image

Politie: honderd procent dekking met C2000-systeem is niet haalbaar

vrijdag 28 juli 2023, 15:39 door Redactie, 8 reacties

Een honderd procent dekking met het C2000-systeem waarmee hulpdiensten communiceren is niet haalbaar, zo laat de korpsleiding van de politie vandaag weten. Onder andere zonnepanelen hebben invloed op het bereik. Een nieuw systeem, Noova, zal pas vanaf 2027 beschikbaar zijn. In de tussentijd wordt gekeken om het systeem te verbeteren, zoals het bijplaatsen van masten en het bereik van antennes en portofoons te versterken.

"Ondanks deze maatregelen, weten we dat een bereik van 100 procent niet haalbaar is. En juist om collega’s veilig te laten werken, willen we dat zij beter zijn uitgerust om terugvalopties in te zetten. Daar hebben we als organisatie iets te doen", zegt Henk Geveke, die vanuit de korpsleiding verantwoordelijk is voor C2000. Volgens Hans Rosenkamp van de Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS), is het Nederlandse landschap sinds eind jaren 1990 ingrijpend veranderd.

Zo zijn er complete woonwijken bijgebouwd en is het aantal zonnepanelen exponentieel toegenomen. Dat heeft een negatieve invloed op de dekking van C2000. "Als de zon de hele dag schijnt, daalt het bereik fors", stelt Rosenkamp. "Dit kan een reductie van 7 tot 8 procent opleveren van de radiodekking gemiddeld met uitschieters van 25 procent op specifieke locaties." Ook de 'binnenhuisdekking' van C2000 is een bekend probleem. Zo werkt het systeem niet goed in auto's. Met name de nieuwe Mercedes B-voertuigen zijn een grote storingsbron, onder meer vanwege de bekabeling.

Vanaf 2027 zou het nieuwe Noova-systeem C2000 moeten vervangen. Dit is een nieuw communicatiesysteem dat gebruikmaakt van de netwerken van telecomproviders. Daarmee zal de dekking gelijk zijn aan die van mobiele telefoons, verwacht Melvin Doorn van het LMS. In de tussentijd zal de politie verschillende aanpassingen doorvoeren. Zo wordt binnenkort een kleinschalige pilot gestart waarbij portofoons dankzij een software-update automatisch overschakelen naar een hoger zendvermogen als de verbinding slecht is.

Tevens wordt er een proef gedaan waarbij een aanpassing in de software ervoor zorgt dat de portofoon makkelijker gaat roamen en net als mobiele telefoons steeds het sterkste signaal oppikt. Verder worden er meer zendmasten bijgeplaatst. "Maar het duurt wel anderhalf jaar voor je de plaatsing van zo’n mast van begin tot eind rond hebt", merkt Rosenkamp op. "In de tussentijd plaatsen we ook zendontvanginstallaties in de masten van telecomproviders daar waar dat mogelijk is. Dat kan sneller, maar dan heb je een kleiner bereik."

Verder zal de politie voor personeel met betere instructies en uitleg komen over de beperkingen van C2000 en het gebruik van portofoons en mobilofoons. In gebieden met verminderde dekking zullen door de operationele centra en de betreffende basisteams afspraken worden gemaakt over hoe er veilig kan worden gewerkt. Gisteren liet de Arbeidsinspectie weten dat de politie de problemen met C2000 binnen zes maanden moet oplossen.

Reacties (8)
28-07-2023, 15:48 door Bitje-scheef - Bijgewerkt: 28-07-2023, 15:48
Was en is gewoon een centenkwestie. Inmiddels is investeren in C2000 even een vraagstuk, het is immers al een beetje verouderd. Nieuwere systemen zijn beter en kunnen veel meer.
28-07-2023, 17:39 door Anoniem
Door Bitje-scheef: Was en is gewoon een centenkwestie. Inmiddels is investeren in C2000 even een vraagstuk, het is immers al een beetje verouderd. Nieuwere systemen zijn beter en kunnen veel meer.
En met nieuwere systemen krijg je nieuwere problemen.
28-07-2023, 19:24 door Anoniem
Tja misschien over op een nieuwer systeem,maar ja dat kost dan ook veel geld om erin te investeren.
Misschien moeten we kijken naar de omringende landen,waar de minste storingen zijn,en dat systeem gebruiken.
28-07-2023, 19:27 door Anoniem
vreemd, want c2000 antennes zijn.niet vergunningsplichtig om een of andere reden en ze mogen dus overal een mast neerplempen om dekkingsgaten te dichten of capaciteitsgaten te vullen.

ik weet nog dat ik vroeger bij een politiebureau moest parkeren en mijn renault dan altijd de meest gekke dingen deed, deuren niet meer open via afstandbediening, ramen naar bendeden als het regent enz...
renault kwaliteits electronica hielp al niet maar de bagger die uit die c2000 antennes kwam was ook niet normaal.
(let wel, dit was de tijd dat een gsm op een cdspeler leggen, het einde betekende van die cdspeler na de wereldberoemde geluiden uit de speakers 'takkadoek, takkedoek, takkedoek'.... en dan was het klaar...
29-07-2023, 07:57 door Anoniem
Ik zit bij de vrijwillige brandweer, wij hebben een oude iPhone in de TS liggen als backup voor de buitengebieden voor communicatie tussen de BV en AC. Onderlinge communicatie in de blusploeg is geen probleem want dat loopt buiten C2000 om.
29-07-2023, 10:51 door Anoniem
Door Anoniem: vreemd, want c2000 antennes zijn.niet vergunningsplichtig om een of andere reden en ze mogen dus overal een mast neerplempen om dekkingsgaten te dichten of capaciteitsgaten te vullen.
Ja maar ze hebben niet het budget om dat te doen. Plus dat ze natuurlijk relatief infrequent op iedere locatie komen (hoe vaak staat er bij jou politie binnen?) dus het duurt vrij lang voor ze weten waar het wel en niet werkt.

Daarom kunnen ze veel beter over gaan op een 4G/5G gebaseerd netwerk. Dan heb je miljoenen "testers" die precies weten waar het wel en niet werkt (ik weet wel of mijn telefoon hier binnen werkt!) en ook een veel groter budget om extra masten en micro/nano/pico cellen te plaatsen waar nodig.

Uiteraard moeten ze wel specifieke apparatuur gebruiken die je zonder te kijken en met handschoenen aan kunt bedienen, en die tegen een stootje kan, dus niet overstappen op "een app op een iphone of android toestel".
Maar de zendtechniek er onder moet zonder meer iets IP-based over 4G/5G met roaming op alle Nederlandse netwerken worden, dat staat buiten kijf.
31-07-2023, 09:37 door Anoniem
Opmerkelijk dat pakweg 30 jaar later zowel TETRA als C2000 nu ineens inferior by design blijkt te zijn, zoals we allemaal destijds al wisten.
Zou dat iets met de termijn van patenten zijn?

Binnenkort komt er vast een nieuw aan te leggen netwerk dat veel beter gaat zijn.
Of een security layer met "heel bijzondere encryptie" die beter dan de beste is.
Verkozen door de politiek, die alles veel beter gaat maken.
Ik voel mijzelf steeds meer een oud mannetje worden.
31-07-2023, 16:19 door Anoniem
Een standaard voor de EU
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.