn, waarvan ieder land zijn eigen versie wet maakte.

De AVG is een verordening die zonder meer 1-op-1 wordt overgenomen. Daarnaast kan men een implementatiewet of iets dergelijks hebben met aanvullingen en/of verduidelijkingen. Een bekende in NL is bijvoorbeeld dat de uitvoeringswet AVG aan de middelen van de AP de last onder bestuursdwang toevoegt (https://wetten.overheid.nl/BWBR0040940/2018-05-25).

UK bevindt zicht tot einde jaar in een overgangsperiode, waarin ze zich verplicht hebben voorlopig nog even de EU-richtlijnen en verordeningen te volgen, echter afstand hebben gedaan van hun stemrecht. In die periode zullen nieuwe afspraken worden gemaakt. Daarna is men in principe vrij om welke wetgeving te maken die ze goed achten behoudens andere afspraken. Waarbij wel opgemerkt wordt dat de EU daarna ook vrij is om een zgn. adequacy decision voor data overdracht naar UK af te geven (of niet).
01-02-2020, 14:49 door spatieman
Door ph-cofi: Kennen we EU organisaties die data in een cloud in de UK hebben staan?

eh? ,facebook ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.