image

OM: verdachten bankhelpdeskfraude boden cursus voor oplichten ouderen

dinsdag 12 december 2023, 11:34 door Redactie, 4 reacties

Twee mannen en een vrouw die worden verdacht van bankhelpdeskfraude maakten volgens het Openbaar Ministerie (OM) gebruik van scripts en boden ook het volgen van een cursus aan voor het oplichten van ouderen. Het trio was meerdere maanden actief in 2021 en maakte in die tijd zeker 92 slachtoffers, aldus het OM, dat gevangenisstraffen tot zes jaar eiste.

Volgens de officier van justitie opereerde de bende elke keer op dezelfde manier. Zo gingen ze eerst op zoek naar een lijst met persoonsgegevens, selecteerde ze in deze lijst op geboortedatum en werd er een overzicht samengesteld met kwetsbare ouderen. Vervolgens werden de slachtoffers gebeld, waarbij de verdachten zich voordeden als bankmedewerker. Op deze manier werden inloggegevens, betaalpassen en pincodes ontfutseld.

Het OM stelt op basis van chatgesprekken dat de verdachten nauw met elkaar samenwerkten. Zo kon een slachtoffer bijvoorbeeld worden ‘doorverbonden’ naar een ander lid van de organisatie die het gesprek met het slachtoffer voortzette. Ook lagen er scripts voor het plegen van bankhelpdeskfraude en kon er indien nodig een cursus worden gevolgd.

Volgens de officier van justitie was er sprake van een “goed georganiseerde bende” die vaak vanuit vakantiehuisjes, hotels en appartementen opereerden. Vanuit daar werden ook de ‘ophalers’ en de ‘pinners’ aangestuurd, die klaar stonden om naar de woning van slachtoffers te gaan en te gaan pinnen. In november 2021 werden de verdachten aangehouden. In totaal deden 92 slachtoffers aangifte.

De verdachten worden door het Openbaar Ministerie vervolgt voor heling van gegevens, oplichting, computervredebreuk, diefstal en deelname aan een criminele organisatie. De officier van justitie eist tegen de hoofdverdachte, de man die alles regelde en anderen aanstuurde, een gevangenisstraf van zes jaar. De andere mannelijke verdachte hoorde een gevangenisstraf van vier jaar tegen zich eisen. Als het aan het OM ligt verdwijnt de vrouwelijke verdachte twintig maanden achter de tralies, waarvan zes voorwaardelijk.

Reacties (4)
12-12-2023, 12:39 door Anoniem
goed dat ze niet bij mij voor de deur aan belden ik had ze bij de dondergepak stelletje schoften.......en 12 jaar de bak in...zo andere koek......groetjes opa van 72 jaar .nou laatze maar komen hoor....
ps. ik ben fan van security.nl een goede sid zouden alle ouderen moeten doen maar ja...de meesten zijn van voor 1950 geboren
deze mensen zijn nog analoge....ik ben blij dat ik nog zeer goed mee kan.wat digitaal aan ga..ik hou van computers en it...leuk hoor...en zeker wat veiligheid betreft...leuk om te doe goed voor je bovenkamer.......haha....
12-12-2023, 13:11 door Anoniem
De schade die deze criminelen aanrichten is vele malen groter dan alleen de financiële schade voor de slachtoffers.
Blijvende emotionele schade.
Wantrouwen naar internet, e-mail, berichten apps, sms en telefoon.
Zo neem ik bijvoorbeeld geen anonieme of onbekende bellers meer op.
Deze criminaliteit is een vorm van terrorisme want het bedreigt uiteindelijk ook de staatsveiligheid.
12-12-2023, 13:43 door Anoniem
Door Anoniem: goed dat ze niet bij mij voor de deur aan belden ik had ze bij de dondergepak stelletje schoften.......en 12 jaar de bak in...zo andere koek......groetjes opa van 72 jaar .nou laatze maar komen hoor....
ps. ik ben fan van security.nl een goede sid zouden alle ouderen moeten doen maar ja...de meesten zijn van voor 1950 geboren
deze mensen zijn nog analoge....ik ben blij dat ik nog zeer goed mee kan.wat digitaal aan ga..ik hou van computers en it...leuk hoor...en zeker wat veiligheid betreft...leuk om te doe goed voor je bovenkamer.......haha....

Hier hoop ik volgend jaar dat er nog wat Zwitserlevengevoel uitbetaald kan gaan worden. We zijn op onze leeftijden wat vroeger opgestaan. Probleem van de generaties na ons is dat dergelijke kinderen niet meer geslagen mochten worden. En dat ze denken verstand van computers te hebben. Daarnaast hebben ze een wat vertekend opa en oma beeld. Ook al best naar, want het zit te gillen dat we heel hun klimaat moeten repareren. En dat we daarna niet snel genoeg dood mogen gaan. Heb daar nog maar eens respect voor.

De misrekening is dat er onder de oudjes ook echte krasse knarren zitten die nog aan de wieg hebben gestaan van de spulletjes waar ze mee spelen. En denken slim te zijn. Niet dat ik me nou gelijk wil opgeven als lokbejaarde, want dat is ook weer iets lafs. Maar de kansenjeugd zou wel iets beter mogen weten dat je gemakkelijk tegen de verkeerde aan kunt lopen. Vooral bij die van onze generatie. Die niet echt AI nodig heeft. Want ervaring is de beste patroonherkenner. Er is een hoop, ook in oplichting, helemaal niet zo nieuw als soms wordt gedacht.

Dat uitgestelde pak voor de broek is met IT ook niet echt moeilijk. Al kun je niet meer lopen en moet je de leuning altijd vasthouden. Want het enige dat opa nodig heeft is een toetsenbord en een muis. En ze gaan geknipt en geschoren. Laat ze maar iemand van hun eigen leeftijd zoeken. Ze zijn tegenwoordig nog amper leesvaardig. Dus die heb je zo neer.
12-12-2023, 17:52 door Anoniem
Oma weet wel raad met ze, het is een mooie gelegenheid voor billenkoek, een schande dat het is. Het zijn een stelletje nozems!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.