image

OM eist celstraffen voor stelen van 128.000 euro via bankhelpdeskfraude

dinsdag 23 januari 2024, 10:35 door Redactie, 0 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een groep verdachten die ruim 128.000 euro via bankhelpdeskfraude zou hebben gestolen gevangenisstraffen tot veertig maanden geëist. Slachtoffers waren allemaal op leeftijd en werden gebeld door iemand die zich voordeed als bankmedewerker. Vervolgens vertelde deze zogenaamde medewerker dat er met de bankrekening was gefraudeerd.

Slachtoffers moesten om hun geld veilig te stellen hun inloggegevens en pincodes verstrekken. Daarna moesten ze hun pinpas in een envelop doen die later werd opgehaald. Op basis van de aangiften stelt het OM dat de verdachten op deze manier ruim 128.000 euro hebben buitgemaakt. Twee aangiftes vormden het startpunt voor het onderzoek. Al snel bleken op diverse plaatsen in Nederland soortgelijke feiten te zijn gepleegd, waarna meerdere verdachten in beeld kwamen.

Opvallend in de aankondiging van het OM is dat specifiek wordt vermeld dat de verdachten gebruikmaakten van een Nokia 105, een goedkope telefoon. Bij huiszoekingen vond politie 25 ‘wegwerp’-Nokia’s, alsmede een Rolex-horloge, meerdere goudkleurige kettingen en dure merkkleding. Ook werden VVV-bonnen en cadeaukaarten aangetroffen die verband hielden met bankhelpdeskfraude.

"Deze bonnen en cadeaukaarten werden door verdachten gekocht bij de ene winkel om die vervolgens bij de andere winkel te kunnen besteden, zo bleek uit het onderzoek. Een vorm van witwassen van de gestolen buit", aldus het OM. Het Openbaar Ministerie heeft tegen alle verdachten celstraffen geëist. De vermeende leider zou wat het OM betreft veertig maanden achter de tralies moeten verdwijnen. De andere verdachten hoorden respectievelijk vijf, zes, negen en twaalf maanden tegen zich eisen. Een 23-jarige man uit Den Helder hoeft van het OM niet terug de cel in, bij hem is een deels voorwaardelijke jeugddetentie geëist.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.