image

Belgische privacytoezichthouder: noodzaak corona-app niet aangetoond

vrijdag 1 mei 2020, 11:30 door Redactie, 6 reacties

De Belgische regering wil mogelijk ook een corona-app uitbrengen, maar de vereiste noodzaak en proportionaliteit hiervoor zijn nog niet aangetoond, zo laat de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) weten. De privacytoezichthouder boog zich over twee voorstellen voor het gebruik van corona-apps en het oprichten van een database "om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen".

Volgens de GBA moet de regering de noodzaak en de proportionaliteit van een database en corona-app aantonen. Dat ontbreekt nu in de voorstellen. "De invoering van een opsporingssysteem door middel van applicaties is alleen toegestaan als dit het minst ingrijpende middel is om het nagestreefde doel te bereiken en als er een juist evenwicht is tussen de betrokken belangen (proportionaliteit)", zo laat de toezichthouder weten.

De GBA vindt dat de voorstellen burgers ook extra garanties moeten bieden. In het geval van het opzetten van een database moet duidelijker zijn waar de verzamelde gegevens vandaan komen en met welke derde partijen deze gegevens mogen worden gedeeld en hoe die er gebruik van mogen maken. Ook moet worden vermeld dat het niet is toegestaan om gegevens uit verschillende databases die voor de bestrijding van corona zijn opgezet te combineren, en dat verzamelde gegevens niet voor andere doeleinden mogen worden gebruikt.

Verder stelt de privacytoezichthouder dat gebruik van een corona-app echt vrijwillig moet zijn en dat burgers die dit niet doen hier geen nadeel van mogen ondervinden, bijvoorbeeld dat ze geen toegang tot diensten of goederen krijgen. Tevens moet de broncode van elke corona-app openbaar worden gemaakt, zodat experts die kunnen doorlichten.

"Opsporing om de volksgezondheid te beschermen ligt ons zeer nauw aan het hart. Hier raken we aan twee belangrijke prioriteiten van de GBA: gevoelige (medische) gegevens enerzijds en de verwerking van gegevens door de overheid anderzijds", zegt GBA-voorzitter David Stevens. Onlangs maakte de Belgische regering bekend dat het voorlopig niet met een corona-app komt en handmatig contactonderzoek de voorkeur krijgt. Wel ging de regering met een kader aan de slag waarin een dergelijke app zou kunnen werken.

Reacties (6)
01-05-2020, 12:34 door Nico van DePrivacyGuru
Het Financieel Dagblad had gisteren een interessant overzichtsartikelen over de ontwikkeling van corona-apps wereldwijd.
het is hier te lezen: https://bit.ly/3bVsSmS

Voor Europa gaven ze het volgende overzicht:
Tsjechië heeft al een app, die is gebaseerd op het Singaporese initiatief.
Frankrijk wil een app op basis van ROBERT (ROBust and privacy-presERving proximity Tracing protocol), hier zit een centrale database achter.
Zwitserland: binnen twee weken moet de eerste app op basis van DP-3T in Zwitserland gelanceerd worden.
Nederland: de richting van Nederland is onduidelijk. Deze week komt er een Kamerbrief. ;-)
01-05-2020, 14:46 door karma4 - Bijgewerkt: 01-05-2020, 14:47
Altijd leuk selectieve koppen.en citaten.
"De bescherming van persoonsgegevens vormt geen belemmering voor het gebruik van technologische instrumenten in de strijd tegen de COVID-19-epidemie, zolang zij bepaalde fundamentele beginselen in acht nemen. "
en " De noodzaak en de proportionaliteit van opsporingsapplicaties en het opzetten van een databank bij Sciensano, moet worden aangetoond "

ER zitten we degelijk rare kronkels in het verhaal. Geen nadelige gevolgen ondervinden, dat zou betekenen dat een risicovol geval met alle symptomen niet anders behandeld zou mogen worden. Dat gaat tegen het doel van volksgezondheid in. De gangbare foute gedachte dat je met het zien van de code het wel veilig krijgt is iets wat onbewezen napraten is. We hebben het in de appathon gezien.
01-05-2020, 17:31 door Anoniem
Volgens de GBA moet de regering de noodzaak en de proportionaliteit van een database en corona-app aantonen.
Zo komen we bij de vraag: is de kans op voorkomen van een aantal meer zieken en doden door covid-19 een noodzaak?
01-05-2020, 19:43 door Anoniem
Door Nico van DePrivacyGuru: Het Financieel Dagblad had gisteren een interessant overzichtsartikelen over de ontwikkeling van corona-apps wereldwijd.
het is hier te lezen: https://bit.ly/3bVsSmS
Voor wie net zoals ik niet van die verkortte URL's houd:
https://fd.nl/cookiewall?target=%2Fachtergrond%2F1341106%2Fwereldwijd-worstelen-landen-met-coronatracing-apps
02-05-2020, 11:27 door The FOSS
Door Anoniem:
Door Nico van DePrivacyGuru: Het Financieel Dagblad had gisteren een interessant overzichtsartikelen over de ontwikkeling van corona-apps wereldwijd.
het is hier te lezen: https://bit.ly/3bVsSmS
Voor wie net zoals ik niet van die verkortte URL's houd:
https://fd.nl/cookiewall?target=%2Fachtergrond%2F1341106%2Fwereldwijd-worstelen-landen-met-coronatracing-apps

Oké, als je iemand 'corrigeert', doe het dan zelf goed: https://fd.nl/achtergrond/1341106/wereldwijd-worstelen-landen-met-coronatracing-apps.
03-05-2020, 14:36 door Anoniem
Daarnaast is het niet de vraag of een dergelijke app de verspreiding niet juist erger maakt. Dit zou eigenlijk onderzocht moeten worden.

Als er een app is die het denkwerk voor de mensen gaat doen, dan worden ze onvoorzichtiger. Datzelfde argument gaf het RIVM al met mondkapjes.

Bovendien kan een app ten onrechte iemand in isolatie blijven zetten door contact te registreren terwijl in een bepaalde situatie besmetting niet mogelijk was (doordat de werkgever maatregelen heeft getroffen zoals beschermingsmaskers, etc).

En het is ook mogelijk dat mensen besmet raken en de app ze blijft vertellen dat er niets aan de hand is, waardoor ze juist anderen besmetten. Bijvoorbeeld je kruist iemand op gepaste afstand in een tochtige fietstunnel en deze niest eens flink. Je ademt de viruswolk in en bent besmet, maar de app ziet dat anders.

Een app kan dus helemaal niet bepalen of iemand mogelijk besmet is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.