image

Kabinet trekt wetsvoorstel in dat telecomproviders verplicht data met RIVM te delen

woensdag 19 januari 2022, 15:13 door Redactie, 21 reacties

Het kabinet heeft het wetsvoorstel ingetrokken dat telecomproviders zou verplichten om telecomgegevens met het RIVM te delen. Onder andere burgerrechtenbeweging Bits of Freedom was zeer kritisch over het wetsvoorstel Tijdelijke wet informatieverstrekking RIVM.

Volgens voormalig minister De Jonge van Volksgezondheid waren mobiele locatiegegevens nodig bij de bestrijding van het virus en zouden ze helpen om de modellen van het RIVM te verbeteren. Zo zou het RIVM met telecomdata bij een eventuele toename van het aantal besmettingen in een gebied sneller kunnen handelen, door de regionale GGD te waarschuwen.

De data die het RIVM via het wetsvoorstel zou ontvangen bestond uit een telling, per uur, per gemeente, van het totaalaantal mobiele telefoons dat daar aanwezig is vanuit welke gemeente. Daarbij werd voor buitenlandse nummers ook een verdeling gemaakt naar herkomst op basis van het telefoonnummer.

"Laat er geen twijfel over bestaan. Het monitoren en analyseren van de verplaatsingen van grote delen van de bevolking is nog steeds een vorm van massasurveillance en dat is in een vrije samenleving altijd een kwalijke zaak waar we zeer terughoudend in moeten zijn", waarschuwde Bits of Freedom. Volgens de burgerrechtenbeweging was de effectiviteit van de voorgestelde maatregel niet goed onderbouwd en waren ook het precieze doel en daarmee de noodzakelijkheid van het gebruik van de telecomgegevens onvoldoende duidelijk.

Het Outbreak Management Team (OMT) liet weten dat het wel toegang tot de data wilde. "Om beter geïnformeerd te zijn, nauwkeuriger prognoses te maken, en ook vroegtijdig bij bijvoorbeeld lokale drukte te kunnen handelen, zou toegang tot geanonimiseerd en op groepsniveau geaggregeerde telefoondata zeer behulpzaam zijn", liet OMT-voorzitter Van Dissel eind 2020 weten. Van Dissel merkte op dat de meeste EU-landen, op uitzondering van Malta, Roemenië en Nederland, dergelijke telecomgegevens al gebruiken.

Lange tijd bleef het stil rondom het wetsvoorstel, dat nog door de Tweede Kamer moest worden behandeld. Begin vorig jaar werd het wetsvoorstel controversieel verklaard. Nu laat minister-president Rutte in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het voorstel, mede in het licht van het coalitieakkoord, zal worden ingetrokken. Een precieze reden wordt niet in de brief gegeven.

Reacties (21)
19-01-2022, 15:23 door Anoniem
Het RIVM moet zelf een keer in hun eigen ogen kijken. Hun data is op een niveau van een kleuter dat een auto aan het schilderen is. Ze zouden een keer naar bv Engeland of Israel moeten gaan kijken als ze echte informatie willen hebben en hun data is ook niet echt storingsvrij (en dan druk ik het nog zachtjes uit).
19-01-2022, 15:33 door Anoniem
Gelukkig nog geen verplichting je smartphone altijd bij je te moeten dragen.

The Matrix
19-01-2022, 15:41 door Anoniem
Net zoals de Duitse politie ook heel graag toegang tot de Luca-app wilde. Maar dat niet mocht. En het toch deed.

Hoezo functionality creep? Heel goed dat dit is afgeschoten. Ze komen er nu vast op een andere manier aan.
19-01-2022, 15:43 door Anoniem
Hopelijk is dit een voorteken voor meer verstandige besluiten van dit nieuwe kabinet.
19-01-2022, 16:01 door Anoniem
Het idee was dat de telecomproviders geanonimiseerde data zouden leveren aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het reisgedrag van mensen tussen gemeenten. Het CBS zou deze vervolgens dan combineren met andere bronnen en doorsturen naar het RIVM. Het omstreden plan omvatte dus ook een vorm van datakoppeling door derden.
19-01-2022, 16:27 door Anoniem
Door Anoniem: Hopelijk is dit een voorteken voor meer verstandige besluiten van dit nieuwe kabinet.
Dan zouden ze Jaap van Dissel eens een keer moeten laten vertrekken. Ik weet het niet. Er zijn een hele hoop mensen in het kabinet die echt heel eng zijn.
19-01-2022, 17:14 door Anoniem
Door Anoniem: Het idee was dat de telecomproviders geanonimiseerde data zouden leveren aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het reisgedrag van mensen tussen gemeenten. Het CBS zou deze vervolgens dan combineren met andere bronnen en doorsturen naar het RIVM. Het omstreden plan omvatte dus ook een vorm van datakoppeling door derden.

Ja ja, net zoals die keer met T-Mobile zeker.
19-01-2022, 18:59 door Anoniem
O ja!
Die persoon die tegen het CTB was, en dit ook niet onder stoelen of banken zat, en daarom binnen de kortste keren werd ontslagen. Wel op de meest eervolle manier natuurlijk, door Zijne Koninklijke Hoogheid himself.
https://www.koninklijkhuis.nl/actueel/nieuws/2021/09/25/ontslag-staatssecretaris-van-economische-zaken-en-klimaat

Dus je hebt een voorbeeld?... ;-)
19-01-2022, 21:44 door Anoniem
En zo wordt tijdelijke wetgeving vaak permanent. Men rommelt het er gewoon door.
Komt er slechts voldoende matige weerstand is het een gelopen race voor de beleidsmakers.
Maar ze laten niet af. In het andere geval poneren ze een iets afgezwakte versie en wordt die er door gejast.
Linksom of rechtsom krijgen ze hun zin en laatstelijk krijgt men in heel veel z'n zin.
Arme burgerij van global village. Zo worden uw vrijheden tot exclusiviteit en geen vanzelfsprekendheid zoals weleer.
You will own nothing and still be happy.

#corona-proxy
19-01-2022, 23:23 door Anoniem
Het is Rutte zelf geweest die het RIVM op zijn plek voor het parlement zette. Om zich vervolgens zelf te laten filmen in een gymzaal met kinderen. Dat het daarna bij het RIVM en OMT wat in bolletje geschoten is dat zij dus eigenlijk de baas zijn is begrijpelijk. Alhoewel je van wetenschappers ook wel enig verstand zou mogen verwachten om onderscheid te kunnen maken tussen deskundigheid en politieke bestuurlijke verantwoordelijkheden.
20-01-2022, 05:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Hopelijk is dit een voorteken voor meer verstandige besluiten van dit nieuwe kabinet.
Dan zouden ze Jaap van Dissel eens een keer moeten laten vertrekken. Ik weet het niet. Er zijn een hele hoop mensen in het kabinet die echt heel eng zijn.
Het hele OMT (zowel kerngroep als de ring eromheen) vervangen door alle andere disciplines die nu nog niet vertegenwoordigd zijn, en nog maximaal drie nieuwe virologen, epidemiologen en artsen.
De samenleving moet gered worden, dat virus bekijkt het maar.
20-01-2022, 08:06 door Anoniem
Gewoon de mobiele telefoon de deur uit doen, dat is echt een aanrader. Dan heb je ook geen "sociale druk" meer, maar een normaal sociaal leven, en kun je weer gewoon genieten van het echte leven, in plaats van al dat digitale gedoe. Steeds meer mensen doen het, en vinden het een verademing. Als je ons wilt bereiken, dan bel je gewoon via de vaste telefoon. Vaccinatiebewijs heb je gewoon op papier, net als andere zaken die je gewoon op papier kunt afhandelen.
20-01-2022, 09:42 door Anoniem
Door Anoniem: Gelukkig nog geen verplichting je smartphone altijd bij je te moeten dragen.

The Matrix
Ze hoeven niet te verplichten dat jij je vrijwillge tracking device overal meeneemt ;-)
20-01-2022, 12:41 door Anoniem
Door Anoniem: En zo wordt tijdelijke wetgeving vaak permanent.
Hoe krijg je het voor elkaar om dat erin te lezen? Deze tijdelijke wetgeving is niet permanent gemaakt, hij is ingetrokken, nog voor hij zelfs maar in de Tweede Kamer is behandeld. Hij is nooit ingevoerd.
20-01-2022, 14:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Gelukkig nog geen verplichting je smartphone altijd bij je te moeten dragen.

The Matrix
Ze hoeven niet te verplichten dat jij je vrijwillge tracking device overal meeneemt ;-)

Ja,dat klopt,maar dat gaat wel veranderen,de wereld-bevolking blijft gestaagt
toenemen dus hoe controleer je dat,juist met de huidige digitale middelen,dat is niet moeilijk te begrijpen.
20-01-2022, 16:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Gelukkig nog geen verplichting je smartphone altijd bij je te moeten dragen.

The Matrix
Ze hoeven niet te verplichten dat jij je vrijwillige tracking device overal meeneemt ;-)

Ja,dat klopt,maar dat gaat wel veranderen,de wereld-bevolking blijft gestaagt
toenemen dus hoe controleer je dat,juist met de huidige digitale middelen,dat is niet moeilijk te begrijpen.
95 % durf ik te zeggen neemt zowiezo zijn/haar smartphone overal mee en slaapt met de smartphone op het nachtkastje. De overige 5 % kunnen op andere manieren "overtuigt" worden om toch hun smartphone bij de hand te houden . Verplichten is niet nodig.De beste manier om iets op te leggen is om ze te laten denken dat het hun eigen keus is
23-01-2022, 17:20 door Anoniem
Nu is de smartfoon nog een zogenaamde wearable, straks draag je de peripheral intern.
Op naar de homo sapiens in silico. Dat willen Schwab en consorten toch. Dus niet zeuren, nou.
Breek er je nano-hersentjes straks niet meer over. You will own nothing and be happy.
25-01-2022, 14:19 door Anoniem
Google en Apple weten al lang waar je op ieder moment bent en met wie. Maar we willen niet dat de RIVM geaggregeerde anonieme data verzamelen met een goed onderbouwd doel. Waar zijn we mee bezig?
26-01-2022, 11:59 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 26-01-2022, 12:05
Door Anoniem: Google en Apple weten al lang waar je op ieder moment bent en met wie. Maar we willen niet dat de RIVM geaggregeerde anonieme data verzamelen met een goed onderbouwd doel. Waar zijn we mee bezig?
Het was geen "goed onderbouwd" doel (lees het wetsvoorstel of volg de link onderaan deze post). En niet elke mobiele telefoon draait op iOS of Android. Maar dat zijn en niet mijn grootste bezwaren.

Mijn grootste bezwaar is dat telecomproviders de locatiedata van elke klant gedurende 30 dagen zouden moeten gaan aggregeren om daarmee te bepalen waar iedereen het grootste deel van de tijd verblijft. Zoals van vrouwen die, na mishandeling, op een geheime locatie (bij bekenden, een blijf-van-mijn-lijf-huis etc.) zijn ondergedoken.

Die specifieke informatie (locatie-historie met, op z'n minst, de kennelijke woonlocatie) hebben de telco's, voor zover ik weet (en naar ik mag hopen) nog niet. Voor het opzetten van de benodigde databases en aanvullen de infrastructuur door de telco's had de staatssecretaris een bedrag van 1 miljoen Euro voor de telco's in gedachten (als telco's die informatie al zouden hebben, kan het m.i. geen 1 miljoen Euro kosten om die informatie beschikbaar te maken).

Hartstikke handige informatie voor marketingbedrijven, maar ook voor idioten die met fakkels voor deuren gaan staan - of erger (denk aan stalkers en huurmoordenaars). Informatie die niet bestaat kan niet worden verkocht (door een foute medewerker of met toestemming van de directie) en kan ook niet worden gekopiejat na een hack. Dataminimalisatie moet je ook bij de bron toepassen.

Zie mijn posts in https://www.security.nl/posting/659312/Leugens+van+Mona+Keijzer voor alle details.
27-01-2022, 16:27 door Anoniem
Anoniem gemaakte telefoongegevens zijn niet zo anoniem. Aan de hand van hun interactiepatroon zijn individuen te herleiden, laten Europese onderzoekers deze week zien in Nature Communications. De huidige praktijk van anonimiseren voldoet hiermee niet langer aan de Europese privacywet, concluderen ze. [ https://www.nature.com/articles/s41467-021-27714-6 ]

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/26/anonieme-telefoongegevens-zijn-niet-zo-anoniem-a4083403
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.