Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.
Juridische vraag: Ik las dat de RDC, waar de gegevens van miljoenen Nederlandse autobezitters werden gestolen, getroffen personen niet over het datalek mag informeren. Kun je uitleggen waarom dat juridisch niet mag?
Antwoord: Het datalek is enorm: het zou gaan om herleidbare gegevens van mogelijk 7,3 miljoen personen (afhankelijk van hoe veel dubbels er in de data zitten). Behalve om NAW-gegevens gaat het ook om e-mailadressen, kentekens, telefoonnummers en geboortedata, ideaal voor gerichte phishing natuurlijk.
De RDC biedt het product CaRe-Mail aan. Dat maakt de klantendatabase van een dealermanagementsysteem interactief waardoor klanten individueel door het garagebedrijf benaderd kunnen worden. "CaRe-Mail verzamelt dagelijks de nieuwe gegevens uit je systeem. We plaatsen een kastje in jouw eigen lokale netwerk dat nieuwe en gewijzigde gegevens verzamelt en een kopie daarvan verzendt naar CaRe-Mail."
Kennelijk is de constructie dat RDC daarbij optreedt als verwerker in opdracht van de verwerkingsverantwoordelijke, de garagebedrijven.
En nee, als RDC verwerker is van deze persoonsgegevens dan mag zij niet zelf een datalek melden bij de betrokkenen. De AVG legt die plicht nadrukkelijk bij de verwerkingsverantwoordelijke, hier dus de garagebedrijven. RDC moet het datalek doorgeven aan die verantwoordelijke, daarna moet die beslissen of het datalek meldingsplichtig is. Dat is hier natuurlijk een gegeven, maar het is wel de beslissing van de garagebedrijven.
Het doet wel raar aan, want als het lek bij RDC zit dan kunnen die het beste aangeven wat er is gebeurd en wat er is gelekt. Maar omdat je als betrokkene uiteindelijk niets te maken hebt met uitbesteedpartijen en zorgvuldig geselecteerde partners, klopt het juridisch wel. Het garagebedrijf meldt het aan jou, en als je dan claims hebt dan dien je die bij het garagebedrijf in. Die lost het intern maar op met RDC.
In een eerste versie van deze juridische vraag stond de RDW als verwerkingsverantwoordelijke vermeld, dat had garagebedrijven moeten zijn. Dit is aangepast.
Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.