De Ring-deurbelcamera is standaard zo ingesteld om gebruikers paranoide te maken, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. Het apparaat stuurt namelijk continu een bericht wanneer er beweging wordt gedetecteerd, bijvoorbeeld door een dier of postbode die voorbijlopen.
"Er is geen snellere manier om iemand onterecht te overtuigen dat hun huis onder vuur ligt en hun buurt door misdaad wordt geteisterd dan door elke onschuldige voorbijganger te worden opgeschrikt", zegt Matthew Guariglia van de EFF. De burgerrechtenbeweging maakt zich zorgen over de gevolgen die de deurbelcamera voor de privacy en burgerrechten van burgers kan hebben.
"Amazon-medewerkers hebben toegang tot de cloud waar de beelden van je Ring-deurbelcamera worden opgeslagen. En een aantal zijn er al wegens ongeautoriseerde toegang tot de persoonlijke beelden van gebruikers ontslagen", merkt Guariglia op. Daarnaast zijn er gevallen bekend waarbij aanvallers via hergebruikte wachtwoorden toegang tot de camera's wisten te krijgen en zo met mensen konden meekijken.
Daarnaast is er geen doorslaggevend bewijs dat Ring-deurbelcamera's misdrijven voorkomen, gaat Guariglia verder. "Het idee dat Ring-camera's misdrijven voorkomen is gebaseerd op het idee dat een potentiële inbreker de Ring-deurbel herkent en vervolgens besluit weg te gaan. Maar keer op keer heeft onderzoek aangetoond dat surveillance niet per definitie misdaad voorkomt", aldus de EFF-medewerker. Vorig jaar kwam het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid nog met de claim dat straten met digitale cameradeurbellen veiliger zijn dan straten zonder dergelijke deurbellen.
Voor mensen die al een Ring-deurbelcamera hebben heeft de EFF verschillende tips. Zo wordt aangeraden om de camera alleen naar de eigen eigendommen te richten, een sterk wachtwoord en unieke gebruikersnaam voor de app te gebruiken, het opgeslagen videomateriaal zo vaak als mogelijk te verwijderen, opgenomen beelden niet zonder gerechtelijk bevel aan de politie te verstrekken en trackers in de Ring-app te blokkeren.
Afsluitend moeten eigenaren van een Ring-deurbelcamera zich niet door surveillance laten overtuigen dat iedereen verdacht is. "Dit is een belangrijk punt, omdat het voorkomt dat mensen iets wordt aangedaan. Niet iedereen die je via je Ring-camera ziet is met iets verdachts bezig. Alleen omdat je denkt dat iemand "niet in je buurt thuishoort", wil nog niet zeggen dat ze een dreiging zijn. En je hoeft zeker niet hun gezicht via een app te verspreiden of de politie te bellen", besluit Guariglia.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.