Tientallen landen en techbedrijven, waaronder Google, Meta en Microsoft, hebben vandaag een akkoord getekend over de aanpak van commerciële spyware. De verklaring werd ondertekend tijdens een door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk georganiseerde conferentie over commerciele spyware. Het gaat dan om spyware zoals Pegasus en Predator.
In de verklaring wordt gesteld dat de zeer snel groeiende markt voor spyware zorgen met zich meebrengt over nationale veiligheid en mensenrechten, alsmede statelijke en niet-statelijke actoren toegang tot krachtige spionagetools geeft. De landen die de verklaring hebben ondertekend geven daarmee aan dat ze commerciële spyware op een juridische en verantwoorde manier zullen gebruiken, met precisie. Daarnaast komt er meer toezicht op spywareleveranciers.
Door het niet strenger reguleren van commerciële spyware bestaat het risico dat kwaadwillenden spionage-activiteiten zullen uitvoeren, zo stellen de ondertekenaars, aldus persbureau Reuters. Er wordt dan gewezen naar groepen die voor 'commerciële klanten' spyware-aanvallen uitvoeren. Spywareleveranciers claimen dat hun producten alleen bedoeld zijn voor overheden voor het beschermen van de nationale veiligheid, maar in de praktijk wordt spyware geregeld aangetroffen op telefoons van mensenrechtenactivisten, journalisten, advocaten en politieke oppositie.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.