Het gebruik van besmette systemen door criminelen als proxy vindt al lange tijd plaats, maar nu wordt bandbreedte van slachtoffers actief via commerciële diensten verkocht, zo stelt internetbedrijf Akamai dat deze praktijk "proxyjacking" noemt. Op internet zijn verschillende diensten actief zoals Peer2Profit en Honeygain die gebruikers betalen voor het gebruik van hun bandbreedte.
De gebruiker installeert software waarmee het systeem onderdeel van het proxynetwerk van de betreffende dienst wordt. Vervolgens kunnen betalende klanten van Peer2Profit en Honeygain hun verkeer via de systemen van gebruikers laten lopen. Volgens Akamai vragen dergelijke diensten niet waar de nieuwe proxynode vandaan komt. Criminelen installeren nu de proxysoftware van deze diensten op gecompromitteerde servers, om zo aan de bandbreedte van deze systemen te verdienen.
Akamai stelt dat proxyjacking veel weg heeft van cryptojacking, waarbij de rekenkracht van gecompromitteerde systemen wordt gebruikt voor het minen van cryptovaluta. In tegenstelling tot cryptojacking kan proxyjacking lastiger te detecteren zijn, aangezien de impact niet direct zichtbaar op het besmette systeem is. Om proxyjacking te voorkomen worden algemene beveiligingstips gegeven, zoals het up-to-date houden van systemen en instellen van multifactorauthenticatie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.