Hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs van de Radboud Universiteit is kritisch over de Nederlandse corona-app, mede vanwege de afhankelijkheid van Apple en Google. "Hier wordt technologie gebruikt waar dictators toch heel erg opgewonden van raken", laat Jacobs tegenover Nieuwsuur weten. "Google en Apple slaan de data van gebruikers niet centraal op, maar ze kunnen een knop omzetten dat het wel gebeurt. We zijn afhankelijk van beloftes die in Silicon Valley gemaakt worden."
Apple en Google hebben een API beschikbaar gemaakt die voor interoperabiliteit moet zorgen tussen Android- en iOS-toestellen die van bluetooth corona-apps gebruikmaken. Apple staat het gebruik van bluetooth in de achtergrond alleen toe wanneer corona-apps met de API werken. Daarnaast zullen de techbedrijven contact tracing via een update direct in het besturingssysteem verwerken. Doordat contact tracing straks onderdeel van het besturingssysteem wordt kunnen gebruikers het niet meer verwijderen zoals bij een app het geval is.
Jacobs, die in de begeleidingscommissie van de app zit maar op eigen titel spreekt, is ook kritisch over het proces rond de app. "De minister heeft vrij snel ingezet op bluetooth en deze app, daarom dendert de trein voort. Ik denk dat hier persoonlijk politiek prestige aan verbonden is." Eerder uitte ook Jaap-Henk Hoepman, universitair hoofddocent bij de Radboud Universiteit Nijmegen, kritiek op het contactonderzoekplatform van Apple en Google, dat hij een wolf in schaapskleren noemde.
Eerder deze maand schreef Jacobs samen met Peter Boncz en Danny Mekic een document waarin wordt ingegaan op verschillende aspecten van een app voor contactonderzoek, zoals de wettelijke basis, de rol van de GGD en de werking, technische realisatie en evaluatie van de app (pdf). Ook worden verschillende adviezen gegeven. Volgens de auteurs zijn de bestaande plannen van het ministerie van Volksgezondheid met een op bluetooth gebaseerde app in feite een groot sociaal-medischtechnisch experiment.
"Dit experiment kent veel onzekerheden en open vragen maar kan grote invloed hebben op gebruikers van de app die al of niet een waarschuwing krijgen. Men kan zich afvragen of een medisch-ethische commissie toestemming zou geven voor zo’n experiment — zelfs als de huidige uitzonderlijke toestand mee in overweging genomen wordt", aldus Jacobs, Boncz en Mekic, die tevens opmerken dat de opzet van het ministerie van Volksgezondheid in dit stadium onvoldoende uitgewerkt en rijp is voor grootschalige, landelijk inzet.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.