Slimme sloten bedreigen de privacy van huurders en moeten daarom worden gereguleerd, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. Volgens de EFF maken steeds meer verhuurders gebruik van slimme sloten, die vaak zonder toestemming van huurders worden geïnstalleerd. Deze apparaten genereren echter een nieuwe stroom aan gevoelige locatiedata waar zowel opsporingsdiensten, de verhuurder als de fabrikant gebruik van kunnen maken.
Smart locks maken het mogelijk om een deur door middel van een vingerafdruk of smartphone te openen. Daarbij wordt echter ook allerlei informatie opgeslagen en verwerkt. Zo kan worden bijgehouden wie op een bepaald moment de deur heeft geopend. Sommige slimme sloten maken ook een foto van de persoon die de deur opent. Dit zorgt voor een dataspoor dat informatie over het privéleven van iemand kan prijsgeven, aldus de EFF.
Ook is volgens de burgerrechtenbeweging onduidelijk wat er met de data allemaal mag worden gedaan, zowel door de verhuurder, politie als leverancier. Zo zouden verhuurders de data tegen ongewenste huurders kunnen gebruiken en zouden leveranciers die bijvoorbeeld aan marketingbedrijven kunnen verkopen. Daarnaast waarschuwt de EFF voor misbruik, bijvoorbeeld bij huiselijk geweld, waarbij de logs van het slot laten zien wanneer iemand vertrekt en weer thuiskomt.
De Amerikaanse burgerrechtenbeweging vindt dan ook dat er wetgeving moet komen om smart locks te reguleren. Op dit moment zijn er maar een paar plekken in de VS waar er privacywetgeving voor smartlockgegevens is. Daarin staat onder andere dat bewoners toestemming moeten geven, er een fysieke sleutel als alternatief moet worden geboden en zo min mogelijk gegevens moeten worden opgeslagen. "Gegeven de privacyrisico's hebben we sterke privacywetgeving nodig om het gebruik van smartlockgegevens te reguleren", besluit de EFF.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.