image

Ministerie kijkt naar mogelijkheden van digitalisering in de jeugdzorg

woensdag 18 oktober 2023, 10:34 door Redactie, 17 reacties

Het gebruik van apps, wearables, zorgrobots en uitwisseling van gegevens tussen systemen en toepassingen kunnen helpen om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, zo stelt demissionair staatssecretaris Van Ooijen van het ministerie van Volksgezondheid (pdf). Het ministerie liet KPMG onderzoek uitvoeren naar digitalisering in de jeugdzorg. Hierbij kan gedacht worden aan het gebruik van digitale apps, wearables en zorgrobots.

"Door middel van wearables kan bijvoorbeeld de veiligheid van een cliënt in de gaten gehouden worden en tijdig worden ingegrepen als het geregistreerde patroon afwijkt van het normale patroon", aldus Van Ooijen. Hij stelt ook dat digitale apps en platformen sneller informatie tussen cliënt en zorgverlener kunnen uitwisselen. Daarnaast kunnen apps jongeren meer inzicht in de eigen mentale weerbaarheid geven en als hulpmiddel bij het voeren van gesprekken dienen.

In het rapport van KPMG (pdf) wordt onder andere gesproken over leefstijlmonitoring. Dit is een netwerk van sensoren in de woning waarmee gedrag van zorggebruikers gemonitord kan worden. De sensoren bevinden zich in alle ruimtes van de woning waar de bewoner het meest aanwezig is. Hierdoor kunnen bepaalde activiteiten en bewegingen continu geregistreerd worden. "Door middel van sensoren en AI kan onderzocht worden of het gedrag van de cliënt overeenkomt met het normale leefpatroon. Afwijkingen kunnen erop wijzen dat de cliënt zorg nodig heeft", aldus het rapport.

De onderzoekers merken op dat 'datagedreven innovaties' grote hoeveelheden data opleveren. "Het is van groot belang dat deze data op een veilige manier in systemen verwerkt wordt waarbij de privacy van de zorggebruiker beschermd blijft. Een veilige data-infrastructuur, met beperkte toegang en regelmatige controles voor wat betreft herleidbaarheid van data, is een belangrijke randvoorwaarde."

De staatssecretaris zegt de opgedane inzichten in het rapport, waaronder de geschetste kansen en belemmeringen, als input mee te nemen voor het opstellen van beleid. Daarnaast wijst Van Ooijen naar de nationale visie op het gezondheidsinformatiestelsel, waarin digitalisering ook een belangrijke rol speelt.

Reacties (17)
18-10-2023, 10:47 door Anoniem
"Door middel van wearables kan bijvoorbeeld de veiligheid van een cliënt in de gaten gehouden worden en tijdig worden ingegrepen als het geregistreerde patroon afwijkt van het normale patroon"
Nu ff proefdraaien in de jeugdzorg - wie kan daar tegen zijn? Over 10 jaar voor iedereen 'beschikbaar' met een door de overheid gedefinieerd patroon. Erg makkelijk om mensen op te sporen die niet braaf mee lopen. Naar Chinees voorbeeld.
18-10-2023, 10:54 door Anoniem
Nu de jong volwassenen nog en dan is het helemaal compleet.
18-10-2023, 11:23 door Anoniem
J.Zus !
Het gaat al zo slecht in die sector na het decentraliseren en inkrimpen en korten en zelfredzaamheid en wat nog meer ..., Digitalisering -met name- als idee van onze fantastische (waar-we-kunnen-bezuinigen-bezuinigen-we) overheid, is als natrappen terwijl het slachtoffer nu al jaaaren ligt te creperen op de grond!
18-10-2023, 12:08 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: 18-10-2023, 12:10
De minister heeft zich laten adviseren door KPMG? Wat toevallig, KPMG heeft bij ons ooit een cursus integriteit gegeven. Dat was om te lachen en te huilen.

Na een inleidend praatje gingen we in groepjes discussiëren over vragen zoals: "Je ziet dat je collega een auto steelt. Mag je hem daarop aanspreken?" Of: "Je ziet dat je collega zich niet gehoord voelt. Wat doe je? a) Je vraagt haar wat er aan de hand is. b) Je doet niks. c) Je zegt dat ze niet zo moet zitten miepen." Dat hielp echt enorm. De koffie en de koekjes waren lekker en na afloop van het dagdeel voelde de hele afdeling zich bijzonder ethisch.

Dus als KPMG digitale "leefstijlmonitoring" van jongeren adviseert, dan heb ik nog een tipje voor erbij: laat die monitoring uitvoeren door de Belastingdienst. Die hebben met het Toeslagenschandaal laten zien dat ze dat soort dingen goed kunnen. Vooral ook als er kinderen uit huis geplaatst moeten worden. En dan is het BSN-nummer ook meteen bij de hand.

"Wil jij graag bij je ouders blijven? Dat kan maar dan moet je wel deze wearable aandoen."

"Wil jij graag weg bij je ouders? Dat kan, maar dan moeten we eerst bewijsmateriaal verzamelen met wearables. Kijk, dit kleine microfoontje dat we onder je huid kunnen implanteren, werd voor het eerst gebruikt door de CIA en werd genoemd in een James Bond film. Oh, je weet niet wie James Bond is? Ach natuurlijk, dat was vóór jouw tijd. Hoe je met je ouders moet praten? Daar hebben we een instructiefilm voor. Die is heel spannend en heet: Das Leben der Anderen. Dat is Duits, maar er is ondertiteling."

"Wilt u graag voor uw kinderen blijven zorgen? Dan kunt u mee doen aan ons programma leefstijlmonitoring. Geheel op vrijwillige basis natuurlijk. Maar u vergroot daarmee wel uw kansen."

What can go wrong?

M.J.
18-10-2023, 12:09 door Anoniem
Hoezo Big Brother...
18-10-2023, 12:15 door Anoniem
De digitaliseringswens slaat te ver door.
18-10-2023, 12:18 door Anoniem
Buro Halt, maar nu gedigitaliseerd, zelfde input en output?

Digitale taakstraf misschien?
18-10-2023, 12:25 door Anoniem
In het rapport van KPMG (pdf) wordt onder andere gesproken over leefstijlmonitoring. Dit is een netwerk van sensoren in de woning waarmee gedrag van zorggebruikers gemonitord kan worden. De sensoren bevinden zich in alle ruimtes van de woning waar de bewoner het meest aanwezig is. Hierdoor kunnen bepaalde activiteiten en bewegingen continu geregistreerd worden. "Door middel van sensoren en AI kan onderzocht worden of het gedrag van de cliënt overeenkomt met het normale leefpatroon. Afwijkingen kunnen erop wijzen dat de cliënt zorg nodig heeft", aldus het rapport.

Vandaag de jeugdzorg, morgen...

Het is wachten tot een minister op het 'slimme' idee komt dat dit voor alle Nederlanders (of Europeanen) doorgevoerd moet worden.
Misschien in combinatie met anti-KP maatregelen, waar ze in D.H. en de EC nu zo druk mee bezig zijn.

Dat zal dan gebracht worden als een Win-Win:
- 'betere' en 'goedkopere' zorg,
- meer zorgdata om door te verkopen (kuch: voor onderzoek te gebruiken), en
- 'betere' bescherming (lees: monitoring) van kinderen.


Digitalisering: leuker kunnen we het niet maken. Maar wel heel erg privacy schendend. Daar zijn we in Den Haag zeer goed in geworden.
18-10-2023, 12:45 door Anoniem
Toeslagenaffaire nog niet eens geëvalueerd en dan dit weer.

De trein vol onheilen dendert verder.

Niemand kijkt op, er steekt een storm op en later vraagt men zich af,
waar toch dat lege continent vandaan komt. (voorspelling Baba Vanga).

Je hoeft geen ziener te zijn om het nu de uitkomst al te kunnen voorspellen.
18-10-2023, 14:46 door Anoniem
Laten we het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maar meteen onderbrengen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Wel zo duidelijk.
18-10-2023, 15:37 door Anoniem
Elke oudere die een jaar langer in leven moet worden gehouden
wordt gezien als een stevige en overtollige kostenpost. We worden afgerekend via een kosten-baten berekening. Voor de inactieven ziet het de naaste toekomst er niet al te best uit, af te voeren financiële risicofactoren worden de meesten van ons.

Als dit je insteek is om naar een mensen maatschappij te kijken, wen je er de jeugd vast aan. De transitie wordt dan zoveel te makkelijker want wie de jeugd heeft, heeft later geen toekomstperspectief meer
18-10-2023, 17:44 door Anoniem
Een smartwatch moet door middel van trilsignalen voorkomen dat probleemjongeren woedeaanvallen krijgen.

Ggz-instelling zet smartwatches in om gedrag jongeren te veranderen
dinsdag 24 januari 2023, 12:36 door Redactie

https://www.security.nl/posting/782700/Ggz-instelling+zet+smartwatches+in+om+gedrag+jongeren+te+veranderen
18-10-2023, 18:15 door Anoniem
Door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ: De minister heeft zich laten adviseren door KPMG? Wat toevallig, KPMG heeft bij ons ooit een cursus integriteit gegeven. Dat was om te lachen en te huilen.
Nog meer huilen:
https://executivefinance.nl/2023/10/examenfraude-bij-kpmg-slaat-in-als-een-bom-accountants-dienen-onkreukbaar-te-zijn/ Deloitte volgde. Waarschijnlijk is de hele accountancy-sector corrupt.
Gelukkig hoeven uitkeringsgerechtigden aan de onderkant van de samenleving hun kasboeken niet door deze top-accountants te laten controleren!
19-10-2023, 00:10 door Anoniem
Laat ons al uw privé (meta)data graaien tot in de kleinste details, dat koppelen met van alles en nog wat, grotendeel geanalyseerd en beoordeeld door AI achtige systemen, en dan wordt alles beter en goedkoper, want alles wat daarvoor nodig is komt gratis uit de lucht vallen, gelijk geïnstalleerd, correct geconfigureerd, en in stand gehouden door de meest kundige en integere, drievoudig academisch afgestudeerde, personen (die in rijen van drie opgesteld staan omdat ze niet kunnen wachten om dit nobele werk als onbezoldigd vrijwilliger te doen) met een ijzersterke ruggengraat, en liever nog klokkenluider worden dan domweg uitvoeren wat ze verteld wordt.

Onderbouwing: al onze eerdere faliekant mislukte, rampzalige, geldverslindende, kwaliteit vernietigende, mensonterende, plannetjes waarvan we ook zeiden dat ze de oplossing zouden zijn, maar deze keer... echt, heus waar, is het wel de oplossing.

Of... je schrapt minstens de helft van de managementlagen, trapt de consultants en lobbyisten eruit, luistert echt naar de ervaren handen op de werkvloer en faciliteert ze in plaats van ze te begraven onder onzinnig papierwerk en ineffectieve procedures, kapt met meer aandacht schenken aan hoeveel meer meerwerk je uit je cliënten kan halen, en stopt geld daar waar het het meest nodig is, namelijk in echte menselijke zorgverlening, waardoor personeel weer eer en genoegdoening kunnen halen uit wat ze als hun roeping zien, en tegen een fatsoenlijk salaris.

Het gaat om zorg, het is geen handel.
25-10-2023, 09:11 door Anoniem
Moet toch wel gniffelen om al die mensen die hier reageren die bang zijn gevolgd te worden. Vraag me af of jullie allemaal onder een steen leven. Ik neem dan aan dat je zelf ook geen mobieltje hebt met gps, bluetooth, wifi of simkaart, ook nergens pint met je pinpas, ook geen auto gebruikt met lte en al helemaal geen apple devices hebt met iOS15. Maar denk vooral dat je nog niet te volgen bent als men dat zou willen. Dan kun je tenminste rustig blijven slapen.
25-10-2023, 20:43 door Anoniem
Door Anoniem: Moet toch wel gniffelen om al die mensen die hier reageren die bang zijn gevolgd te worden. Vraag me af of jullie allemaal onder een steen leven. Ik neem dan aan dat je zelf ook geen mobieltje hebt met gps, bluetooth, wifi of simkaart, ook nergens pint met je pinpas, ook geen auto gebruikt met lte en al helemaal geen apple devices hebt met iOS15. Maar denk vooral dat je nog niet te volgen bent als men dat zou willen. Dan kun je tenminste rustig blijven slapen.
Het gaat hier niet alleen om gevolgd worden. Ik heb een Apple device en ik weet dat die van alles van mij volgt, bespioneert, sensort en in de gaten houdt (en van alles doorverkoopt). Allemaal ongevraagd.
Maar ik wordt er niet door Apple op afgerekend en dat gebeurt in de digitale jeugd"zorg" wèl.
02-11-2023, 09:28 door Anoniem
Door Anoniem:
"Door middel van wearables kan bijvoorbeeld de veiligheid van een cliënt in de gaten gehouden worden en tijdig worden ingegrepen als het geregistreerde patroon afwijkt van het normale patroon"
Nu ff proefdraaien in de jeugdzorg - wie kan daar tegen zijn? Over 10 jaar voor iedereen 'beschikbaar' met een door de overheid gedefinieerd patroon. Erg makkelijk om mensen op te sporen die niet braaf mee lopen. Naar Chinees voorbeeld.
En als je niet meedoet met die wearables loop je dus al niet braaf mee en val je dus ook op. Met gevolgen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.