Het automatisch blokkeren van qr-codes van personen met een positieve coronatest heeft op het moment te veel nadelen, zo stelt demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid in een reactie op een aangenomen motie van de Tweede Kamer. Vorige maand nam de Tweede Kamer een motie aan waarin de regering werd verzocht om de CoronaCheck-app aan te passen, zodat mensen die zijn gevaccineerd en toch corona krijgen geen groen vinkje krijgen in hun CoronaCheck-app in de periode dat zij in isolatie moeten.
Volgens de minister is er bij de ontwikkeling van de app een afweging gemaakt in de balans tussen de bescherming van persoonsgegevens en het tegengaan van misbruik. Zo wordt niet vermeld op basis waarvan het coronatoegangsbewijs is afgegeven, namelijk een vaccinatie, een test of een doorgemaakte corona-infectie. "Hierdoor kan niet worden vastgesteld of de qr-code is verstrekt naar aanleiding van een negatieve test of vaccinatie en is het voor kwaadwillenden niet mogelijk om mensen via de qr-code te volgen", aldus de minister.
Daarnaast zijn de CoronaCheck-app en de CoronaCheck Scanner-app offline te gebruiken en vindt er geen centrale opslag van bewijzen plaats. "Alle genoemde ontwerpkeuzes hebben de consequentie dat een qr-code nu niet automatisch op afstand kan worden ingetrokken als na een test blijkt dat iemand besmet is geraakt met het coronavirus", gaat De Jonge verder.
Om qr-codes toch te kunnen blokkeren zou het coronatoegangsbewijs moeten worden gekoppeld aan individuele personen. "Daarmee zou niet langer voorkomen kunnen worden dat kwaadwillenden inzicht zouden kunnen krijgen in wie positief getest is en wie niet en dat zij mensen zouden kunnen gaan volgen", stelt de minister, die opmerkt dat een dergelijke aanpassing van het systeem een aanzienlijke inbreuk zou maken op de waarborgen die er nu zijn om de privacy van de gebruiker van het coronabewijs te beschermen.
Een andere optie is dat mensen verplicht worden om met enige regelmaat met hun DigiD in te loggen bij de GGD om te checken dat ze niet recent positief zijn getest en dat alleen als mensen dat doen hun qr-code geldig blijft. Volgens De Jonge heeft deze optie grote gevolgen. Het zou leiden tot een grote toename van inlogpogingen en daarmee tot overbelasting van systemen.
Daar komt bij dat de papieren coronatoegangsbewijzen niet automatisch zijn in te trekken. Voor een dergelijke controle moet er een publiek beschikbare lijst van positief geteste mensen komen waar de CoronaScanner-app gebruik van kan maken. De app zou ook geregeld online moeten zijn om de nieuwste lijst op te halen. De huidige papieren coronabewijzen zijn niet aan personen te koppelen, waardoor alle uitgegeven papieren coronabewijzen zouden moeten worden ingetrokken.
Naar aanleiding van de aangenomen motie vroeg De Jonge aan de Begeleidingscommissie DOBC of en hoe de CoronaCheck-app kan worden aangepast zonder afbreuk te doen aan de gegevensbescherming en privacy. De commissie komt tot het oordeel dat vanwege de nadelen, zoals het intrekken van papieren bewijzen, het online zijn van de Scanner-app en de gevolgen voor de privacy, het af te raden is om qr-codes bij een positieve test automatisch in te trekken.
"Alles overwegende zie ik thans te veel nadelen in de invoering van een automatische blokkeringsmogelijkheid van qr-codes. Bovendien leidt deze maatregel er niet ook automatisch toe dat mensen die besmet zijn geraakt met het corona virus in isolatie gaan", komt De Jonge dan ook tot de conclusie. Wel laat hij onderzoeken of mensen vrijwillig hun testuitslag binnen de CoronaCheck-app kunnen ophalen, waarna het coronabewijs bij een positieve uitslag tijdelijk wordt ingetrokken en na de herstelperiode weer geldig wordt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.