Hier Anoniem van Gisteren, 18:55. Dank voor dit duidelijke verhaal. Ik had een tijdje geleden iets gelezen over de eisen die aan deze cA's gesteld zouden worden, en dat die lager zijn dan de huidioge. Kan het artikel alleen niet terug vinden.
Echter, zoals je de audit eisen beschrijft geeft dat mij juist wel zekerheid.
Door Anoniem: Tja, Ik ben hier natuurlijk redelijk anoniem.
Ondanks dit ben ik vanaf 2007 actief betrokken bij de wereld van certificaten.
En ik heb ook gewerkt in het nationaal crisis centrum van Binnenlandse Zaken tijdens de DigiNotar crisis.
Graag wil mijn kennis en ervaringen hier delen.
Daarvoor gebruik ik kennis van DigiNotar, de kennis van eIDAS wetgeving, de audit en toezichtstructuur en een aantal anekdotes.
DigiNotar
In 2011 bestond de certificaten wereld uit nationale wetgeving waaruit (inderdaad toen ook al) betrouwbaarheid werd getoetst.
De benodigde audits waren niet meer dan Management System Audits. Je weet wel: zo'n beoordeling dat de plan-do-check-act processen op orde zijn. Nou, die waren ook bij DigiNotar op orde.
Tegelijkertijd heeft een techneut (misschien wel meerdere) hun eigen werk gemakkelijk gemaakt door hun front-end direct te koppelen met hun back-end. Dat beheert zo lekker gemakkelijk. Dat dit tegelijkertijd ook leidde tot hacken van front-end en direct valse certificaten uit hun CA werden getrokken, dat wisten die techneuten niet. En een toentertijd kon een auditor hier ook niets van vinden. Immers, het was geen product certificering audit, maar slechts een Management System audit.
De halve wereld heeft hier onderzoek naar gedaan.
Europa (en ook CAB Forum) hebben de conclusie getrokken dat er veel extra werk moest worden gedaan. En dat is ook gedaan en leidde in Europa tot de eIDAS verordening.
De discussie rond DigiNotar was of en in hoeverre ook Microsoft DigiNotar onmiddellijk uit haar trust store zou moeten verwijderen. Google deed dat (begrijpelijk, want Google diensten werden direct geraakt). Mozilla ook (daar is alleen een security fundamentalistische reden voor geweest.
DigiNotar was destijds een grote markleider voor certificaten in Nederland. Bijna elke overheidsdienst was afhankelijk van DigiNotar certificaten. Notariaat, inklaringen, justitiele processen, ziekenhuizen, export documenten, belastingen, etc, etc. En ook de meeste bedrijven waren afhankelijk van DigiNotar certificaten. Bij directe verwijdering uit de Microsoft truststore zou Nederland op slot zijn gegaan.
Anekdote: een microsoft security officer belde mij met de vraag: "waarom Nederland uitstel vroeg. Mijn simpele antwoord: Als Microsoft niet alleen in staat is om Digitaal Nederland uit te zetten, maar blijkbaar ook bereid is dat te doen, wat denk je dat er dan met een volgende aanbesteding gaat gebeuren?"
Beste mensen. Het gehele construct van certificaten is zo groot gegroeid dat dit heel gemakkelijk tot systeem falen kan leiden. Net als bij een bankencrisis.
eIDAS,
eIDAS is een wetgeving waarin alle vereisten staan om de bijpassende certificering te krijgen.
1. Er zijn verschillende levels of assurance mogelijk. Gekwalificeerd is het hoogste niveau. Een Qualified Web Authentication Certificate (QWAC) is dus het hoogst haalbare. De technische eisen en de eisen over zekerheid zijn hoger dan wat het CAB Forum eist. Dit betekent dat een QWAC aantoonbaar meer betrouwbaar is.
2. Daarnaast verordineert eIDAS onafhankelijke oordeelvorming door een geaccrediteerd externe Auditor (die zelf ook wordt geaudit) die een certificeringsrapport uitgeeft. Een onafhankelijk toezichthouder (in Nederland de Rijksinspectie voor Digitale Infrastructuur (RDI)) beslist (na ook zelfstandig onderzoek) over de toelaatbaarheid van de TSP in het eIDAS stelsel. Dus toetreding, continuering en uitsluiting van TSP's is onderworpen aan onafhankelijk onderzoek. En als hier twijfels over zijn, dan kan het oordeel van een rechter worden gevraagd
3. Vervolgens regelt eIDAS de aansprakelijk over de verschillende spelers. Die is heel expliciet. En dat maakt een mogelijke rechtsgang ook veel duidelijker. In de USA is aansprakelijkheid in het geheel niet geregeld. De afnemer en de relying party zijn daar dus vogelvrij. (anekdote: ik heb 2 dagen met de American Bar Association mee vergaderd. Het ging uitsluitend over aansprakelijkheid. Het resultaat was nul.
4. En ook regelt eIDAS de verplichting van alle Europese overheidsdiensten om de aangetoonde betrouwbaarheid te accepteren (tot het tegendeel is bewezen).
5. Tot slot. De eIDAS stelt aantoonbare compliance met de GDPR als vereiste. En ook dit wordt expliciet door de externe auditor getoetst. Let wel: ook die auditor wordt door de accrediterende instantie (in NL de Raad van Accreditatie) getoetst. Voor ieder geldt: niet goed, 'vergunning' ingetrokken. Als er één plek is waar privacy (ten behoeve van eigen verdienmodel overboord gaat, dan is het wel bij de techreuzen).
Beste mensen: eIDAS (interoperabiliteit, doorwerking, aansprakelijkheid, onafhankelijke toetsing) is het beste op certificatengebied wat Europa heeft kunnen inregelen. eIDAS wordt door artikel 45 beter. Europa behoud soevereiniteit op har digitale infrastructuur.
Artikel 45 Verplichting om QWAC op te nemen in de publieke trust stores
1. Als een Europese entiteit op basis van Europese wetgeving (die beter is dan die van Techreuzen) en op basis van onafhankelijk onderzoek besluit dat de Europese TSP betrouwbaar is, wie is de techreus dan om dit feit tegen te spreken en/of tegen te werken? Immers, aansprakelijkheid is ook geregeld. Dus die techreus kan altijd zelf ook naar de rechter stappen.
2. Als een Europese TSP blijkbaar betrouwbare certificaten levert, dan horen alle Europese overheden die certificaten ook te accepteren. Als je dat niet doet, dan is er geen sprake meer van doorwerkend vertrouwen. Dat raakt
a. de burger (die moet steeds op zoek naar hoe dan wel)
b. de website eigenaar (die kan alleen met publieke doorwerking zijn diensten leveren)
c. de TSP (als de burger en de website eigenaar geen rechtszekerheid (continuïteit) heeft, dan gaat die naar een andere leverancier op zoek (uiteindelijk uitsluitend techreus leveranciers)
d en dat raakt de Europese economie.
3. Als techreuzen de macht hebben om zonder negatieve consequenties een TSP te weigeren (die zich tav eIDAS hebben bewezen), dan leidt dat uiteindelijk tot alleen-USA-techreus-certificaten (ik kan aantonen dat dit nu al aan het gebeuren is). Dat impliceert dat Europa alle sleutels van Europese IT Infrastructuur in Amerikaanse handen leggen. Let wel: de techreuzen hebben wel degelijk onmiddellijk recht een TSP van de trust lists af te halen, maar moeten dat melden en zichh uiteindelijk verantwoorden. Dat hoort toch zo in een rechtsstaat?
Een anekdote
Bij een van de eerste bijeenkomsten van evaluatie eIDAS stelde een Europese TSP voor om één centrale Europese validatie service te maken (je weet wel: het signaal; dat het certificaat op die plek betrouwbaar is (en dat wordt dan naar mij gestuurd).
Mijn hand ging omhoog. Ik stelde voor dat ik die centrale validatie service graag wil bouwen en ook gratis wil aanbieden op voorwaarde dat ik alle validatie gegevens mag gebruiken voor elke doelstelling die ik wil.
De aanwezige mensen begrepen dat ik dan Google in advertentie inkomsten zou gaan verslaan. Het zou mij miljarden Euro's opleveren.
Het voorstel was direct van tafel.
Nu een aantal gebeurtenissen die in het licht van de anekdote staat.
1. CAB Forum voert een miljoenen kostende lobby. (overigens met aantoonbaar onjuiste argumenten). Welke opbrengst zou de techreuzen zien?
2. CABForum heeft de herkenbaarheid van Extended Validation weggehaald. (Domein validation zegt iets over of het domein bestaat; extended validation geeft aan of dat de eigenaar van de website is wie die zegt te zijn; QWAC levert daarover meer zekerheden). CABForum exploiteert eigen CA's (zoals LetsEncrypt). De administratieve last rond extended validation (of QWAC) is voor een CA als LetsEncrypt te hoog. Door het weghalen van de herkenbaarheid is de internetveiligheid voor de gemiddelde burger aanzienlijk afgenomen. (waarom wil CABForum de extra zekerheid niet meer herkenbaar hebben?)
3. CABForum eist steeds kortere levensduur van certificaten. Dat werkt kostentechnisch negatief door naar Extended Validation en QWAC.
4. de steeds veranderende eisen van CABForum (die zeker niet slecht zijn) hebben zo een korte implementatie tijd dat commerciele TSP'n dat maar moeilijk bij kunnen benen. Ik verdenk techreuzen ervan eerst zelf iets te verzinnen en te implementeren en daarna de hele wereld in een spagaat te dwingen. Het ware beter om gewenste wijzigingen wat meer tijd te geven. Voor goede voorbereiding, voor behoud interoperabiliteit, etc. Let wel: de zekerheden met een QWAC zijn al veel beter dan Domein Validated certificaten van CAB Forum.
5. De manieren waarop CABForum historisch gegroeide tegenstrijdige interpretaties als veiligheid risico kenmerken, ook dat brengt problemen naar TSP's.
Als ik een scenario zou moeten bouwen om 'alleenheerser' te worden op certificaten gebied, dan zou handelen als de techreuzen nu doen.
En als het mij zou lukken om dominant te zijn op gebied van certificaten, dan zou ik miljarden kunnen verdienen met alleen al de validatie diensten die bij certificaten horen. Dan maakt het mij ook geen bal meer uit dat ik geen tracking cookies zou mogen laden.
Ik heb dan namelijk een technische reden (om internet te kunnen laten werken) om al die validatiegegevens te krijgen.
Make it sense?
Niet? Kijk dan vooral naar het huidige gedrag van techreuzen.
Ik heb nog veel meer te delen
dat wil ik graag. zeker met de hoogleraren die de brief hebben ondertekend