image

BBB wil opheldering van Rutte over gebruik van Signal door politici

donderdag 20 januari 2022, 13:56 door Redactie, 27 reacties

De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft minister-president Rutte om opheldering gevraagd over het toenemende gebruik van Signal onder bewindspersonen en ambtenaren en vraagt om een onderzoek naar een verbod van de versleutelde chatapp op werktelefoons van de Rijksoverheid. Signal biedt gebruikers een optie, in het Nederlands "verlopende berichten", waardoor chats na verloop van tijd bij zowel de afzender als de ontvanger worden verwijderd.

Volgens BNR is meer dan een derde van de nieuwe ministers en staatssecretarissen die deze week aantraden op Signal te vinden. Ook gemeentebesturen van Nijmegen, Delft en Amsterdam communiceren via Signal. Zakelijke sms'jes en chatberichten van ambtenaren en bestuurders, zowel op zakelijke als privételefoons, vallen onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Er zijn nu zorgen dat bestuurscommunicatie die via Signal plaatsvindt mogelijk onrechtmatig wordt verwijderd.

Aanleiding voor BBB-Kamerlid Van der Plasom vragen aan de minister-president te stellen. "Deelt u onze zorg dat communicatie die onder de Wob opgevraagd zou kunnen worden door de automatische verwijderfunctie verloren kan gaan?", vraagt Van der Plas. Ze wil ook van Rutte weten welke bewindslieden in het kabinet communiceren via Signal en wie het gebruikt voor werkgerelateerde communicatie. De minister president moet ook duidelijk maken welke bewindslieden de verwijderfunctie gebruiken.

Het BBB-Kamerlid wil ook een overzicht van de ministeries die van Signal gebruikmaken en in hoeverre dit wordt aangemoedigd in hun beleid richting ambtenaren. "Hoe moet de burger op de volledigheid van de vrijgegeven communicatie in een Wob-verzoek vertrouwen als deze communicatie bij regelmaat zonder toezicht verwijderd kan worden", vraagt Van der Plas verder.

Afsluitend wil Van der Plas weten of de minister-president bereid is om het gebruik van Signal door collega-bewindslieden voor werkgerelateerde communicatie te ontmoedigen. "Bent u bereid om de mogelijkheid tot een verbod van Signal op werktelefoons van ambtenaren van de Rijksoverheid en bewindslieden te onderzoeken?", besluit het BBB-Kamerlid haar vragen. De minister-president heeft drie weken om te reageren.

Reacties (27)
20-01-2022, 14:14 door Anoniem
Is dat de zelfde BBB die voorstelde om maar een Whatsapp-groepje aan te maken? Die tevens de zelfde functie heeft.
20-01-2022, 14:16 door Anoniem
Ik dacht dat bewust verwijderen van berichten al niet nocht. Dat dat nu automatisch gebeurt is geen smoes. Je zet het zelf aan.
20-01-2022, 14:26 door Anoniem
Signal biedt gebruikers een optie, in het Nederlands "verlopende berichten", waardoor chats na verloop van tijd bij zowel de afzender als de ontvanger worden verwijderd.

Jezus wat een intelligentie hebben die gasten daar in de TK.
WhatsApp heeft precies hetzelfde functie en schaadt daarnaast heel het internet.
20-01-2022, 14:45 door Anoniem
haha de boerenhamburgerbeweging even lachen..
20-01-2022, 15:08 door Anoniem
Door Anoniem: Is dat de zelfde BBB die voorstelde om maar een Whatsapp-groepje aan te maken? Die tevens de zelfde functie heeft.
Hahaha, yep dezelfde. Het is maar net hoe de wind waait.....

Benieuwd of Rutte (zijn ambtenaren) ook zo scherp zijn :-)
20-01-2022, 15:20 door Anoniem
Voor communicatie die valt onder WOB dient een Nederlandse app ontwikkeld te worden door Nederlandse technici geheel voorbehouden voor dit doeleinde. Third parties zijn voor privé-communicatie en vrije tijd. (Gebruik van Whatsapp/facebook is m.i. helemáál armoedig.)
20-01-2022, 15:23 door Anoniem
Dezelfde kamervragen zou men evengoed over WhatsApp kunnen stellen en over ieder andere veel gebruikte chat app, met dezelfde functies. WhatsApp heeft ook een functie waarbij foto's en video's na het bekijken onmiddelijk verdwijnen.


About view once

For added privacy, you can now send photos and videos that disappear from your WhatsApp chat after the recipient has opened them once.

https://faq.whatsapp.com/general/chats/about-view-once/


About disappearing messages

When you enable Disappearing Messages, you can set messages to disappear 24 hours, 7 days, or 90 days after the time they are sent.

https://faq.whatsapp.com/general/chats/about-disappearing-messages
20-01-2022, 15:45 door Anoniem
Gewoon een signal sticker ergens op een trekker plakken en de BBB vind alles ineens best :P
20-01-2022, 15:49 door Anoniem
Door Anoniem: Is dat de zelfde BBB die voorstelde om maar een Whatsapp-groepje aan te maken? Die tevens de zelfde functie heeft.

Ja is dezelfde.
20-01-2022, 16:09 door Anoniem
Ik ben juist blij te lezen dat bewindspersonen gebruik maken van Signal en ik hoop dat de overheid Signal ook financieel support!

Waar ik pas echt verbaasd over was, was het WhatsApp-verkeer tussen Ferd en Femke ten tijde van de BLM-demonstraties in A'dam. Daar gebruik je toch geen WhatsApp voor?

Signal is toch echt bewezen veiliger dan Facebook/Whatsapp. En in Signal hoef je geen gebruik te maken van 'verlopende berichten'. Ze had expliciet moeten vragen of er gebruik van die functie werd gemaakt en dat ze zorgen had dat de minister dan met een richtlijn zou komen dat het gebruik van een automatische wis-functie van berichten in strijd is met de Wet Openbaarheid Bestuur.
Het kan natuurlijk wel, net zoals er in Whatsapp berichten gewist kunnen worden.
20-01-2022, 16:11 door Anoniem
- Je kan zien dat de 'disappearing timer' is gezet of aangepast, niet alleen voor de verzender, maar bij alle deelnemers is een chat. Bestuurders horen vanwege de WOB van deze functie af te blijven. Er zijn dus altijd meerdere bestuurders fout bezig als dit een probleem is. Is dat de "nieuwe bestuurscultuur", of het "nieuwe Elan"?

- WA heeft ook de verdwijnende berichten functie, dus vanwaar de hetze tegen Signal? Is het soms een probleem dat er nu een echt veilige chat app is?

- WOB geld 20 jaar, er is geen telefoon te vinden waarop berichten zo ver terug gaan. Hier ligt gewoon een taak voor het ministerie van Binnenlandse zaken om hier een oplossing voor te maken, ongeacht welke chat app er gebruikt wordt. Dit zou voor Signal bijvoorbeeld kunnen door een WOB-Archief bot aan elke chat toe te voegen, of bestuurders die onder WOB vallen een extra device te laten syncen. Bridging software bestaan opensource projecten voor: https://github.com/hacktor/signal-irc-telegram-gateway

- Een andere oplossing is om een door min BiZa beheerde matrix server op te zetten en alle bestuurders die onder de WOB vallen hier verplicht gebruik van te laten maken, dan kan daarop de archief functie geregeld worden.

- De enorme hoeveelheid (meta)-data die met WA gedeeld wordt lijkt me op gespannen voet staan met de AVG. Het is dat de Autoriteit persoonsgegevens nergens tijd voor heeft, als de AVG serieus gehandhaafd zou worden was WA allang in de ban gedaan.
20-01-2022, 16:16 door Anoniem
Handmatig verwijderen was hiervoor natuurlijk geen optie... oelewappers!
20-01-2022, 16:33 door Anoniem
Ik dacht dat de criminelen en extremisten op Telegram zaten en niet op Signal, heeft Rutte de verkeerde App geinstalleerd per ongeluk? ;->

https://www.security.nl/posting/739282/Duitse+minister+wil+dat+Apple+en+Google+Telegram+uit+appstores+verwijderen
20-01-2022, 16:37 door Anoniem
Eigenlijk simpel op te lossen, management tool op je telefoon die alles lokaal encypted opslaat en die de gebruiker van de telefoon zelf niet kan openen/wissen. Als een app niet gelogt kan worden, wordt deze standaard geblokkeerd.

Daarnaast een wet waarbij je als je betrapt wordt met het omzeilen hiervan wordt je oneerbaar uit je ambt gezet en het publiek hierover geinformeerd.
20-01-2022, 16:43 door Anoniem
Zakelijke communicatie tussen bestuurders valt toch onder de WOB, zijn ambtenaren strafbaar als ze opzettelijk communicatie laten verdwijnen? Al dan niet geautomatiseerd.
20-01-2022, 16:53 door Anoniem
Mooi puntje voor onze nieuwe secretaresse digitale muts, maak een aftreksel van Signal voor ambtenaren, sloop de vewijder functie eruit, stel verplicht dat ambtenaren alleen die app mogen gebruiken.
20-01-2022, 18:12 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben juist blij te lezen dat bewindspersonen gebruik maken van Signal en ik hoop dat de overheid Signal ook financieel support!
Uiteraard is Signal beter, echter data gaat wel via de Verenigde Staten en servers van amazon. Daarnaast onder Android deelt Signal continu data met Google.
Dit laatste zou blijkbaar nodig zijn om meldingen te kunnen ontvangen. Echter wanneer je het data delen met Google blokt, blijft alles werken.
20-01-2022, 18:16 door Anoniem
Het Zwitserse Threema kent een Work-variant, waarin -je raad het nooit!!- een beheerder allerhande opties als een policy centraal voor de gehele club kan inregelen. Lijkt me ideaal voor de verschillende overheden onder de WOB.
20-01-2022, 19:10 door Anoniem
Door Anoniem: Voor communicatie die valt onder WOB dient een Nederlandse app ontwikkeld te worden door Nederlandse technici geheel voorbehouden voor dit doeleinde. Third parties zijn voor privé-communicatie en vrije tijd. (Gebruik van Whatsapp/facebook is m.i. helemáál armoedig.)

Ook nog een app om in wandelgangen en achterkamertjes te communiceren? Wat een gelul over Signal.
Communiceren en deals maken zonder dat men er verder weet van heeft vindt toch wel plaats. Daar gaat een verbod op Signal echt geen verschil maken.
20-01-2022, 19:19 door Anoniem
Door Anoniem: Je kan zien dat de 'disappearing timer' is gezet of aangepast, niet alleen voor de verzender, maar bij alle deelnemers is een chat.

Dat klopt, dat is voor de verzender en ontvanger(s) zichtbaar, maar zodra de ontvangen berichten, die waren voorzien van een timer, zijn verdwenen, dan kan achteraf ook niet meer worden vastgesteld waar in de chats die bewuste berichten ooit bestonden (behoudens eventueel daarvan gemaakte screenshots, maar die kunnen zijn vervalst).

In de praktijk kijkt men snel over de indicator van de timer heen, want het icoontje bij het ontvangen bericht is minuscuul.

Door Anoniem: Hier ligt gewoon een taak voor het ministerie van Binnenlandse zaken om hier een oplossing voor te maken, ongeacht welke chat app er gebruikt wordt. Dit zou voor Signal bijvoorbeeld kunnen door een WOB-Archief bot aan elke chat toe te voegen

Een dergelijke Wob-archivering bot staat in technisch opzicht op zeer gespannen voet met de werking van end-to-end encryptie. Toevoeging van een dergelijke bot vergroot bovendien het beschikbare aanvalsoppervlak van de app (plus de bijkomende extra servers), waardoor de kans op het afluisteren door onbevoegde partijen en uitlekken wordt vergroot.

n.b. Sinds meerdere jaren wordt gesproken over vervanging van de Wob, zoals de nota "Open de Oester" van Wijnand Duyvendak in 2005. Dit heeft op 10 juli 2012 geresulteerd in een initiatiefnota voor de Wet open overheid (Woo). [...] Een bijgesteld voorstel werd in 2019 ingediend voor behandeling in de Tweede Kamer.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_openbaarheid_van_bestuur#Wetsvoorstel_open_overheid


Door Anoniem: Een andere oplossing is om een door min BiZa beheerde matrix server op te zetten en alle bestuurders die onder de WOB vallen hier verplicht gebruik van te laten maken, dan kan daarop de archief functie geregeld worden.

Dat idee is niet zonder gebreken. Niets belet schuinsmarcheerders onder bestuurders om ook een tweede telefoon of zelfs een burner te gaan gebruiken, met daarop een andere chat applicatie die buiten de door de overheid aangewezen Matrix servers om functioneert. De verplichte Wob-archivering functie kan dus eenvoudig worden gepasseerd.


Door Anoniem: De enorme hoeveelheid (meta)-data die met WA gedeeld wordt lijkt me op gespannen voet staan met de AVG. Het is dat de Autoriteit persoonsgegevens nergens tijd voor heeft, als de AVG serieus gehandhaafd zou worden was WA allang in de ban gedaan.

De directies van verscheidene Veiligheidsregio's in Nederland hebben Messenger en WhatsApp in de ban gedaan, mede om die reden. De Europese Commissie adviseerd het gebruik van Signal aan. Facebook Messenger en WhatsApp zijn voor de nooddiensten en vertrouwelijke overheidscommunicatie gewoonweg niet betrouwbaar en niet veilig genoeg.

https://www.security.nl/posting/716315/Gelderse+Veiligheidsregio+overgestapt+van+WhatsApp+naar+Signal
20-01-2022, 21:41 door _Martin_
De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft minister-president Rutte om opheldering gevraagd over het toenemende gebruik van Signal onder bewindspersonen en ambtenaren en vraagt om een onderzoek naar een verbod van de versleutelde chatapp op werktelefoons van de Rijksoverheid.
In dat geval misschien handiger om dat bij de ICT-afdeling neer te leggen met het voorstel om alle communicatie centraal op te slaan? Als ze dat in de vorm van een motie doen, kan elke partij in de Tweede Kamer kiezen om er wel of niet mee in te stemmen. Ben stiekem wel benieuwd hoeveel steun zo'n motie zal krijgen :-)
20-01-2022, 23:27 door Anoniem
Door Anoniem: Zakelijke communicatie tussen bestuurders valt toch onder de WOB, zijn ambtenaren strafbaar als ze opzettelijk communicatie laten verdwijnen? Al dan niet geautomatiseerd.

Ja. Dus de vraag van BBB is zeer terecht, iets wat sommige reageerders kennelijk niet inzien. Het blamen en shamen van de BBB getuigt niet van veel inzicht: het gebruik van zelf vernietigende communicatie, of dat nu met Signal of Whatsapp of iets anders gebeurt, mag niet voor niet-prive communicatie.

Lees anders even https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/12/brussel-vernietigt-op-grote-schaal-interne-correspondentie-a4065129: Brussel doet het wel, en dat staat haaks op de transparantie van bestuur omdat veel correspondentie niet meer te achterhalen is in bv. een WOB verzoek (of strafrechtelijk onderzoek!). Volgens mij was een nieuwe bestuurscultuur met vertrouwen winnen van de burgers een speerpunt in dit kabinet?

Dus petje af voor de BBB!
21-01-2022, 12:03 door Anoniem
Door Anoniem: Het Zwitserse Threema kent een Work-variant, waarin -je raad het nooit!!- een beheerder allerhande opties als een policy centraal voor de gehele club kan inregelen. Lijkt me ideaal voor de verschillende overheden onder de WOB.

Threema Work is inderdaad een heel interessantie Europese optie. Jammer dat Signal door de EU zo wordt gepusht.


Signal & Threema: a comparison

Signal requires users to disclose personally identifiable information. Threema, on the other hand, can be used anonymously: Users don’t have to provide their phone number or email address. The fact that Signal, being a US-based IT service provider, is subject to the CLOUD Act only makes this privacy deficit worse.

https://threema.ch/en/work
21-01-2022, 12:41 door Anoniem
Door Anoniem: Eigenlijk simpel op te lossen, management tool op je telefoon die alles lokaal encypted opslaat en die de gebruiker van de telefoon zelf niet kan openen/wissen. Als een app niet gelogt kan worden, wordt deze standaard geblokkeerd.

Daarnaast een wet waarbij je als je betrapt wordt met het omzeilen hiervan wordt je oneerbaar uit je ambt gezet en het publiek hierover geinformeerd.

Kwestie van telefoon in de wc-pot ‘laten vallen’, toch?
21-01-2022, 14:19 door Anoniem
Ik denk dat de deze hamburgerbeweging ge-sponsert wordt door Facebook
21-01-2022, 15:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zakelijke communicatie tussen bestuurders valt toch onder de WOB, zijn ambtenaren strafbaar als ze opzettelijk communicatie laten verdwijnen? Al dan niet geautomatiseerd.

Ja. Dus de vraag van BBB is zeer terecht, iets wat sommige reageerders kennelijk niet inzien. Het blamen en shamen van de BBB getuigt niet van veel inzicht: het gebruik van zelf vernietigende communicatie, of dat nu met Signal of Whatsapp of iets anders gebeurt, mag niet voor niet-prive communicatie.

Lees anders even https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/12/brussel-vernietigt-op-grote-schaal-interne-correspondentie-a4065129: Brussel doet het wel, en dat staat haaks op de transparantie van bestuur omdat veel correspondentie niet meer te achterhalen is in bv. een WOB verzoek (of strafrechtelijk onderzoek!). Volgens mij was een nieuwe bestuurscultuur met vertrouwen winnen van de burgers een speerpunt in dit kabinet?

Dus petje af voor de BBB!
BBB heeft het alleen over signal. Daarom geen petje af. IK ken veel boeren. Die gebruiken allemaal whatsapp.
23-01-2022, 15:15 door Anoniem
Door Anoniem: IK ken veel boeren. Die gebruiken allemaal whatsapp.

WhatsApp wordt in de buitengebieden gebruikt om goed 'noaberschap' in stand te houden. Overal waar ik kom, van villadorpen tot in de meest afgelegen gehuchten, staan bordjes in de berm met de tekst: WhatsApp Buurtpreventie!

https://nos.nl/artikel/2414052-twentse-politie-na-rondgang-boeren-slaan-lucratief-aanbod-drugshandelaren-af
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.