image

Amsterdamse politie krijgt steeds vaker meldingen van gestolen spullen door gebruik van trackers

woensdag 23 augustus 2023, 16:08 door Arnoud Engelfriet, 10 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Bij de NOS las ik dat de Amsterdamse politie steeds vaker meldingen krijgt van bedrijven en mensen die weten waar hun gestolen spullen zijn. Dit omdat steeds meer mensen een tracker bij hun apparaten verstoppen. Maar wel frustrerend om te lezen: “Een melding is niet altijd een reden om in actie te komen.” Hoe zit dat juridisch?

Antwoord: Het tracken van mensen of spullen is de laatste jaren sterk in opmars. De technologie wordt steeds toegankelijker, met name door Apple’s introductie van AirTag. Een praktisch probleem met trackers is dat ze wel een locatie kunnen geven, maar die is niet altijd geheel accuraat. Dat is de belangrijkste reden dat de politie geen gouden bergen wil beloven:

“Als een tag in beweging is, is het voor ons makkelijker om in actie te komen dan wanneer hij niet in beweging is”, zegt [politiewoordvoerder Marcel Baas]. “Amsterdam is een grote stad, overal staan flatgebouwen. Hoe moet ik dan weten in welke woning het voorwerp zich bevindt?”

Een bijkomend probleem is dat juridisch gezien het terugvinden van een gestolen voorwerp niet automatisch betekent dat je hem weer mag meenemen. Het is namelijk (in theorie) mogelijk dat dit voorwerp ondertussen echt eigendom van een ander is geworden. Hoofdregel is natuurlijk dat je je eigendom kunt opeisen als dat ten onrechte bij een ander is (art. 5:2 BW, revindicatie). Echter, de wet (art. 3:86 BW) noemt als uitzondering de situatie dat de verkrijger (niet de dief zelf) de fiets kocht voor een geldbedrag en te goeder trouw was. Je kunt de fiets dan terugeisen bij die verkrijger, tenzij

"de zaak door een natuurlijke persoon die niet in de uitoefening van een beroep of bedrijf handelde, is verkregen van een vervreemder die van het verhandelen aan het publiek van soortgelijke zaken anders dan als veilinghouder zijn bedrijf maakt in een daartoe bestemde bedrijfsruimte, zijnde een gebouwde onroerende zaak of een gedeelte daarvan met de bij het een en ander behorende grond, en in de normale uitoefening van dat bedrijf handelde".

In normaal Nederlands: als een consument de zaak heeft gekocht bij een professioneel winkelier die handelde vanuit een winkel, dan is deze beschermd en heeft zhij de fiets legaal verkregen. De bestolene heeft dan pech en kan alleen de dief nog aanspreken voor de waarde van de fiets. Dit is de reden dat politiediensten terughoudend zijn bij “hij staat daar”-meldingen, zelfs als de locatie duidelijk is. Dit is natuurlijk ter bescherming van die te goeder trouw handelende consument, maar ik heb wel altijd mijn vraagtekens bij hoe váák dat nou gebeurt en in hoeverre je daar nou rekening mee moet houden.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (10)
23-08-2023, 16:13 door Anoniem
Zelfs als het zeker is dat iets van jou gestolen is en je weet dat de dief het nog heeft, dan nog heeft de politie (in ieder geval naar hun eigen mening) geen verplichting om in actie te komen.
De politie bepaalt zelf prioriteiten van meldingen, en als ze vinden dat ze het druk hebben dan kunnen ze meldingen gewoon terzijde leggen of zo lang vertragen dat het geen zin meer heeft om ze op te pakken.
23-08-2023, 16:27 door Anoniem
En bij de "te goeder trouw handelende consument" kan het natuurlijk ook nuttig zijn om even te vragen waar die dan is gekocht.
23-08-2023, 17:00 door Anoniem
Je bedoelt dus eigenlijk dat als je het bij een heler koopt je wel de rechtmatige eigenaar bent/wordt?
23-08-2023, 18:07 door Anoniem
De bestolene heeft dan pech en kan alleen de dief nog aanspreken voor de waarde van de fiets. Dit is de reden dat politiediensten terughoudend zijn bij “hij staat daar”-meldingen, zelfs als de locatie duidelijk is.

Yeah right.
En een onzin redenering - er is een aangifte van diefstal, en een aanduiding waar het gestolen goed staat.

Zelfs onder de redenering dat de verkrijger te goeder trouw KAN zijn , zou de politie de opsporing ter hand moeten nemen.
De huidige bezitter horen (als verdachte dan wel getuige) is daarbij een mogelijkheid om de dief op te sporen .

Op voorhand op hun reet blijven omdat _misschien_ de huidige bezitter van het gestolen goed te goeder trouw is , is gewoon plichtsverzuim - en geen acceptabele verklaring voor terughoudendheid bij aangiften inclusief melding waar de buit staat.
24-08-2023, 07:17 door Anoniem
Kortom duidelijk is dat je het gestolen item beter zelf weer terug kan nemen als dit mogelijk is.
24-08-2023, 14:10 door Anoniem
Je bedoelt dus eigenlijk dat als je het bij een heler koopt je wel de rechtmatige eigenaar bent/wordt?
Ga nu geen jip&janneke taal proberen te maken van wat reeds jip & janneke taal was.

Hij bedoelt dat als de zaak door een natuurlijke persoon die niet in de uitoefening van een beroep of bedrijf handelde, is verkregen van een vervreemder die van het verhandelen aan het publiek van soortgelijke zaken anders dan als veilinghouder zijn bedrijf maakt in een daartoe bestemde bedrijfsruimte, zijnde een gebouwde onroerende zaak of een gedeelte daarvan met de bij het een en ander behorende grond, en in de normale uitoefening van dat bedrijf handelde, dat die consument beschermt is.

Das een verhaal met meerdere kanten, aangezien er al minstens 3 partijen zijn.
Nah ja, tenzij de winkelier zowel dief als heler is.
25-08-2023, 22:01 door Anoniem
Ooit mijn union toerfiets na 2 jaar terug gevonden, is door de politie los gezaagd en in quarantaine gesteld in het depot van bureau ijtunnel.
Kom hem na 3 maanden ophalen, bureau is in renovatie, wachtmeester zegt ja we pakken hem even voor je, en stuurt iemand om hem te pakken.
Die komt na een kwartiertje terug, praat even met de wachtmeester, die komt naar mij en zegt: Sorry, alle dure fietsen zijn tijdens de verbouwing uit het depot gestolen, ook de jouwe...
26-08-2023, 09:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Kom hem na 3 maanden ophalen
Okeeejjj.... wees blij dat je geen bewaarloon moest betalen!
30-08-2023, 11:42 door Anoniem
Door Anoniem: Je bedoelt dus eigenlijk dat als je het bij een heler koopt je wel de rechtmatige eigenaar bent/wordt?

Nee. De belangrijke kwalificatie die de wet hier geeft is dat je als consument 'ter goeder trouw' handelt. Als jij een hele mooie tweedehands racefiets voor 25 euro op markplaats koopt, of van iemand op straat, dan moet er een lampje gaan branden dat dit geen zuivere koffie is en de fiets waarschijnlijk gestolen. Je handelt dan niet 'ter goeder trouw'. Je kunt in sommige gevallen dan zelfs zelf worden aangesproken op heling.

Echter als jij diezelfde hele mooie tweedehands racefiets voor 500 euro bij een fietsenwinkel in de dorpsstraat koopt, dan mag je er als consument vanuit gaan dat deze niet gestolen is. De wet beschermd je daarom als consument. De fietsenhandel die deze gestolen fiets verkoopt kan uiteraard wel worden aangesproken door de rechtmatige eigenaar als zij die fiets voor 50 euro van de dief heeft gekocht.

Het is dus niet zwart-wit, en uiteindelijk zal in randgevallen een rechter moeten bepalen wat reëel is.
30-08-2023, 13:10 door Anoniem
Ik heb dit ook meegemaakt met een brommer.
Verkocht via een officiële winkel aan een particulier.
De particulier wou geen afstand doen van de brommer dus ik had niets.
De dief is wel opgepakt en heeft een boete gekregen maar dat heeft mij natuurlijk niets opgeleverd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.