Door Anoniem: Door Anoniem:
Ik ben net slachtoffer geworden van een datalek bij een bedrijf dat minder data betrof dan de GGD-lek (geen BSN bijvoorbeeld) en je wilt niet weten wat voor ellende daaruit voortvloeit.
Dat wil ik WEL weten! Schrijf eens een verhaal over wat voor concrete ellende daar nou uit is voortgevloeid, dus niet dat je je onzeker voelde over wat er wellicht zou gaan gebeuren maar echt concrete ellende zoals schade of moeilijke discussies.
Want meestal gaat het er hier alleen over wat er MOGELIJK mis zou kunnen gaan, en dan nog alleen als andere partijen niet zo goed hebben opgelet bij het aanmaken van een contract ofzo.
Dus nu wil ik wel eens weten wat er echt mis gaat en wat dan de ellende is.
Om te beginnen heel veel spam (per e-mail (10x per dag) en per telefoon (3x per dag, ook van buitenlandse nummers)), maar dat is nog niet het ergste.
Daarnaast krijg ik veel op mij toegespitste phishing-aanvallen, waarbij ze proberen om codes te ontlokken, waarmee ze geld kunnen afpakken. Helaas trappen veel mensen daar in. Door de gelekte data komen deze pogingen zeer geloofwaardig over.
Ook merk ik dat er de hele dag accounts worden aangemaakt met mijn gegevens (ik krijg daar e-mails van), zoals Tinder, crypto-exchanges, online veilingen, etc. Ofwel, mijn identiteit wordt misbruikt voor dit soort zaken.
Tevens is het zo, dat je met een combinatie van een aantal simpele gegevens (zoals naam, geboortedatum, postcode) bij veel bedrijven en diensten jezelf kunt verifiëren als je de support-afdeling belt. Op die manier zijn andere slachtoffers van het lek al slachtoffer geworden van SIM-swapping. Dit is met de introductie van eSims ook in Nederland relatief makkelijk uit te voeren. Daarmee kun je nog makkelijker iemands identiteit overnemen, omdat je over iemands telefoonnummer beschikt. Denk aan het oplichten van kennissen of ouders via Whatsapp, maar ook het ontvangen van 2-factor authenticatiecodes via SMS.
Wat ik ook gemerkt heb, is dat datahandelaren mijn gegevens aan het doorverkopen zijn aan Nederlandse energiemaatschappijen of bijvoorbeeld de FNV. Ze beloven die instellingen dat deze data verkregen is via een online win-actie of enquete waarbij ik vrijwillig deze data zou hebben ingevuld en toestemming zou hebben verleend. Dat is uiteraard niet het geval. Ik ga doorgaans erg zorgvuldig om mijn mijn gegevens en zou deze nooit afstaan voor een of andere domme win-actie. Maar zodoende wordt ik nu wekelijke gebeld door bijvoorbeeld FNV en sturen ze me allemaal spam over voordelen van hun lidmaatschap, enzovoort.
Ofwel, mijn gegevens worden dus behoorlijk misbruikt voor financieel gewin en om identiteitsfraude te plegen.
Daarnaast sta ik nu in een openbare database, waarbij duidelijk is dat ik ooit bepaalde hardware heb aangeschaft die betrekking heeft op financiële transacties. Ofwel, mensen weten dat ik over deze middelen beschik. Naast alle pogingen tot oplichting via de telefoon en mail, moet ik dus ook vrezen voor mijn fysieke adres en of er niet op een dag iemand met kwade bedoelingen voor de deur staat.
Nu zie je hoeveel schade een simpele datalek van een marketingdatabase van een bedrijf die niet zo voorzichtig met mijn gegevens omging teweeg kan brengen.
Ik ben ook verbaasd als mensen zeggen "ach, wat kan er nu aangericht worden met deze data" of "ach, wat kan iemand nou doen met een kopie van je paspoort".... Nou... enorm veel. Als iemand ook nog eens beschikt over je geboortedatum en BSN-nummer, zoals in de GGD-lek, dan ben je helemaal klaar.
Ook moet je bedenken dat er mensen zijn die hun adres prive moeten houden (bekende Nederlanders, vermogende mensen, politici, etc) en op deze manier komen deze gegevens ook openlijk beschikbaar online.