image

Minister: privacy van bellers coronatestlijn is goed gewaarborgd

woensdag 18 november 2020, 12:29 door Redactie, 4 reacties

De privacy van mensen die de coronatestlijn voor een afspraak bellen is goed gewaarborgd, zo stelt minister De Jonge van Volksgezondheid. Nieuwsuur meldde in september dat testlijnmedewerkers uitslagen van coronatests onbevoegd kunnen inzien.

Met een geboortedatum en achternaam, een straatnaam en postcode of een burgerservicenummer kunnen alle medewerkers die toegang tot het CoronIT-systeem hebben alle testafspraken, uitslagen, medische aantekeningen en telefoonnummers inzien. Testlijnmedewerkers kunnen zo testgegevens van bekende Nederlanders, collega's, familie of kennissen opvragen, ook al hoeven ze deze personen niet te bellen.

CoronIT is het digitaal registratiesysteem dat GGD'en ondersteunt met het aanmelden van te testen mensen, het inplannen van afspraken voor te testen mensen, afname en registratie van monsters, het vastleggen van testuitslagen en het genereren van landelijke en regionale overzichten van het aantal afgenomen testen en resultaten.

Het nieuws over de onbevoegde inzage was aanleiding voor SP-Kamerlid Hijink om minister De Jonge vragen te stellen. Zo wilde het Kamerlid weten hoe lang dit al speelt, sinds wanneer de GGD en de minister hiervan weten en of het klopt dat er niet wordt voldaan aan de Algemene verordening gegevensbescherming.

Volgens de minister is de privacy van mensen die de coronatestlijn bellen goed gewaarborgd en zijn er de nodige 'checks en balances' in de werkprocessen aanwezig. Zo vindt er een scherpe controle op de logging plaats en tekenen alle medewerkers voor ze aan de slag gaan een geheimhoudingsverklaring, merkte De Jonge op. Ook worden callcentermedewerkers tijdens hun training gewezen op hun privacyverplichtingen.

"Door scherpe controle op logging worden overtredingen opgespoord. Indien door callcentermedewerkers moedwillig misbruik wordt gemaakt van de toegang die zij hebben tot persoonsgegevens, worden hier door de GGD de nodige consequenties aan verbonden", aldus de minister, die toevoegt dat de uitvoerende partijen van de coronatestlijn aan de AVG voldoen.

Begin deze maand maakte GGD GHOR nog bekend, de koepelorganisatie van de GGD'en en GHOR-bureaus, dat enkele GGD-medewerkers de dossiers van twee bekende Nederlanders hadden bekeken die een coronatest lieten doen. Het zou onder andere gaan om de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Reacties (4)
18-11-2020, 12:46 door Anoniem
Privacy=ik bepaal wie er aan of bij mijn gegevens komt.

Hoe kan de minister dan roeptoeteren dat de privacy gewaarborgd is? Hij weet helemaal niet wat IK over MIJN gegevens bepaald heb...
Kortom: er is helemaal niks 'gewaarborgd' en met een hoop geroep hoopt hij er mee weg te komen.
18-11-2020, 12:52 door Anoniem
Nu weet je dus dat dat niet goed is gewaarborgd.
18-11-2020, 13:14 door Anoniem
Bellen is nooit privé, want >99% gaat onversleuteld over het Internet.
18-11-2020, 17:44 door -Peter-
Door Anoniem: Privacy=ik bepaal wie er aan of bij mijn gegevens komt.

Jij komt na een ongeluk bewusteloos aan bij het ziekenhuis.
Nu is het wachten tot jij bij komt en toestemming kunt geven?

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.