Het grote aantal verkeerd afgestelde beveiligingscamera's in Nederland is reden tot zorgen, zo stelt demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid, die een landelijk dekkend cameranetwerk een onwenselijk toekomstbeeld noemt. De minister reageerde op Kamervragen over het filmen van de openbare weg door particuliere camera's en het politieproject Camera in Beeld.
Camera in Beeld is een database waar burgers, bedrijven en overheidsinstanties hun beveiligingscamera's hebben aangemeld, zodat de politie beelden van deze camera's kan opvragen. De database telt 315.000 camera's, waarvan 55.000 van burgers. Vorige maand meldde het televisieprogramma Radar dat het niet toegestaan is om bijvoorbeeld met deurbelcamera's zomaar de openbare weg te filmen.
D66, de SP, Partij voor de Dieren (PvdD) en DENK vroegen Yesilgöz om opheldering en wilden weten in hoeverre het klopt dat particuliere camera’s eigenlijk de openbare weg niet mogen filmen, en dat dit dus in feite onrechtmatig materiaal is. "De AVG is van toepassing als iemand delen van de openbare ruimte filmt voor beveiligingsdoeleinden. Dit kan een onrechtmatige verwerking in de zin van de AVG opleveren", reageert de minister.
Ze voegt toe dat de officier van justitie vervolgens bepaalt of het bewijsmateriaal wel of niet wordt ingebracht in de strafzaak. "De rechter oordeelt uiteindelijk welk belang het zwaarst weegt: het belang van waarheidsvinding of het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer."
Yesilgöz is naar eigen zeggen blij met het groeiend aantal camera's dat bij Camera in Beeld wordt aangemeld. "Het grote aantal verkeerd afgestelde camera’s baart mij wel zorgen", merkt ze op. Eerder waarschuwde Bits of Freedom dat Nederland op weg is naar een landelijk dekkend netwerk, waardoor burgers nergens over straat kunnen zonder te worden gefilmd.
De Kamerleden wilden weten in hoeverre deze bewering klopt. "Dit is nu niet het geval en ik ben van mening dat het een onwenselijk toekomstbeeld is", antwoordt de minister. "Ik acht het derhalve van belang dat camera-eigenaren er blijvend op worden gewezen dat zij hun camera moeten afstellen volgens de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming, dan zal zo’n situatie ook niet ontstaan."
Yesilgöz wijst naar de AVG, waarin staat dat de camera alleen de eigen bezittingen mag filmen. "Het is dus niet toegestaan om eigendommen van anderen, zoals het huis of de tuin van de buren, of de openbare weg, zoals de stoep of parkeerplaatsen, te filmen", legt de bewindsvrouw uit. "Het goed afstellen van een camera is daarom belangrijk." Iets dat volgens de minister ook voor deurbelcamera's geldt.
Tevens gaat Yesilgöz ook nog in op het feit dat politie beelden van beveiligingscamera's kan vorderen, ook als die niet bij Camera in Beeld zijn aangemeld. "Bij vordering dient de camera-eigenaar mee te werken aan het verstrekken van de camerabeelden. Het opzettelijk niet voldoen aan een vordering is strafbaar", stelt de minister.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.