image

Hoekstra: belangrijk dat winkels contant geld blijven accepteren

donderdag 10 december 2020, 11:39 door Redactie, 15 reacties

Het is belangrijk dat winkels contant geld blijven accepteren, zo stelde minister Hoekstra van Financiën tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer op vragen over het verdwijnen van bankfilialen en geldautomaten. Volgens de minister heeft contant geld in Nederland een acceptatiegraad van 96 procent.

"In 96 procent van de winkels kun je met cash betalen. Dat is een hoger percentage dan waar je met pin kunt betalen. Dus als een van die twee groepen zich verongelijkt zou mogen voelen, dan zouden dat in ieder geval niet de cashbetalers zijn. Maar ik heb vaker gezegd, en herhaal dat graag: ikzelf vind het ontzettend belangrijk dat cash een geaccepteerd betaalmiddel blijft in de samenleving", aldus Hoekstra.

De minister merkt op dat de acceptatie van contant geld wat vraagt van overheidsdiensten. "We doen dat vanwege de stabiliteit van het systeem, maar ook omdat er mensen zijn die de behoefte hebben om dat te blijven doen vanwege het gevoel van privacy dat groter is bij cash dan bij pinbetalingen."

Hoekstra reageerde op vragen van SP-Kamerlid Alkaya over het verdwijnen van bankfilialen en geldautomaten. Ouderenorganisaties ontvangen allerlei klachten hierover. "Zij waarschuwen ons voor de grote groep mensen die hierdoor dreigt af te haken; mensen die het liefst met contant geld betalen en die graag een mens, een persoon van vlees en bloed, tegenover zich hebben zitten als ze het over hun geldzaken hebben, en niet een computerstemmetje of een beeldscherm", stelde Alkaya.

De minister laat daarop weten dat er overleg plaatsvindt over het goed toegankelijk houden van geldautomaten en bankfilialen en dat ook ouderenbonden hieraan deelnemen. Hoekstra zegt toe dat hij nog een keer met het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) in gesprek gaat over deze problematiek. Toch is het volgens de minister ook realistisch om te erkennen dat mensen deze ontwikkeling voor een belangrijk deel zelf willen.

"Ik deel dat je voor sommige dingen graag iemand in de ogen wilt kunnen kijken, zeker als je kwetsbaar bent. Dat is de ene kant. Maar de andere kant is dat we ook moeten waken voor al te veel romantiek over hoe gezellig het dertig, veertig jaar geleden in die rij van de bankfilialen was. Ik heb daar vaak gestaan, vaak aan de hand van een van mijn ouders. Dat duurde lang en was nou niet het hoogtepunt van het bezoek aan de winkelstraat."

Reacties (15)
10-12-2020, 12:07 door Anoniem
Verschillende betaal methodes biedt redundancy, 23-10-2020 was er nog een pin storing in Nederland en Belgie, toch fijn als je er nog een alternatief is.

Fijn dat je nog bij 96 winkel met cash kunt betalen, weet natuurlijk niet hoe lang dat zo blijft, of de kosten bij cash op weegt tegen het gebruik ervan. Toekomst zal het wel vertellen.
10-12-2020, 12:13 door Anoniem
Het is belangrijk dat winkels contant geld blijven accepteren
Corona.
10-12-2020, 12:21 door Anoniem
Toch is het volgens de minister ook realistisch om te erkennen dat mensen deze ontwikkeling voor een belangrijk deel zelf willen.
Volgens mij zijn het vooral de banken die dit willen.
10-12-2020, 12:22 door Anoniem
Nou, Hoekstra... begin dan eens met gemeenten daartoe verplichten. Ook hier heb je een stelletje van die pin-drammers achter het loket zitten...
10-12-2020, 12:58 door Anoniem
Door Anoniem: Nou, Hoekstra... begin dan eens met gemeenten daartoe verplichten. Ook hier heb je een stelletje van die pin-drammers achter het loket zitten...
Is dat ruim 5 jaar later dan nog niet rond, of zijn ze bij sommige gemeenten zo kort van memory
of domweg onwetend of allesnegerend? (kop in 't zand komt volgens mij bij gemeenten een beetje te vaak voor)
https://www.security.nl/posting/455252/Ombudsman%3A+gemeenten+moeten+ook+contant+geld+accepteren/
10-12-2020, 13:02 door Anoniem
Het is niet het GEVOEL van privacy, is het IS privacy...
Een van de noodzaken om je vrij te kunnen voelen is dat je onbespied kunnen moet kunnen kopen.

Je bank bespioneert je al en sommige verkopen achter je rug om al je aankopen aan grote bedrijven, en moet dat ook openzetten voor andere organisaties... Ja, nu nog vrijwillig, maar we kennen allemaal functioncreep. Geef ze 1 euro en ze willen daarna je hele beurs.
zo niet, dan verzinnen ze wel een reden om je verplichten mee te doen.

Ik voorzie in de nabije toekomst wel een geforceerde manier ontstaan.. Bijvoorbeeld door massa-identiteidsfraude door massaal gelekte persoonlijke gegevens (denk aan lekken bij de gemeente, bij andere overheden, kwestie van tijd voor daar een bank tussen komt te staan.
Dan moet er ineens vanuit de banken, of de overheid een broker er tussen gezet worden die controlleert of jouw uitgaven wel kloppen met het profiel wat de bank aan jou gekoppeld heeft.
Daarna koppelen we meer zaken aan je profiel...
Immers, als jij verplicht met pinpas sigaretten moet kopen, koppelen we jou aan het profiel roker, en die gegevens moeten we vanwege terrorisme gevaar wel door geven aan de zorgverzekering, die tegen die tijd het helft van je salaris kost.
Je koopt augurken en chocolade ijs? dan verplicht naar de gynaecoloog....

Dat soort risico's dek je af door een verplichting in te stellen dat minstens 75% van de winkels cash geld moet blijven accepteren... en misschien moet je die doortrekken naar banken, want banken vragen exorbitante bedragen om cash geld te mogen storten als winkel/bedrijf.
10-12-2020, 13:13 door buttonius
Die Hoekstra toch... Als je minister bent, is het schrijven van wetten onderdeel van je takenpakket. Dus; als de Kamer wil dat winkels contant geld moeten accepteren, kan Hoekstra daarop reageren door dat in een wet vast te leggen. En maak dat dan ook gelijk verplicht voor gemeentekantoren, enz.
Hoekstra bevindt zich als minister van financiën in de unieke positie dat hij er wat aan kan doen. Als het wetsvoorstel af is mag hij nog even in de Kamer uitleggen waarom hij het belangrijk vindt. Maar kennelijk is de Kamer al overtuigd dat het accepteren van contant geld wenselijk is; dus dat gaat wel goed.
10-12-2020, 13:22 door Anoniem
Toch is het volgens de minister ook realistisch om te erkennen dat mensen deze ontwikkeling voor een belangrijk deel zelf willen.
Ik betaal veruit de meeste boodschappen die ik doe met mijn pinpas. Toch wil ik absoluut niet dat dat contant geld als betaalmogelijkheid verdwijnt.

Dit soort logica kom je volgens mij vooral tegen als marketingmensen beargumenteren dat consumenten iets volgens hun wel of niet willen. Laten we eens kijken hoe goed die logica eigenlijk werkt:
- Ik doe mijn boodschappen te voet of op de fiets, dus wil ik dat de buslijn door mijn wijk wordt opgeheven.
- Ik voeg nooit zout toe als ik kook, dus wil ik dat kruideniers stoppen zout te verkopen.
- Ik woon niet in een verzorgingstehuis, dus wil ik dat verzorgingstehuizen worden gesloten.
- Ik heb geen schoolgaande kinderen, dus wil ik dat scholen worden gesloten.
Gek genoeg wil ik dat die buslijn blijft, dat er wel zout te koop is, dat verzorgingstehuizen en scholen blijven bestaan.

Het is realistischer om te erkennen dat wat mensen doen niet per se een op een te vertalen is naar wat ze willen.
10-12-2020, 15:53 door Anoniem
Maar ik heb vaker gezegd, en herhaal dat graag: ikzelf vind het ontzettend belangrijk dat cash een geaccepteerd betaalmiddel blijft in de samenleving", aldus Hoekstra.
Ik denk dat het risico dat "cash niet meer geaccpteerd wordt" aanmerkelijk kleiner is dan het risco dat "er voor de gewone
man niet meer aan cash te komen is"!
Dat is nu al een ontwikkeling. Een jaar geleden kon ik nog cash halen bij een ABN automaat, die kon ook biljetten van
10 euro uitgeven. Die is opgeblazen door onze scootervrienden en niet terug gekomen, nu is er nog een ING automaat
maar die geeft alleen biljetten van 20 en 50 euro. Ook na het omlabelen naar Geldmaat bleef dat zo.
Dus als ik mijn cash voor kleine uitgaven haal zit ik met 20 euro biljetten en scheve gezichten bij het bedrijfsrestaurant
of de frietboer als ik daar mee een bedragje van 1-2 euro wil afrekenen. "heeft u het niet kleiner??".
Dat maakt het alleen maar waarschijnlijker dat dit soort handelaren cash willen afschaffen wegens problemen met
wisselen.
10-12-2020, 21:33 door Anoniem
Als men mettertijd in de tijd van de big reset alles wil laten verlopen via gebruikmaken van de blockchain technologie en letterlijk elke overmaking controleerbaar wil hebben, dan wacht ons niets anders in de niet zo verre toekomst. Duidelijk zat.

Dan zul je cash geld volledig moeten uitfaseren. Men doet dat geleidelijk om niet meteen te veel weerstand te ondervinden van niet zo enthousiast publiek, die dat eigenlijk helemaal niet zo'n fijn idee vindt. In scandinavische landen is men daarmee al verder gevorderd als hier. Maar men gaat onverdroten voort, al is het drie stappen vooruit en twee terug op flagellanten wijze.

Er zijn heel wat bewegingen te zien, die ons in die richting "duwen". Zoals daar zijn, het afvloeien van bankmedewerkers, vermindering van bankkantoren, nu het werken thuis door medewerkers, het sociaal afstand moeten houden en bang moeten zijn van uw medemens ( de boer doet niet meer aan handje klap op de veemarkt met na de verkoop van de dikbil "een gepoeierde bolknak voor de femillie en wat voor de spaarpot van de kinders"). Er worden plofkraken gepleegd en er wordt fraude gepleegd door criminele nep-bank-medewerkers. En nog een hele ris andere zaken meer.

Het nieuwe normaal in dat opzicht wordt beslist minder gezellig, maar ook minder "menselijk". Maar als er geen voldoende tegenbeweging is gaat het gewoon door en mag men wettelijk met nog minder cash over straat. De geldloper, een van de betrouwbaarste figuren uit het straatbeeld van vroeger, bestaat ook al lang niet meer en ook het geldtransport staat onder druk.

Alles wordt anders, maar wordt het er ook beter en gezelliger op? Ons ouwe Holland wordt 'door de plee getrokken', lieve mensen. En ook nog eens 'nagespoel door ons van WC-eend'.

Voor sommigen onder ons hier op deze planeet betekent dat vooruitgang en nog veel meer, maar daar ging het in deze discussie niet om of toch juist wel. Hallo, Paypallers, dot commers etc. U wordt bij de neus genomen, maar dat merkt u later pas.

#sockpuppet
11-12-2020, 01:09 door Anoniem
Ook hier is het niet mogelijk bij de Gemeente contant te betalen.
Ik heb hen gewezen op de discussie destijds en conclusie die daarop volgde, hier wisten ze niets van en 'dit is nou eenmaal ons beleid vanwege de veiligheid'.
En dan ben je uitgepraat.
11-12-2020, 08:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Maar ik heb vaker gezegd, en herhaal dat graag: ikzelf vind het ontzettend belangrijk dat cash een geaccepteerd betaalmiddel blijft in de samenleving", aldus Hoekstra.
Ik denk dat het risico dat "cash niet meer geaccpteerd wordt" aanmerkelijk kleiner is dan het risco dat "er voor de gewone
man niet meer aan cash te komen is"!
Dat is nu al een ontwikkeling. Een jaar geleden kon ik nog cash halen bij een ABN automaat, die kon ook biljetten van
10 euro uitgeven. Die is opgeblazen door onze scootervrienden en niet terug gekomen, nu is er nog een ING automaat
maar die geeft alleen biljetten van 20 en 50 euro. Ook na het omlabelen naar Geldmaat bleef dat zo.
Dus als ik mijn cash voor kleine uitgaven haal zit ik met 20 euro biljetten en scheve gezichten bij het bedrijfsrestaurant
of de frietboer als ik daar mee een bedragje van 1-2 euro wil afrekenen. "heeft u het niet kleiner??".
Dat maakt het alleen maar waarschijnlijker dat dit soort handelaren cash willen afschaffen wegens problemen met
wisselen.
Bij een rabobank pin automaat kun je nog steeds 10 euro biljetten krijgen
11-12-2020, 10:46 door Anoniem
Door Anoniem: Ook hier is het niet mogelijk bij de Gemeente contant te betalen.
Ik heb hen gewezen op de discussie destijds en conclusie die daarop volgde, hier wisten ze niets van en 'dit is nou eenmaal ons beleid vanwege de veiligheid'.
En dan ben je uitgepraat.
Ja dat heb je he? Er zijn altijd ook andere overwegingen. En daar moet je ook rekening mee houden.
Ook vind ik het nogal vreemd dat je je bij het betalen bij de gemeente zorgen zou maken over zaken die spelen bij
het electronisch betalen, zoals "anonimiteit". Er zijn maar weinigen die al zo veel van jou weten als de gemeente.
Daar ga je echt niks bereiken met "maar mijn bankpasje mogen jullie niet zien hoor!!!".
11-12-2020, 10:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Bij een rabobank pin automaat kun je nog steeds 10 euro biljetten krijgen
Maar die zijn hier niet.
Ik ben benieuwd of die Geldmaat ook een of ander standaard apparaat gaat worden en of daar dan 10 euro biljetten
in gaan zitten. Op het moment lijkt het erop dat het alleen een kwestie is van frontje vervangen en lichtbakje erboven,
logisch natuurlijk. Maar het zou wel wat raar zijn als je straks blijvend verschillende soorten Geldmaat blijft houden
afhankelijk van welke bank er vroeger achter zat...
12-12-2020, 20:36 door Anoniem
Eens Corona voorbij - schakel ik inderdaad terug op cash geld. Dat heeft nl. een belangrijk doel: privacybescherming.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.