image

Onderzoek: corona-apps werken niet goed in openbaar vervoer

vrijdag 9 oktober 2020, 16:46 door Redactie, 11 reacties

Corona-apps die van de door Apple en Google ontwikkelde API gebruikmaken kunnen niet goed de afstand tussen reizigers in het openbaar vervoer vaststellen, zo heeft onderzoek van het Trinity College Dublin aangetoond. De meeste corona-apps in Europa, waaronder ook de Nederlandse, werken met de Google/Apple Exposure Notification API.

Deze API moet zorgen voor interoperabiliteit tussen Android- en iOS-toestellen die van gedecentraliseerde bluetooth corona-apps gebruikmaken. De ontwikkelaars van de corona-apps kunnen aangeven wanneer een andere app-gebruiker als contact moet worden geregistreerd. Meestal gaat het om iemand die vijftien minuten lang binnen een straal van twee meter in de buurt van de gebruiker is geweest.

Voor het onderzoek lieten de onderzoekers deelnemers steeds om de vijftien minuten op een andere plek in een tram in Dublin zitten. Vervolgens werden de detectie-instellingen van de Duitse, Italiaanse en Zwitserse corona-apps gebruikt om te kijken of die een "exposure notification" zouden geven. Bij de Duitse en Zwitserse detectie-instellingen zorgt de verzamelde onderzoeksdata voor geen enkele melding. De Italiaanse detectie-instellingen zorgen in vijftig procent van de gevallen voor een terechte melding, maar geven in vijftig procent ook een onterechte melding voor contacten die op een afstand van meer dan twee meter hadden plaatsgevonden.

Volgens de onderzoekers is er in trams weinig correlatie tussen de ontvangen signaalsterkte en afstand tussen telefoons. De prestaties van de gebruikte detectie-instellingen blijken net zo nauwkeurig te zijn als een willekeurige selectie van deelnemers aan het onderzoek, ongeacht hoe dicht die bij elkaar waren, merken de onderzoekers op. Die leggen de oorzaak bij de reflecties van de metalen zijkanten, vloer en plafond van de tram.

Verder blijkt dat de richting van twee smartphones een grote invloed op de ontvangen signaalsterkte heeft. "In binnenomgevingen kunnen muren, vloeren en plafonds radiosignalen reflecteren, zelfs wanneer ze niet in een direct pad tussen zender en ontvanger zijn, en zo de ontvangen signaalsterkte versterken of verzwakken", zo stellen de onderzoekers.

"Wat we zien is dat zelfs kleine aanpassingen in de richting van de telefoon een groot verschil kunnen maken", zegt onderzoeker Doug Leith tegenover Vice Magazine. "Zelfs iets eenvoudig als wanneer de telefoon op een tafel op de voorkant of achterkant ligt kan een verrassend sterk effect hebben. Het gebruik van bluetooth voor contactonderzoek werkt niet in omgevingen zoals een tram."

Ashkan Soltani, onafhankelijk onderzoeker en voormalig hoofdtechnoloog van de Amerikaanse toezichthouder FTC, maakt zich zorgen over de uitrol van corona-apps. "Gegeven dit onderzoek, en soortgelijke onderzoeken, vind ik het verontrustend dat zoveel openbare gezondheidsdiensten en scholen zich haasten om een technologie uit te rollen die aanzienlijke risico's van misbruik en manipulatie introduceert."

Volgens Soltani is het een voorbeeld van "tech determinisme", waarbij ongeteste technologie wordt uitgerold onder een utopische visie dat het alle problemen zal oplossen, terwijl de oplossingen in werkelijkheid allerlei nieuwe problemen introduceren die veel grotere zorgen met zich meebrengen.

Reacties (11)
09-10-2020, 17:11 door Anoniem
Goh. En niemand zag dit zeker weer aankomen?
09-10-2020, 17:19 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 09-10-2020, 17:21
terwijl de oplossingen in werkelijkheid allerlei nieuwe problemen introduceren die veel grotere zorgen met zich meebrengen.
Precies. Geholpen door "Rijksoverheid" in https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.rijksoverheid.en&hl=en_US&gl=US&showAllReviews=true:

Door Rijksoverheid, September 18, 2020: [...]
Als je besmet bent, zie je dat in de app zelf door een rood scherm. ^LO
Daarmee is de app nauwkeuriger dan een test door de GGD!

Door Rijksoverheid, September 7, 2020: [...]
Je ziet aan de kleur van het beginscherm of je wel (rood) of niet (groen/geel) in contact bent geweest met een besmet persoon. Die melding blijft zichtbaar. ^LO
Als het scherm groen is, ben je dus -volgens Rijksoverheid- niet in contact geweest met een besmet persoon. Eventuele symptomen kun je dus gerust negeren, da's gewoon allergie, verkoudheid of een licht griepje.

Voor mensen die deze crap geloven gaat de CoronaMelder app averrechts werken. Voor hoeveel gebruikers dat geldt, weet ik niet. Maar aangezien al die mensen sowieso geloven dat die app serieus gaat helpen (zie [1] voor waarom niet), zou een netto negatief resultaat mij niet verbazen.

[1] https://www.security.nl/posting/673469/Commissie+adviseerde+tegen+invoering+CoronaMelder+bij+onvoldoende+testcapaciteit#posting673633
09-10-2020, 18:40 door Anoniem
Door Erik van Straten: Als het scherm groen is, ben je dus -volgens Rijksoverheid- niet in contact geweest met een besmet persoon. Eventuele symptomen kun je dus gerust negeren, da's gewoon allergie, verkoudheid of een licht griepje.
Naar mijn weten ben je de enige die beweerd dat je bij nieuwe symptomen er vanuit kan gaan dat het een allergie, verkoudheid of lichte griep is.
09-10-2020, 19:15 door Anoniem
Volgens Soltani is het een voorbeeld van "tech determinisme", waarbij ongeteste technologie wordt uitgerold onder een utopische visie dat het alle problemen zal oplossen, terwijl de oplossingen in werkelijkheid allerlei nieuwe problemen introduceren

Politici die in toverstokjes geloven. Niets nieuws onder de zon.
Maar ja, een politicus moet gezien worden dat hij.zij "ïets" doet. Ook al heeft het geen enkele of weinig meerwaarde.
De activiteit zelf is het doel. Ben je niet in beeld, dan besta je niet.


Vragen over de bruikbaarheid van de technologie werden al vanaf het begin gesteld. Ook op deze site.
Maar dat werd allemaal weg gewuifd, want pandemie.

Nu lopen mensen het risico in contact te zijn gekomen met een besmet persoon zonder gewaarschuwd te worden.

En andere mensen lopen net zo vaak het risico een melding te krijgen dat ze in de buurt van een besmet persoon zouden zijn geweest, maar kunnen ze niet meteen getest worden om te controleren of het om een false positive gaat.
En in de tussentijd wel in de stress zitten. (Wat ook gezondheidsklachten kan opleveren)

En dat alles dankzij het geloof in een toverstokje.
09-10-2020, 21:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Erik van Straten: Als het scherm groen is, ben je dus -volgens Rijksoverheid- niet in contact geweest met een besmet persoon. Eventuele symptomen kun je dus gerust negeren, da's gewoon allergie, verkoudheid of een licht griepje.
Naar mijn weten ben je de enige die beweerd dat je bij nieuwe symptomen er vanuit kan gaan dat het een allergie, verkoudheid of lichte griep is.

Zo werkt het dus niet. Bij symptomen altijd laten testen.
10-10-2020, 00:32 door Erik van Straten
Meer on topic dan mijn vorige reactie:
Voor het onderzoek lieten de onderzoekers deelnemers steeds om de vijftien minuten op een andere plek in een tram in Dublin zitten. Vervolgens werden de detectie-instellingen van de Duitse, Italiaanse en Zwitserse corona-apps gebruikt om te kijken of die een "exposure notification" zouden geven. Bij de Duitse en Zwitserse detectie-instellingen zorgt de verzamelde onderzoeksdata voor geen enkele melding.

De Duitse ambgenoot van Hugo de Jonge, Jens Spahn, verwees dit Ierse onderzoek naar de prullenbak, want het beroemde Frauenhofer Institut had dit onderzocht en geen problemen gevonden.

Saillant detail: het Frauenhofer Institut heeft niet in een metalen voertuig getest, maar een treincoupé gesimuleerd in een grote loods: zie https://github.com/corona-warn-app/cwa-documentation/raw/master/2020_06_24_Corona_API_measurements.pdf.

De Zwitsers maakten het in hun onderzoek zomogelijk nog bonter door met slechts 4 soldaten een "crowded train" te simuleren (eveneens in een grote loods): https://actu.epfl.ch/image/91296/original/4393x6589.jpg (het DP3T test-artikel met verwijzing naar dat plaatje vind je in https://actu.epfl.ch/news/epfl-researchers-put-proximity-tracing-app-to-the-/).

In de plaatjes in https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/06/08/defensie-helpt-bij-tests-corona-app is te zien dat CoronaMelder wel in een soort treincoupé is getest (met 4 soldaten ook zeker niet "crowded", en niet te zien is of ook is getest op false positives als passagiers verder uit elkaar zitten).

Het naar de Tweede Kamer gestuurde "testrapport" uit Vught (https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=5ca0984a-bae9-4282-8e04-d2ee481b5bc0&title=COVID-19%20Notificatie%20APP.pdf) is helemaal geen testrapport, maar een opgeleukte presentatie: "we meten niet de afstand, maar we meten of iemand in een situatie is geweest met risico op besmetting” is natuurlijk larie (gemeten wordt de BLE signaalverzwakking, gecorrigeerd met device-specifieke informatie). Bovendien lijken alle verschillende tests op één hoop te zijn gegooid, en ik kan niet achterhalen hoe men vanuit de eerste getoonde Excel sheet (met rode vakjes) rekenkundig op de tweede sheet uitkomt (het eindtotaal van 1229 is hetzelfde in beide sheets, maar hoe men in de tweede sheet op 786 en 443 komt in relatie tot de getallen onderin de eerste sheet, is mij een raadsel).

En hoe, onder Resultaten, "Muren, auto’s e.d. geven meetbare signaalverzwakking, voldoende om die casussen uit te filteren" te rijmen valt met de genoemde 59% false positives plus "N.B. de term ‘false-positive’ betekent hier: de persoon heeft een notificatie gehad maar was in de praktijk niet dichtbij genoeg (<1,5m) om conform de RIVM-richtlijnen risico op besmetting te hebben gelopen. Maar de persoon is wél met zekerheid (100%) langer dan 10 minuten op een afstand van maximaal 10-12 meter van de besmette persoon geweest – er is immers een bluetooth signaal gemeten" ontgaat mij ook. Anders dan een een hoger of lagere signaalverzwakking als grenswaarde te nemen (en korter of langer te "meten") valt er immers niks te filteren.

Wellicht dat CoronaMelder, net als de Italiaanse app, gevoeliger is ingesteld dan de Duitse en Zwitserse apps. Volgens het Ierse onderzoek leidt zo'n instelling tot schijnbaar willekeurige resultaten in metalen OV rijtuigen. Dat CoronaMelder (in elk geval tijdens de test in Vught) erg gevoelig stond afgesteld, blijkt uit de laatste zin in het "testrapport": "N.B. deze parameterinstelling is ruimer dan de instellingen van een aantal EU-partners. De instellingen vanuit de andere landen leiden in onze testset tot zeer weinig notificaties (lage sensitiviteit). Hierover vindt nog overleg plaats met de EU-partners. De hier voorgestelde instelling is daarom nog voorlopig". Helaas betekent kiezen voor minder false positives tot meer false negatives en vice versa.
10-10-2020, 08:20 door Anoniem
Het is toch de bedoeling dat je een melding maakt in de app als je positief getest bent? Als je weet dat je corona hebt, wordt je verondersteld thuis te blijven tot het over is. Als je dan toch bv. het OV in gaat ben je eigenlijk in overtreding van de regels. Als je dat bewust doet, dan ga je de corona-app toch niet gebruiken? En als je weer beter bent, ben je niet meer besmettelijk. De kans dat je als gebruiker een melding krijgt dat je in contact bent geweest met iemand die besmet is, lijkt me dan uiterst klein.
10-10-2020, 11:52 door Anoniem
Door Anoniem: Het is toch de bedoeling dat je een melding maakt in de app als je positief getest bent? Als je weet dat je corona hebt, wordt je verondersteld thuis te blijven tot het over is. Als je dan toch bv. het OV in gaat ben je eigenlijk in overtreding van de regels. Als je dat bewust doet, dan ga je de corona-app toch niet gebruiken? En als je weer beter bent, ben je niet meer besmettelijk. De kans dat je als gebruiker een melding krijgt dat je in contact bent geweest met iemand die besmet is, lijkt me dan uiterst klein.

Er is een periode dat je wel symptomen kunt hebben (snotteren, kuchen, etc), maar de uitslag van de test nog niet gehad hebt. Er is een wachtrij bij de teststraten.
Als blijkt dat je wel besmet bent, geef je een melding via de corona-app af aan de mensen die in jouw buurt zijn geweest de afgelopen 2 weken!. De incubatie-periode. Dus ja, je kunt wel een berichtje krijgen dat iemand de afgelopen 2 weken in jouw buurt was, die nu besmet blijkt te zijn.
En dan mag jij je weer laten testen, en doorgeven wie jij allemaal ontmoet hebt de afgelopen 2 weken.
Etc, etc, etc.

Voor je het weet, heb je een inktvlek die steeds groter wordt.
10-10-2020, 13:32 door Anoniem
Het OV wordt door onderbezetting en thuiswerken toch straks vrijwel onbetaalbaar.

Het reizen zal o.i.v. de woedende pandemie dan ook nog strenger beperkt gaan worden,
ook tussen regio-gebieden en tussen steden met meer dan 50.000 inwoners.
Streeds meer oranje en rode vlekken op de kaart.

Ik zie het nieuwe normaal nog niet "overwaaien" zo 1-2-3.
De komende weken worden cruciaal, wellicht al wel de komende week.
We zijn pleite of we gaan pleite.

J.O.
11-10-2020, 22:06 door Anoniem
Door Anoniem: Het OV wordt door onderbezetting en thuiswerken toch straks vrijwel onbetaalbaar.

Het reizen zal o.i.v. de woedende pandemie dan ook nog strenger beperkt gaan worden,
ook tussen regio-gebieden en tussen steden met meer dan 50.000 inwoners.
Streeds meer oranje en rode vlekken op de kaart.

Ik zie het nieuwe normaal nog niet "overwaaien" zo 1-2-3.
De komende weken worden cruciaal, wellicht al wel de komende week.
We zijn pleite of we gaan pleite.

J.O.

zie: De dreigende zon (1971) van Felix Thijssen:

http://www.felixthijssen.com/sf_-_mark_stevens_space_opera

"Om de chaos die door milieuvervuiling, overbevolking en gewapende opstanden is ontstaan te beteugelen heeft de overheid de wereld opgedeeld in een aantal gescheiden sectoren en een verbod uitgevaardigd om van de ene naar de andere sector te reizen. De bevolking wordt ondertussen met brood en spelen onwetend gehouden.
Mark Stevens is opgeleid als Reiziger en in het kader van zijn opleiding moet hij een reis door de verschillende sectoren maken. Wanneer hij het nieuws over een voetbalwedstrijd die hij zelf heeft gezien in een andere sector leest, ontdekt hij dat de voetbalwestrijden worden gemanipuleerd: de club van de eigen sector wint altijd. Als Mark onderzoek doet in het voetbalstadion ontdekt hij hoe het kan dat de uitslag van dezelfde voetbalwedstrijd in iedere sector anders is: het publiek kijkt niet naar een echte voetbalwedstrijd maar naar driedimensionale videobeelden."
14-10-2020, 01:44 door Anoniem
Met 30 personen in een afgesloten, slecht geventileerde, ruimte zijn is veilig, tenzij de app later op rood gaat.
Met 31 personen is niet veilig, ook al staan alle ramen en deuren open, en staat iedereen op 10 meter afstand van elkaar.

In de Tweede Kamer geldt die regel niet, Corona is daar kennelijk niet bestaand verklaard.

Met 4 personen buiten is veilig, tenzij de app later op rood gaat.
Met 5 personen is niet veilig, ook niet in volledige NBC uitrusting en stormachtig weer.

Bij een uitvaart is het maximaal 100 binnen en 250 buiten.
Succes met niet meer dan 15 minuten op afstand van iedereen te blijven binnen BlueTooth bereik (10 meter?) van de Corona app.

In het OV is een niet medisch mondkapje verplicht (waar wolken virusdeeltjes met gemak doorheen dringen, om vervolgens oeverloos gecirculeerd te worden qua ademhaling;tezamen met andere ziekteverwekkers, in een vochtige en warme omgeving; want niet medisch mondkapje), ook al zit het vervoersmiddel (met slechte ventilatie en afgesloten ramen) op maximale capaciteit.

In een vliegtuig is dat geen probleem, want de persoon achter je die urenlang staat te hoesten en te niezen is veilig, want de luchtfilters meters verderop lossen dat op magische wijze voor je op.

In de horeca is dat wel een probleem (toevallig ook de plek waar vaak politieke en maatschappelijke standpunten worden uitgewisseld). De gemiddelde Nederlander is dan ook bekend om het feit dat die in cafés en restaurants iedere onbekende omarmt en vol op de mond zoent, voor minstens 20 minuten lang. Of wacht, kunnen in de horeca wolken virusdeeltjes wel vele minuten lang in gangpaden blijven hangen, en in supermarkten niet?

Dienen wij mensen die hoesten of niezen in de kassarij (die steeds langer lijken te worden) neer te knuppelen en af te zonderen?

In je elleboog niezen en hoesten is het advies, maar de jongelui die je uit het niets recht in je gezicht tuffen worden niet opgespoord en aangepakt.

Een gezin van 3 meerderjarigen mag niet een gezin van 7 meerderjarigen uitnodigen, maar andersom wel, dat is wel veilig, tenzij de app later op rood gaat.

Koopavonden verboden, maar supermarkten open, want levensmiddelen, en iedereen weet dat je in een supermarkt nooit langer dan 15 minuten met wildvreemden gaat praten binnen BlueTooth afstand, maar in een willekeurige andere winkel wel. Toch?

Zo langzamerhand begin ik mij af te vragen, gezien bovenstaande logica, welke politieke aspiraties dit virus (kennelijk omgeving en gelegenheid bewust) nastreeft?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.