Wetten en wetsvoorstellen waarbij chatdiensten worden verplicht om toegang tot end-to-end versleutelde data te geven, wat kan leiden tot het verzwakken van encryptie, is niet proportioneel en heeft geen plaats in een democratische samenleving, zo heeft het Europees Hof van de Rechten van de Mens geoordeeld. Volgens Patrick Breyer, Europarlementariër van de Piratenpartij, zorgt de uitspraak ervoor dat client-side scanning zoals de Europese Commissie wil invoeren illegaal is.
Het Hof deed uitspraak in een zaak die een Russische burger tegen de Russische overheid had aangespannen. Het ging over een wet die communicatieproviders verplicht om alle communicatiedata voor een periode van een jaar op te slaan, en de inhoud van de berichten voor een periode van zes maanden. Tevens moeten providers de autoriteiten de informatie verstrekken om versleutelde berichten te ontsleutelen.
Volgens het Hof speelt encryptie een belangrijke rol in het beschermen van het recht op een privéleven en de privacy van online communicatie. Om berichten van end-to-end versleutelde chatapps te ontsleutelen moet de encryptie voor alle gebruikers worden verzwakt, ook die geen onderdeel van een onderzoek zijn. Daarnaast zorgt het verzwakken van encryptie ervoor dat burgers aan allerlei risico's worden blootgesteld. Een wettelijke verplichting om end-to-end encryptie te kunnen ontsleutelen zorgt er eigenlijk voor dat chatproviders worden verplicht om de encryptie voor alle gebruikers te verzwakken, wat niet proportioneel is ten opzichte van het beoogde doel, aldus het Hof.
De betreffende wetgeving, waarbij alle online communicatie van alle gebruikers moet worden opgeslagen, de veiligheidsdiensten meteen toegang tot opgeslagen data hebben zonder waarborgen tegen misbruik en de vereiste om end-to-end versleutelde communicatie te ontsleutelen, is in een democratische samenleving niet als noodzakelijk te beschouwen, concludeert het Hof. Dat stelt verder dat de wetgeving in strijd met Artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is.
Piratenpartij-Europarlementariër Patrick Breyer noemt de uitspraak een mijlpaal en stelt dat hierdoor ook het plan van de Europese Commissie, om alle berichten van Europese burgers door middel van client-side scanning te inspecteren, 'duidelijk illegaal' is. "Het zou de bescherming van iedereen vernietigen in plaats van verdachten te onderzoeken." Volgens Breyer is er nu geen andere mogelijkheid dan het plan voor de 'vernietiging' van end-to-end encryptie uit het voorstel te halen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.