De Britse overheid verwacht dat kunstmatige intelligentie voor een toename van ransomware-aanvallen zal zorgen. Dat meldt het Britse National Cyber Security Centre (NCSC) in een nieuw rapport over de korte termijn impact van AI op cybercrime. Het NCSC stelt dat ransomwaregroepen al gebruikmaken van AI om de efficiëntie en effectiviteit van cyberoperaties te versterken, zoals phishing, verkenning en programmeren.
"Deze trend zal zich zeer waarschijnlijk volgend jaar en daarna voortzetten", aldus het rapport. Het uitvoeren van phishingaanvallen, verspreiden van malware en stelen van inloggegevens speelt een belangrijke rol bij het verkrijgen van toegang tot netwerken, waarna ransomware kan worden uitgerold. Het NCSC verwacht dan ook dat cybercriminelen van beschikbare AI-modellen gebruik zullen maken om beter toegang tot netwerken te krijgen, wat zal bijdragen aan de ransomwaredreiging op de korte termijn.
Het NCSC denkt ook dat AI een rol zal gaan spelen bij het ontwikkelen van malware en exploits. "Het opkomende gebruik van AI bij cyberaanvallen is evolutionair, niet revolutionair, wat inhoudt dat het bestaande dreigingen zoals ransomware versterkt, maar het dreigingslandschap op de korte termijn niet verandert", zegt NCSC-ceo Lindy Cameron.
Ze krijgt bijval van het Britse National Crime Agency (NCA). Dat verwacht dat ransomware, vanwege de financiële opbrengsten, ook dit jaar de voornaamste vorm van cybercrime zal zijn. "Ransomware blijft een dreiging voor de nationale veiligheid vormen. Zoals dit rapport laat zien zal de dreiging toenemen door ontwikkelingen in AI en misbruik van deze technologie door cybercriminelen", voegt James Babbage van het NCA toe.
Het NCSC stelt dat de meeste ransomware-incidenten het gevolg zijn van slechte cyberhygiëne waar criminelen misbruik van maken, in plaats van geraffineerde aanvalstechnieken. Organisaties en gebruikers worden dan ook opgeroepen om standaard beveiligingsadviezen op te volgen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.