image

Datalek Gelderse zorginstelling door versturen van gegevens naar privémailadres

maandag 7 augustus 2023, 15:21 door Redactie, 2 reacties

De Gelderse zorginstelling RijnWaal Zorggroep heeft te maken gekregen met een datalek nadat een ex-medewerker persoonsgegevens van personeel naar zijn privémailadres stuurde. Dat blijkt uit een brief van de zorginstelling aan het personeel die in handen kwam van De Gelderlander.

Volgens de zorggroep heeft de voormalige medewerker een grote hoeveelheid data opgevraagd uit de database. Het gaat om persoonsgegevens, adresgegevens en salarisgegevens die daarna naar een privémailadres zijn gestuurd en zo buiten de beveiligde omgeving van de zorggroep terecht zijn gekomen. RijnWaal stelt dat de ex-medewerker op basis van zijn functie toegang tot de gegevens van de administratie had en die mocht opvragen, maar dat het versturen van de data naar een privéadres 'onrechtmatig' is.

De zorginstelling heeft de voormalige medewerker gevraagd om de gegevens te verwijderen en niet verder te verspreiden. Of dat ook is gedaan is onduidelijk. Het datalek, dat een deel van de 650 medewerkers raakt, is inmiddels bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld. Voor personeel dat zich zorgen maakt over de gevolgen heeft de zorggroep hulp beschikbaar.

Reacties (2)
07-08-2023, 15:26 door Anoniem
Aangifte doen dan maar.
Maar waarom heeft een ex werknemer nog toegang of heeft hij dit voor zijn vertrek gestuurd?
07-08-2023, 17:27 door Anoniem
Denken ze daadwerkelijk dat de ex-medewerker die gegevens gaat verwijderen? Klinkt namelijk niet als een foutje, maar als een gerichte actie.

Weten we ook waarom de medewerker er nu niet meer werkt?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.