Door Anton Bleekers: Want het blijkt inderdaad zo te zijn dat bij mijn telefoon, een simpel Samsung mobieltje uit 2012, het genoemde kanaal 919 is ingesteld op NL-Alert. Het zal dus zo zijn - als ik het goed begrijp - dat Vodafone (mijn SIM provider) dat zo aanbiedt.
Het is geen instelling van je SIM-kaart, het is een instelling van de telefoon zelf. Als je het zelf nooit in hebt gesteld kan het zijn dat jou toestel (niet de SIM-kaart) destijds al is geleverd met dat kanaal ingesteld. Het is ook heel goed mogelijk dat je het wel ooit zelf hebt ingesteld maar dat je dat allang weer bent vergeten. Het menselijke geheugen is geen taperecorder of harde schijf die alles precies en volledig opslaat. Als je tien jaar geleden ergens een paar minuten aan hebt besteed kan je de herinnering daaraan makkelijk volledig kwijt zijn.
Enfin, de ontvangst van Infoberichten stond nog alleen ingesteld op mijn kanalen. Daar zat hem waarschijnlijk de crux. Ik heb dat nu veranderd in alle kanalen. Ben benieuwd of ik NL Alert voortaan wel ontvang.
Dat vind ik niet logisch klinken, het is namelijk wel degelijk kanaal 919 dat NL-Alert gebruikt. Dat kanaal is niet een andere radiofrequentie of zo, het is simpelweg een getal dat in het bericht wordt meegegeven. Je telefoon ontvangt zo'n bericht, kijkt
daarna of je hebt ingesteld dat je berichten van het kanaalnummer in het bericht wilt ontvangen, en toont op basis daarvan het bericht wel of niet. Als het bericht je telefoon goed heeft bereikt dan moet het dus niet uitmaken of je hebt ingesteld of je alleen kanaal 919 wilt ontvangen of alle kanalen. Het lijkt er meer op dat die berichten om te beginnen al niet goed ontvangen worden.
Dat kan diverse oorzaken hebben. Crisis.nl noemt als mogelijkheid dat je toestel is verbonden met een
oud 2G- of 3G-netwerk. Misschien ligt de verklaring wel daar en niet bij je toestel.
Maar het kan wel degelijk ook aan je toestel liggen. Je schrijft dat het uit 2012 stamt. NL-Alert wordt sinds eind 2012 landelijk gebruikt door de veiligheidsregio's, en toen waren niet alle toestellen in staat om ze te ontvangen. Cell Broadcast is weliswaar al veel langer onderdeel van de GSM-standaard, maar allerlei incompatibiliteiten tussen implementaties komen pas aan het licht als het ook werkelijk grootschalig gebruikt gaat worden. Een toestel uit het jaar waarin NL-Alert in gebruik werd genomen kan daar makkelijk last van hebben. Als dat zo is bestaat er mogelijk nieuwere firmware voor je toestel die dat oplost.
Lanceer eens zoekopdrachten op het modelnummer van je toestel en NL-Alert of "cell broadcast", en kijk of dat nuttige informatie oplevert. En kijk bij Samsung of er nieuwere firmware voor bestaat dan waarmee je draait.
2G en 3G zijn overigens sowieso een aflopende zaak. Ik zit bij een provider die er al mee gestopt is, en moest kiezen of ik overstapte naar een provider die het nog wel een paar jaar blijft ondersteunen of vooreen toestel dat minstens 4G ondersteunde. Ik heb voor het laatste gekozen omdat ik een goedkoop abonnement heb waar ik nog nooit een probleem mee heb gehad. Ik ben uitgekomen bij een Nokia-toestel dat KaiOS gebruikt, feitelijk ook een smartphone, al noemen ze het "feature phone", maar wel zoveel minder krachtig dan iPhones of Android-toestellen dat apps niet veel voorstellen, en het aanbod in de appstore is ook grotendeels onzin die me niet eens in de verleiding brengt meer met dat toestel te doen dan bellen. Eigenlijk is het veel te duur voor wat je ervoor krijgt, maar is het uiteindelijk wel een mooi toestel waarop een batterijlading ouderwets vele dagen lang meegaat, dat ouderwets goed in mijn broekzak past en met een goede geluidskwaliteit voor gesprekken. Ik gebruik het om mee te bellen, heb Wifi, Bluetooth en mobiele data (via 4G) permanent uitstaan (op Wifi na als ik thuis kijk of er een firmware-uprade is), en als ik dat ding ooit kwijtraak of aan gruzelementen laat vallen dan hoop ik dat bijvoorbeeld fabrikanten van seniorentelefoons dan inmiddels no-nonsens-mobieltjes voor alleen bellen leveren die 4G ondersteunen zonder dat het meteen smartphones zijn.