image

Tweede Kamer stemt voor nieuwe inlichtingenwet AIVD en MIVD

dinsdag 24 oktober 2023, 16:25 door Redactie, 20 reacties

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zoals verwacht voor de 'Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma' gestemd, die de inlichtingendiensten meer mogelijkheden geeft. Naast coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie stemden ook GroenLinks-PvdA, Volt, BBB, Omtzigt, Den Haan, Gündogan, JA21 en PVV voor de wet.

De nieuwe wet geeft de diensten de mogelijkheid om af te wijken van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017). Daarnaast wordt ook het toezicht aangepast. Zo zal, in plaats van bindende toetsing vooraf door de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB), er tijdens en na de inzet van een bevoegdheid toezicht plaatsvinden door de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten (CTIVD). Tevens wordt het makkelijker om internetverkeer dat via de kabel loopt af te tappen.

Een andere aanpassing is dat het mogelijk voor de diensten wordt om tijdens een lopend onderzoek, waarbij een aanvaller overstapt naar een nieuwe server of apparaat, deze te blijven volgen zonder dat er eerst toestemmingsaanvraag moet worden ingediend. Daarnaast worden bulkdatasets, die uit onderschepte gegevens bestaan, standaard anderhalf jaar bewaard, maar kan die periode steeds worden verlengd. Iets waar de toezichthouder eerder nog kritisch over was. De Kamer ging akkoord met een voorstel van D66 om vanaf de derde verlenging extra streng te toetsen of dit nodig is.

'Niet de buurman'

Zowel bij experts als in de Kamer zijn en waren er zorgen over het wetsvoorstel. "De cyberactiviteiten van landen met een offensief cyberprogramma zijn het oogmerk van deze wet. Met deze wet gaan we dus achter de Russen aan en niet achter de buurman aan. Er zijn zo ongelofelijk veel andere mogelijkheden om achter de buurman aan te gaan, als dat nodig zou zijn, dat we daar deze wet helemaal niet voor nodig hebben; daar zijn heel veel andere mogelijkheden voor", liet demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken vorige week tijdens een debat over het wetsvoorstel weten.

De bewindsman reageerde op vragen en zorgen dat de inlichtingendiensten straks hele wijken zouden kunnen aftappen. "Het zou dus de minst efficiënte, eigenlijk de minst subsidiaire, manier zijn om bekende bedreigingen die er eventueel in een wijk zouden zijn, te lijf te gaan. Dit gaat over landen met een offensief cyberprogramma en over ongekende dreigingen die je op het spoor zou willen komen en daarom is die data-interceptie nodig. Het gaat dus per definitie niet om een wijk of om de buurman." Daarbij stelde De Jonge ook dat het aftappen van hele wijken niet kan en mag.

Reacties (20)
24-10-2023, 16:41 door Anoniem
Tuurlijk stemt men voor! Men stemt voor alles wat TEGEN de normale burger is.
24-10-2023, 16:42 door Anoniem
Burgers zouden minder "mogen internetten"als ze dit willen,dus alleen nog je noodzakelijke internet gebruik.

Heb je nog oude hobby's van voor 1995,waarom zou je daar niet
wat actiever en creatiever in worden i.p.v online te blijven en achter je scherm te blijven zitten.

Kies voor wat je echt gelukkig maakt en doe alles om je privacy en je vrijheden terug te krijgen,
het huidige internet in verandering is niet heilig,het einde daarvan wel.

NL1995
24-10-2023, 16:43 door Anoniem
My gosh, wat een gebrek aan historisch besef bij deze 2e kamerleden.
24-10-2023, 16:46 door Anoniem
Voor de kenners:

Stel nu dat data wordt afgetapt in je wijk. Wat heeft het dan uberhaupt zin voor die diensten ? De data is vaak toch versleuteld ? (https etc) Of gaat het hier puur om metadata.
24-10-2023, 16:56 door spatieman
welkom bij de EU CP V2
24-10-2023, 17:22 door Anoniem
Onderzoeksjournalist Wil van der Schans van KRO-NCRV’s Pointer, verbaast zich erover dat deze aanpassing in de wet zo weinig discussie in het land teweeg brengt. Waar dit eerder wel gebeurde bij de zogenoemde ‘sleepwet’, hoor je er nu weinig over. "Ook hier wordt gebruik gemaakt van een sleepnet", legt Van der Schans uit bij Spraakmakers. De informatie die hieruit komt kan vervolgens ook gedeeld worden met andere landen door middel van BULK-data.

https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/7318c73a-704a-41ce-be0e-acd5d8ae38f8/weinig-discussie-rond-inlichtingenwet-tast-wel-onze-democratische-waarden-aan
24-10-2023, 17:22 door Anoniem
Soms langzaam en soms heel snel glijden we af naar totale controle.
Er is maar een oplossing wat mij betreft en dat is de overheid in z'n algeheel drastisch inkrimpen.
Het is onvermijdelijk dat we met zoveel ambtenaren in dit land steeds meer taken moeten verzinnen voor diezelfde ambtenaren. Gaten gecreeerd door de staat dichten met nog meer staat.
Net zo lang tot er geen vrijheid meer is en totdat alles onbetaalbaar is geworden.
Een heel groot waterhoofd dat zsm lek geprikt moet worden.

Het is werkelijk om moedeloos van te worden.
24-10-2023, 17:38 door Anoniem
Het zijn dus volledige trekpoppen.

En voor waar het voor bedoeld is, daar werkt het niet voor.
Dader al geruime tijd in beeld, actie kwam toch onvoorzien.

Toch daartoe totale monitoring en surveillance optuigen

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker voor de custodians en wie eraan verdienen.
24-10-2023, 19:18 door johanw
Gelukkig dat "mijn" partij tegen stemde.
24-10-2023, 19:22 door Anoniem
Gelukkig denkt de partij voor de dieren er anders over, die willen deze privacy-schendende ellende ook niet:

https://www.security.nl/posting/809199/PvdD%3A+politie+moet+stoppen+met+Camera+in+Beeld%2C+%27Sleepwet%27+intrekken
24-10-2023, 21:25 door Anoniem
Geheime diensten krijgen felbegeerde wet: AIVD gaat vaker onze internetkabels verkennen

https://www.ad.nl/politiek/geheime-diensten-krijgen-felbegeerde-wet-aivd-gaat-vaker-onze-internetkabels-verkennen~a998b94c/
24-10-2023, 23:05 door Anoniem
en dat durft zich nog een democratie te noemen
24-10-2023, 23:14 door Anoniem
Ooit was de democratie bedacht om te voorkomen dat een rijke bovenlaag van de bevolking de macht misbruikte. Is democratie in dat opzicht misschien een beetje mislukt?
25-10-2023, 00:00 door Anoniem
Door Anoniem: Onderzoeksjournalist Wil van der Schans van KRO-NCRV’s Pointer, verbaast zich erover dat deze aanpassing in de wet zo weinig discussie in het land teweeg brengt. Waar dit eerder wel gebeurde bij de zogenoemde ‘sleepwet’, hoor je er nu weinig over. "Ook hier wordt gebruik gemaakt van een sleepnet", legt Van der Schans uit bij Spraakmakers. De informatie die hieruit komt kan vervolgens ook gedeeld worden met andere landen door middel van BULK-data.

https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/7318c73a-704a-41ce-be0e-acd5d8ae38f8/weinig-discussie-rond-inlichtingenwet-tast-wel-onze-democratische-waarden-aan
De opmerking is natuurlijk zeer terecht. De oorzaal is al dat het nieuws per dag tot meerdere dagen wordt herhaald hetgeen diepgang en breedgang in berichtgeving opspupeert. Ook dat journalistien zichzelf niet of nauwelijks buiten het engels rm nederlands bedienen van franstalige, duitstalige en/of spaanstalige media en zo heel wat bredere inzichten missen. Al dat nakauwen op Siewert van Lienden dat vele kostbare media uren vergt is daar een voorbeeld van terwijl we na een minister Hugo - wat kijk je naar uit je ogen - de Jonge nu met een opvolger zitten met een ander raar randje. 1 daarvan is dat hij in meerdere jaren heeft in zijn werk in medische wereld dat hij zijn naam verleende aan publicaties waar hij onmogelijk allemaal allemaa aan mee heeft kunnen doen. Vanwege het enorm onmogelijke tempo wil het serieus iets voorstellen. Omdat het aantal ervan neerkomt dat hij elke 2 dagen een heel jaar lang wel een publicatie met zijn naam erop uit kwam. Leuk eventueel voor de poen maar dat is onder auspiecien van npo radio maker naar buiten gebracht, maar daar is niemamd op gedoken!
Het wordt tijd dat meer mensen journalisten gaan aanspreken als hoeders van wat ook wel de 4e macht wordt gemoemd. Ze verzaken nu nammelijl massaal,
25-10-2023, 01:27 door Anoniem
Stem verstandig 22 november a.s.
Een andere invloed hebben we niet dan dat.
25-10-2023, 09:32 door Anoniem
Huh, elk land heeft een offensief cyberprogramma dus het is een catchall?
25-10-2023, 09:39 door Anoniem
Door Anoniem: Soms langzaam en soms heel snel glijden we af naar totale controle.
Er is maar een oplossing wat mij betreft en dat is de overheid in z'n algeheel drastisch inkrimpen.
Het is onvermijdelijk dat we met zoveel ambtenaren in dit land steeds meer taken moeten verzinnen voor diezelfde ambtenaren. Gaten gecreeerd door de staat dichten met nog meer staat.
Net zo lang tot er geen vrijheid meer is en totdat alles onbetaalbaar is geworden.
Een heel groot waterhoofd dat zsm lek geprikt moet worden.

Het is werkelijk om moedeloos van te worden.

Hahahaha dat anti overheid. Bedrijven zijn meestal nog naarder. Kijk de banken, google, apple, blackrock etc etc.
Power to the people zou je dan zeggen maar het volk is te stom, hypocriet en egoistisch daar iets goeds mee te doen.
Allemaal klagen maar ondertussen wel de handjes ophouden voor alle subsidies en steunmaatregelen.

De overheid moet me helpen, de overheid moet mijn schade compenseren, de overheid moet buitenlanders het land uit zettten, de oveheid moet het klimaat redden, de overheid moet de benzine prijs laag houden.
25-10-2023, 10:14 door Anoniem
Door Anoniem: Stem verstandig 22 november a.s.
Een andere invloed hebben we niet dan dat.
Helaas zal het overgrote deel van de stemmers dit niet herkennen, niet interesseren of
niet begrijpen en dus niet meenemen in hun beslissing bij het stemmen.
25-10-2023, 11:15 door Anoniem
Door Anoniem: De informatie die hieruit komt kan vervolgens ook gedeeld worden met andere landen

Kamerleden hebben de wet nog wel op enkele punten aangepast, onder meer om te voorkomen dat gegevens niet zomaar worden gedeeld met buitenlandse veiligheidsdiensten, meldt De Telegraaf. In principe worden de gegevens maximaal anderhalf jaar opgeslagen, maar deze termijn kan telkens met een jaar worden verlengd.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/222765691/tweede-kamer-geeft-inlichtingendiensten-meer-bevoegdheden
25-10-2023, 14:05 door Anoniem
Door Anoniem: en dat durft zich nog een democratie te noemen
In 2017 wees een meerderheid van de Nederlandse bevolking de sleepnetwet (Wiv) af in een referendum.

Nu vindt een overgrote meerderheid van onze "volksvertegenwoordigers" een verdere uitbreiding van het sleepnet niet eens "controversieel" ten tijde van een demissionair kabinet en stemmen doodleuk voor. Ze hebben echt schijt aan het volk.

En Omtzigt die zichzelf zo staatsrechtelijk correct vindt, stemt ook doodleuk voor. Heeft eventjes niets gehoord van staatsrechtelijke principes, want het komt hem even niet uit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.